понеділок, 28 листопада 2011 р.

Скорботна свічка пам'яті святої


Історіяце не тільки факти, це людські долі, людські радості і болі. Історія – це великі постаті, історія – це також і безіменні Хрести побіч дороги, які творять образ нашого минулого і майбуття.

У календарі є дати відмічені червоним, а є чорним. Саме чорною фарбою відмічено 26 листопада 2011 року – день пам’яті, день особливої молитви за упокій душ всіх, жертв Голодомору

Саме до цієї дати, 24 листопада 2011 року, щоб вшанувати пам’ять про тих, хто загинув від голоду та політичних репресій, відтворити в пам’яті сторінки історії того неспокійного часу, працівники районної центральної бібліотеки підготували літературно-музичну годину – хроніку «Скорботна свічка пам'яті святої». Використовуючи історичні факти, літературні твори та музичні композиції ведучі зуміли привернути увагу учнів 10 класу загальноосвітньої школи №3 до трагічної дати нашої історії.Окремою сторінкою згадали про голодомор на Охтирщині. Не можна передати словами тих вражень, які мали учні від спогадів очевидиці голодомору Тіни Олексіївни Конвісар та віршів які читала охтирська поетеса Людмила Кулініч. Поетеса за віком, молода жінка, про голод чула тільки від своїх бабусь, але почуте так вразило її, що лягло тугою в строках віршів...

Хвилиною мовчання та запаленою свічкою пам'яті присутні вшанували невинних жертв Голодомору .

По закінченню зустрічі учні познайомилися з документами, які були представлені на книжковій виставці «Реквієм жертвам голодомору»

вівторок, 22 листопада 2011 р.

Мистецтво одного села

В рамках культурологічного проекту «Мистецтво одного села» в приміщенні Охтирської районної центральної бібліотеки з 21 листопада діє виставка декоративно-ужиткового мистецтва майстринь села Довжик. Запрошуємо всіх бажаючих.

Вишневі усмішки


19.11.2011р. в приміщенні районного будинку культури відбувся обласний фестиваль гумору та сатири «Вишневі усмішки», присвячений нашому відомому земляку, письменнику Остапу Вишні.

У фойє бу
динку культури працювала виставка під назвою «Великий сміхотворець», організована Охтирською районною бібліотекою.

Інноваційна діяльність бібліотек

Комунальний заклад «Охтирська районна централізована бібліотечна система» здобув перемогу у Всеукраїнському конкурсі на кращий проект за тематикою «Інноваційні проекти бібліотеки у сприянні доступу до інформації органів державної влади вразливих категорій населення».

8 листопада 2011 р. директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М. виступила з презентацією на щорічній Конференції Української бібліотечної асоціації (УБА) «Інноваційна діяльність бібліотек», що проходила 8-10 листопада 2011р. в м.Києві.

понеділок, 21 листопада 2011 р.

Година спілкування «Все починається з добра»

16 листопада на базі районної бібліотеки для учнів 7 класу загальноосвітньої школи №1 проведено годину спілкування «Все починається з добра».Захід пройшов в рамках святкування Міжнародного дня толерантності. Спілкування було цікавим та змістовним. Після вступного слова ведучої, учасникам зустрічі була надана можливість відповісти на запитання : Що таке толерантність людини? Яку людину можна назвати толерантною? І висловити свою власну думку з цих питань. Майже всі учасники зустрічі сказали, що толерантність - це терпимість до різних національностей, чужих звичаїв, історії, вірувань, почуттів, способу мислення, думок, ідей. А основними рисами характеру толерантної людини назвали : терпіння, уміння слухати, уміння поставити себе на місце іншої людини, доброзичливість, уміння володіти собою та чуйність. Про все це діти написали на пелюстках «Ромашки толерантності». Потім учням запропонували пройти тест на толерантність. Всі справилися на добре та відмінно. А ще семикласники з задоволенням дивилися сюжети соціальних сайтів, які присвячені темі толерантності.


Останнім етапом зустрічі були огляди тематичної полички «Толерантність - шлях до взаєморозуміння» та сайтів «Джерело толерантності»

неділю, 20 листопада 2011 р.

Літературно – краєзнавча година «Невмируща усмішка Остапа Вишні»

10 листопада в центральній районній бібліотеці була проведена літературно – краєзнавча година , приурочена до дня народження нашого славетного земляка – гумориста Остапа Вишні. В заході прийняли участь вчитель української мови та літератури Малопавлівської школи, письменник – гуморист Глива М.І., учні 7 класу загальноосвітньої школи № 4 ім.О.Вишні, просвітяни Скиба О.М.Краснокутський І.І. та інші шанувальники іскрометного гумору Остапа Вишні. Микола Іванович Глива розповів учням про нашого славного земляка, поділився враженнями про особисті зустрічі з дружиною, родичами та близькими друзями письменника , прочитав декілька своїх гуморесок. Учні 7 класу розіграли перед глядачами сценку із гуморески О.Вишні «Перший диктант», а учень 8 класу Гребенюк Андрій прочитав уривок з твору «Моя автобіографія».

До Дня української писемності та мови

У першу декаду листопада проведено цикл заходів

до дня української писемності і мови.

Так, 3 листопада для учнів 10 класу міської загальноосвітньої школи №3, у бібліотеці провели мовну годину «Рідна мова моя, поетична й пісенна»




9 листопада у гімназії для учнів 6-Б класу працівники відділу обслуговування підготували цікаву та пізнавальну програму «Українське ерудит – лот»

Цього ж дня


Всеукраїнський диктант національної єдності

Традиційно ,9 листопада, у День Української писемності та мови, Національна радіокомпанія проводить масштабний проект - Всеукраїнський диктант національної єдності. У цьому році писали текст про історію створення Володимиром Івасюком неперевершеної "Червоної рути".

Вперше, усі охочі громадяни міста разом із працівниками бібліотеки долучилися до цієї акції у приміщенні районної бібліотеки, щоб з'ясувати, наскільки добре знають рідну мову та продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово. Після написання диктанту більшість виявило бажання відправити листа до редакції радіокомпанії

вівторок, 1 листопада 2011 р.

Переможний салют України

28 жовтня 2011р. районною центральною бібліотекою в міському терцентрі соцобслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян проведено інформаційно-публіцистичну годину «Переможний салют України», присвячену 67-річниці визволення України від фашистських загарбників. Учасники заходу мали нагоду почути спогади свідка окупаційного режиму в Охтирці, учасника Великої Вітчизняної війни Тіни Олексіївни Конвісар та переглянути книжкову виставку «В ім’я життя, за землю України».