четвер, 29 березня 2012 р.

Мандрівка в місто Чуковію


31 березня минає 130 років від дня народження відомого і улюбленого дитячого письменника Корнія Чуковського. В рамках тижня дитячої та юнацької книги працівниками Охтирської районної центральної бібліотеки Охонько Н. В. та Тесменецькою Н. В. було проведено літературну вікторину «Мандрівка в місто Чуковію» по казкам і віршам Корнія Чуковського для дітей старших груп «Калинка», «Ромашка», «Вишенька» ДНЗ «Берізка». Діти активно, з цікавістю відповідали на питання вікторини. Найбільше дітям сподобалося «Чудо-дерево» з загадками і відгадками. Після проведення вікторини дітки з захопленням переглядали дитячі книги і журнали з книжкової виставки «Казковий дивосвіт».

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги


В Україні щороку в останні дні  березня проходить Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, з метою підвищення культурної компетентності молоді, заохочення дітей до систематичного читання, популяризації найкращих надбань української та світової літератури.  
27 березня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулося відкриття тижня літературною годиною «Завітай у світ книжковий, дивовижний і казковий»
Учні  гуртка «Історичне краєзнавство» міського  ОМЦДЮТ( керівник Бережна Л. П.) разом з завідуючою відділом обслуговування Охонько Н.В. здійснили « Мандрівку книжковим містом» по затишним залам бібліотеки. Юні читачі  прослухали цікаву та змістовну розповідь про історію виникнення книги, про її велич та значення в житті людини, ознайомилися з книжковим фондом бібліотеки та переглянули виставку-рекомендацію «ЇЇ величність – українська книга». Розділи виставки познайомили  юного  читача з пам’ятками української літератури, з цінними книгами краєзнавчого змісту,  колекцією книг з автографами,  дитячими книгами українських письменників. Діти, використовуючи можливості Інтернет, здійснили віртуальне знайомство зі стародруками та рідкісними книгами, які є історичним та культурним надбанням України, відвідали дитячі сайти, на яких розповідається про сучасні дитячі твори.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Дружба з книгою це свято» (27.03.12 – 3.04.12.)


Число
Назва заходу
час
аудиторія
Місце проведення
27.03.12

«Завітай у світ книжковий, дивовижний і казковий» літературне свято. (дитячо-юнацька кафедра, інформаційно-бібліографічний відділ)

11.00
Гурток «Історичне краєзнавство» ОМЦДЮТ
Інтернет-центр

«Її величність – українська книга» -
виставка-рекомендація.
(інформаційно-бібліографічний відділ).

Протягом дня

читачі
Відділ обслуговування
28.03.12

«Подорож в місто Чуковію» - літературна вікторина по творчості К.Чуковського (дитячо-юнацька кафедра)

9.30
ДНЗ «Берізка» старша група
ДНЗ «Берізка»

«Слово долає терни» - виставка-портрет до 90 річчя від дня народження письменника-земляка, лауреата премій ім. М. Трублаїні та М. Хвильового
Олексія Столбіна
(дитячо-юнацька кафедра).

Протягом дня

читачі
Відділ обслуговування
29.03.12

«Мистецтво бути здоровим» -виставка-рекомендація
(дитячо-юнацька кафедра).
«Є у травах цілюща сила» виставка-перегляд (дитячо-юнацька кафедра).
«Марафон ерудитів» - книжкова виставка-вікторина
(дитячо-юнацька кафедра).
Протягом дня
читачі
Відділ обслуговування
1.04.12

Чомусикова неділя «Світ енциклопедій і словників» виставка-перегляд
(дитячо-юнацька кафедра).
«Марафон ерудитів» - книжкова виставка-вікторина
(дитячо-юнацька кафедра).


Протягом дня
читачі
Відділ обслуговування
2.04.12

«Казкова мозаїка – екскурсія на казковий ярмарок» - гра-екскурсія (дитячо-юнацька кафедра).
«Для маленьких фантазерів» - виставка-огляд дитячої літератури до Міжнародного дня дитячої книги (дитячо-юнацька кафедра).


ЗОШ №3
1 кл.
Відділ обслуговування
3.04.12

Година гумору за участю поета та гумориста Гливи М.І.
«Охтирщина сміється» - (інформаційно-бібліографічний відділ).

15.30

ЗОШ №3
10 кл.
інформаційно-бібліографічний відділ

Я можу зупинити туберкульоз


  Гасло цьогорічного  Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, що  відзначається  24 березня, звучить так: “Я можу зупинити туберкульоз”. Це означає, що кожний має можливість щось зробити, щоб зупинити туберкульоз, і дії кожної людини мають значення.      
  Саме про це йшлося на валеологічній годині  “Обери життя: сучасний стан профілактики і лікування туберкульозу ”, яка  відбулася  у районній бібліотеці  22 березня. На зустріч з лікарем - епідеміологом районної санепідеміологічної станції Галайбою Антоніною Василівною були запрошені учні  7 класу міської загальноосвітньої школи№3 ( класний керівник Гузенко О.). Лікар розповідала учням про  туберкульоз, як інфекційне захворювання, про виявлення, методи діагностики, лікування та профілактику цього захворювання.

вівторок, 13 березня 2012 р.

Просвітницька година «Іще живуть, Тарасе рідний, поміж нас і голос твій, і пензель твій і слово»

У районній центральній бібліотеці відбулася просвітницька година «Іще живуть, Тарасе рідний, поміж нас і голос твій, і пензель твій і слово» " до 198 річниці від дня народження Т. Г. Шевченка.
Вишиті майстринею Л.М.Радько українські рушники, портрети Т.Г.Шевченка надали українського духу та святковості заходу.Просвітницька година розпочалася з виконанням пісні «Реве та стогне Дніпр широкий…»
В заході прийняли участь члени міського осередку товариства «Просвіта» ( голова Скиба О.М.) Звертаючись до присутніх, Олександр Миколайович наголосив, що Тарас Шевченко залишається найсучаснішім поетом України, який у своїх творах пророкував відродження української нації і незалежність держави. Ведучі та учасники заходу розповідали про найбільш важливі сторінки життя Т.Г.Шевченка. Краєзнавець Сергієнко О.Р.говорив про перебування Великого Кобзаря на Сумщині, зокрема на Охтирщині. Член Національної спілки письменників України Багата Н.П., поетеса Будянська Г.А., поет Краснокутський І.І.зверталися до Великого Кобзаря поетичним словом, читаючи свої твори.
Особливої емоції у присутніх викликало виконання учнями драматичного гуртка «Ліцідеї» Охтирського міського центру дитячої та юнацької творчості ( керівник Акименко Т.І.) творів Кобзаря. Гризодуб Сніжана, Макаренко Аня, Момот Юлія зіграли уривок з поеми Т.Г.Шевченка « Марина», Саєнко Олег, Більчевич А.,Бровко К.,Батюк В.,Голубченко Є. виступили з художнім читанням поезій.