середу, 23 лютого 2011 р.

Свято книги

15 лютого Охтирська районна центральна бібліотека провела свято книги - це 1 етап конкурсу «Найкращий читач України – 2011». Конкурс проводиться серед учнів 6 -7 класів з метою заохочення дітей до читання, виявлення читацьких уподобань та пріоритетів, популяризації найкращої української та світової літератури. В конкурсі взяли участь учні 6 – 7 класів гімназії та школи № 8.

Для різностороннього і об’єктивного оцінювання учасників конкурсу та визначення переможців було створено журі в складі: Гуслистої Н.Д. – головного спеціаліста відділу культури і туризму Охтирської РДА, Кирієнка І.І. – редактора газети «Ахтырка», Кудлєнок Л.А. – завідуючої інформаційно – бібліографічним відділом Охтирської РЦБ.

Журі уважно вислухали всіх конкурсантів, переглянули читацькі щоденники та правильність відповідей на питання «Ерудит – вікторини». Переможцями конкурсу стали: Коваленко Кирило (7 клас гімназія), Петрова Наталія (6 клас шк..№8), Каніщев Юрій (6 клас гімназія).Вони нагороджені Дипломами та книгами. Також за активну участь у конкурсі був відзначений учень 7 класу (гімназія) Артем Крига.

Бібліо - шоу «Кохання витримане часом»

14лютогоДень святого Валентина – свято любові, свято закоханих, адже кохання – це ніжне, прекрасне почуття, яке окрилює, дає сили і натхнення, радість і захоплення, завдячуючи якому продовжується життя на землі. 14 лютого закохані у всьому світі святкують День святого Валентина

Щоб не відзначати це свято на одинці , районна бібліотека запропонувала бажаючим прийняти участь у бібліо – шоу «Кохання витримане часом», яке відбулося 14 лютого о 15.30.

У залі панував святковий, зігрітий теплими почуттями настрій. Тут усе промовляло любов`ю: від романтичного музичного оформлення до гарної налаштованості учасників заходу. У святі прийняли участь пари, які прожили разом 30, 40,50 …років. Це подружжя Солошенків, Скрипників, Лагошів, Колєсників та Бойків. Усі пари гарно представили свої родини, а подружжя Бойків наголосили , що у квітні 2011 року відзначатимуть 60 - річчя свого подружнього життя. Конкурсна програма проходила на одному подиху, сімейні пари зацікавлювали глядачів своєю неординарністю, неповторністю, динамічністю виступів та неабияким артистизмом.

У рамках заходу ведучі ( Євтушенко І.Ю., Скульбіда В.С) запрошували усіх присутніх розповісти про свої почуття , інсценізувати свою першу зустріч , пригадати перше освічення у коханні та ін.

Свої музичні вітання між конкурсами присутнім дарували, народний ансамбль пісні і танцю «Горлиця» ( кер. Кандауров І.І. ), гурток народного співу охтирської районної бібліотеки ( муз керівник Бирдін О.О.), гол.спеціаліст відділу культури та туризму Гуслиста Н.Д., актор охтирського драматичного театру Володимир Вовк, Юрій Колєсник. Під час заходу зачитувались вірші та дотепні жарти про кохання .

вівторок, 22 лютого 2011 р.

Зустріч з воїнами інтернаціоналістами

У Районній Охтирській центральній бібліотеці відбулася тематична година - зустріч з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 22-ї річниці виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану.

Десять років безнадійної війни забрали в України 3 тисячі її синів.У 1979-1989 рр. учасниками бойових дій в Республіці Афганістан стали 303 наших земляка, 13 воїнів – інтернаціоналістів не повернулися. Були інші «горячі» точки планети де українці приймали участь в регулюванні воєнних конфліктів.

Центральна районна бібліотека шанує історію ,тому зустрічі читачів з воїнами - інтернаціоналістами вже стали доброю традицією .

10 лютого 2011 року до бібліотеки поспілкуватися з учнями 6 класу місцевої гімназії (кл. керівник О.В.Мироняк) прийшли - підполковник у відставці, ветеран авіації, учасник бойових дій у Афганістані Бринжала Петро Олексійович та майор у відставці, ветеран ракетних війск, учасник бойових дій Карибської кризи «Операція Анадир» Борятинський Генадій Максимович.

Воїни-інтернаціоналісти розповідали про свою службу в зоні бойових дій, згадували про тяжкі будні Афганської війни, про події Карибської кризи, про мужність, витримку і плече вірного товариша, про адаптацію до мирного життя.

Учні уважно слухали ветеранів, задавали питання на які воїни – інтернаціоналісти охоче відповідали. Особливо молодь розпитувала про бойові нагороди, які прикрашали військову форму ветеранів. Ветерани в свою чергу дали настанову юні виховувати у собі почуття патріотизму, мужності братерства та побажали спокою та мирного неба.

«З любов’ю до України»

Рідне слово, українська народна пісня, вишивання – це ті терени, де розкошує наша душа.1 лютого в центральній районній бібліотеці відбулася презентація персональної виставки робіт майстрині художньої вишивки Радько Лідії Миколаївни.

