вівторок, 30 жовтня 2012 р.

Поетичний міст



У районній центральній  бібліотеці  у рамках проекту
« І осінь  життя буває золотою» у приємній атмосфері  пройшов поетичний міст між  літературно – мистецьким об’єднанням  Охтирщини "Живе слово" та Тульчинським літературно - творчим  об’єднанням «Оберіг», що на Вінничині. Таке спілкування стало можливим завдяки сучасним технологіям і, зокрема, скайпу, який доступний нашим відвідувачам. У режимі онлайн  митці мали змогу знайомитися один з одним , спілкувалися між собою, читати власну поезію незважаючи на відстань, з користю та цікаво  провести свій вільний час.

понеділок, 29 жовтня 2012 р.

До Дня визволення України у Великій Вітчизняній війні



З нагоди відзначення  68 - річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників та в рамках проекту « І ось життя буває золотою»  в Охтирській районній центральній бібліотеці була організована   зустріч учнів 6 класу загальноосвітньої школи №1  з ветераном Великої Вітчизняної війни, полковником у відставці  Кияшко Іваном Акимовичем, який поділився спогадами про роки своєї нелегкої юності, про життя в селі за окупаційного режиму, про  бойові дороги. Учні з великою радістю та хвилюванням чекали на цю зустріч і захоплено слухали розповіді про війну. 
Народився  Іван Якимович 1926 року у селі Мало - Павлівка.17 - річним юнаком Грунським райвійськкоматом призваний  в армію. Був курсантом  12 стрілецької бригади Південно - Уральського військового округу. З літа 1944 року відправили безпосередньо на фронт у 612 –й стрілецький полк 144 - ї стрілецької дивізії 3-го Білоруського фронту.
Так з боями командир стрілецького відділення Іван Кияшко пройшов усю Білорусію, Литву, Прусію, дійшов  до Кенігсберга. Після Кенігсберга попав  на Далекосхідний фронт, брав участь у війні  з Японією.  Вже готувався до демобілізації, але начальство умовило  кадровика піти на курси лейтенантів військ зв’язку ,тож він продовжив свою військову службу вже офіцером до березня 1958 року. Потім працював у Велико – Писарівському та Охтирському військоматах заступником комісара. Має урядові нагороди : ордени «Вітчизняної війни» 1-го ступеня, «Богдана Хмельницького», «За перемогу над Японією», «За взяття Кенігсберга» та ін , багато ювілейних медалей.
           Участь у заході  взяли голова міського осередку «Просвіта» Скиба О.М. та  самодіяльний співак Колєснік Ю.Г., який виконав авторську пісню «Ветеранам»та відому усім «Катюшу».
До заходу  була  розгорнута тематична книжкова виставка «Переможний   салют України»

четвер, 11 жовтня 2012 р.

День українського козацтва



       14 жовтня в Україні відзначається День українського козацтва. Саме тому, 9 жовтня 2012 року до цієї дати працівники  центральної районної бібліотеки для учнів 9 класу міської гімназії  провели історичну панораму «Козацька слава із століть повстала», в якій прийняв участь місцевий краєзнавець Мегера Євгеній Олексійович. У своєму виступі  бібліотекарі згадали звитяжну історію славного українського козацтва, а Євген Олексійович провів з учнями історико – краєзнавчу розвідку«Охтирщина – козацький край».В ході заходу  була проведена вікторина та підготовлений бібліографічний огляд літератури «Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра». 
До Дня українського козацтва у відділі обслуговування районної центральної бібліотеки розгорнута книжкова виставка «Лицарі українських степів»

Тиждень правових знань


В рамках тижня правових знань, 10 жовтня  районною центральною бібліотекою разом зі службою у справах дітей РДА для учнів 11 класів міської гімназії  проведено інформаційну сесію «Правова освіта молоді», на якій начальник служби у справах дітей Зайцева Наталія Геннадіївна провела профілактичну бесіду з питань належної поведінки та порушень дисципліни. Особливу увагу вона   звернула на негативні наслідки вчинення протиправних та протизаконних діянь, а також розповіла дітям про шкідливий вплив на молодий організм   паління, вживання алкоголю та наркотиків.
Бібліотечні працівники організували  виставку та бібліографічний огляд правової літератури «На терезах закону та совісті», а також провели  бліц - опитування «Знаємо та реалізуємо свої права» та правознавчу вправу «Твоя відповідальність», в яких учні прийняли активну участь.

Всеукраїнський день бібліотек



30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Охтирська районна центральна бібліотека 30 вересня провела комплекс заходів. В програму заходів, зокрема, входили: Книжковий лабіринт «Світ книги неповторний та чудовий», де була представлена література різного жанру, для всіх вікових груп. Наприклад, «Світ детективу», «Хіт Казки», «Для справжніх парубків і стильних дівчат», «Пізнай світ, подорожуючи з книгою», «Такі різні книги». Учасники гуртка «Майстриня»: Лугіна В. М., Кристковська О. А., Ковтун О. Ф., Микитенко Л. І., Габчак Н. І., Батаніна Л. Г., Чубар Н. І. та вихованці гуртка народної творчості ОМЦДЮТ, а також користувачі бібліотеки Мирська О. Є., Кирієнко В., Кириченко С. взяли участь у виставці-хобі «Осінній настрій» та «Відлуння літа». В роботах досвідчених майстринь і юних умільців ми побачили красу і неповторність осені, веселкову красу літа.
В програму святкових заходів входило підведення підсумків конкурсу «Подаруймо дітям казку», який було оголошено 29.02.2012 року в газеті «Лідер», яка стала партнером в проведенні конкурсу. Сім конкурсантів з м. Охтирка і с. Мала Павлівка надіслали свої твори, які були опубліковані в газеті «Лідер». Всі учасники конкурсу отримали «Подяки» від Охтирської РЦБ і подарунки від газети «Лідер». Мащенко С. М. презентувала свою збірку казок та віршів «У світі казки». Світлана Миколаївна зачитала вірші і показала свої роботи, ілюстрації до книжечки, виконані в техніці  витиканка та ізонитка.
Всіх учасників конкурсу привітала народна майстриня, поетеса Батаніна Л. Г.