Відкрила виставку Андоленко О. М. директор КЗ «Охтирська РЦБС». Теплі слова привітання про майстриню сказали її друзі Скиба О.М. та Краснокутський І. І.. Від імені учасників гуртка вишивки «Майстриня» при культурно – просвітницькому центрі «Зустріч поколінь» виступила Габчак Н. І. Привітала Лідію Миколаївну з відкриттям виставки майстриня Вінник Н. А.

Із далекої юності несе Радько Лідії Миколаївна в своєму серці любов до древнього мистецтва вишивання. Доля Лідії Миколаївни дуже скупа на подарунки. Народилася вона 17 березня 1939 року у м. Охтирка в сім’ї військовослужбовця. Ніколи батька не бачила. Коли почалася фінська війна прийшла звістка, що батько пропав безвісти. Мама, кругла сирота, рано пішла у кращі світи.

В школі навчалася в важкі повоєнні роки. В 1957 році вступила у Сумський будівельний технікум. Але вчитися не довелося, не було коштів. Відновила навчання уже маючи двох дітей. Закінчила сумський торгівельний технікум, отримавши освіту – товарознавець продовольчих товарів. У 1994 році стала членом Всеукраїнського товариства «Просвіта» та літературно-мистецького об’єднання «Заспів». У 2004 році – учасник та дипломант обласної виставки «Сумщина православна-пасхальна». У 2002,2004 роках Радько Л.М. підготувала персональну виставку робіт в Охтирському міському краєзнавчому музеї. Вона бере активну участь у виставках декоративно – ужиткового мистецтва в навчальних закладах міста, районному будинку культури. Від голови Сумської обласної державної адміністрації має подяку номінанту народної премії «Гордість Сумщини – 2007 рік»

І розрадою, і втіхою, і пристанищем її печалей стала вишивка. Роботи Лідії Миколаївни пронизані любов’ю до Охтирки, Охтирщини, Ворскли, України. Так багато хочеться вишити, створити неймовірну красу й подарувати людям – і дітям з онуками, і друзям, і всім. Міцного здоров’я, процвітання та творчої наснаги бажаю майстрині Радько Л. М.

Охонько Н.В.

Зустріч – спогад "Тих днів не забудемо ніколи..."

Велика Вітчизняна війна чорним смерчем пронеслась над Україною, змінивши уклад життя та долі людей. Дорослі чоловіки ризикуючи власним життям, захищали Батьківщину. Діти, молодь та жінки вимушені були замінити чоловіків на їх робочих місцях, виконуючи непосильну для їхніх слабких рук роботу. Сліди Великої Вітчизняної війни ще досі кровоточать болючими спогадами у народній пам’яті, і хоча значна більшість безпосередніх учасників бойових дій відійшла вже у бронзу і граніт, проте серед нас живе ще багато людей, дитинство і юність яких обпалили роки воєнного лихоліття.

01.02. 2011 року у рамках проекту культурно-просвітницького центру "Зустріч поколінь", який діє при центральній районній бібліотеці відбулася зустріч з учасником бойових дій , в’язнем нацистських таборів Лінник Олександром Миколайовичем, уродженцем села Олешня та жертвами нацистської окупації, свідками війни Овчаренко Анною Степанівною, та Радько Лідією Миколаївною, м. Охтирка.

На зустріч завітали учні загальноосвітньої школи № 4 м. Охтирка. Свідки поділилися спогадами про те, як 70 років тому увірвалося всенародне горе у їхні життя. Тоді 1941 року майже 19 річного юнака Олександра Миколайовича Лінника призвали захищати Вітчизну. «Не розповісти словами всі ті жахливі події війни, які мені прийшлося побачити: вибухи снарядів, крики людей, стогін поранених»,- говорить О.М.Лінник. Потім було поранення і полон у який потрапив обороняючи м. Кіровоград. Далі ветеран розповідав про жорстоке ставлення фашистів з військовополоненими в німецьких таборах, про те як вдалося вистояти в тих нелюдських умовах, як живеться сьогодні.

Не стерлися спогади за 70 років мирного життя і у дітей війни: А.С.Овчаренко та Л.М.Радько, які у віці 6 - 8 років пережили окупаційний режим у м.Охтирці . Початок війни закарбувався в дитячій пам’яті в образі повідомлень по радіо, тривоги дорослих. Одним з найбільших потрясінь для дітей було розлучення зі своїми батьками, рідними. А далі дітям війни пригадується тяжке життя за окупації , про страшні діяння фашистів , та про нелегкі післявоєнні роки. Згадували і про те, що і серед німців різні були люди. Були й нестерпно огидні, що знущалися над окупованими. Були й такі, хто допомагав вижити.

Щиро ділилися свідки Великої Вітчизняної війни пережитим з присутніми , які уважно слухали доповідачів.

У заході прийняли участь головний спеціаліст сектору з питання внутрішньої політики апарату Охтирської РДА Піскурьова О.О.,директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М., голова міського осередку «Просвіта» О.М.Скиба , поет просвітянин Краснокутський І.І.

На закінчення з вуст свідків війни, гостей на адресу учнів звучали слова побажань, щоб ні сьогоднішнє, ні наступні покоління не зазнали жахіть війни.