середу, 11 вересня 2013 р.

Молоді бібліотекарі підкорюють Буковель!




       19-23 серпня 2013 року у с. Поляниця Яремчанської міської ради (Івано-Франківська область)  Українська бібліотечна асоціація проводила Літню школу для молодих бібліотекарів «Ne формаt» Навчання бібліотечної молоді здійснювалося за фінансової підтримки програми «Бібліоміст» (IREX, Україна), школа базувалася в чарівній місцині, у ТК «Буковель».
Потрапити до цієї школи було непросто: організатори отримали 121 заявку, а місць – лише 30.
        Від Сумщини був лише один представник - працівник Охтирської РЦБ Скульбіда  Віталій. Віталій був капітаном команди «Mad Heads» із девізом «Скажені голови – шалені ідеї».
        Учасників Школи було розподілено на п’ять груп. Кожна група отримала цікаве, оригінальне завдання, яке учасники  виконували впродовж «школярства» і презентувалии свої досягнення в останній день. Кожна з команд по своєму, нестандартно та незвично показали, як може працювати бібліотека у місцевості, де досить розвинена туристична галузь, що ґрунтувалось на ретельно продуманих акціях як для відпочиваючих дітей та батьків, а також на акціях з використанням PR-технологій, моніторингу, основ адвокації та технологій Веб 2.0.

Історія Охтирщини: презентація книжки Олександра Сірого «Грунська сотня Гадяцького полку»



6 вересня 2013 року о 14.00 в Охтирській районній центральній бібліотеці Олександр Володимирович Сірий  презентував   книгу «Грунська сотня Гадяцького полку».  Його праця вміщує компути  і ревізії Грунської сотні Гадяцького полку, метричні книги і сповідні відомості парафіян православних  церков  Груні,  Комишів, Малої Павлівки,  Гнилиці  та інших сіл колишнього  Зіньківського повіту, а зараз Охтирського району Сумської області  з 1652 по 1788 рік .
 Олександр Сірий,  лікар - за фахом,  краєзнавець – за покликанням,  кілька років вивчав  і досліджував  історію малої Батьківщини у державних архівах та найбільших книгозбірнях України. Причому робив це Олександр Володимирович виключно на громадських засадах, відриваючи кошти від свого невеликого домашнього бюджету. І ось нарешті наполегливий дослідник систематизував  зібране та упорядкував  джерела до друку відповідно до існуючих вимог та представив  їх на розгляд громадськості. І хоча представлені у збірнику джерела не можуть повністю відтворити події кількасотлітньої давнини, вони дозволяють значно доповнити відомі загальні відомості про зазначені населені пункти, відчути дотик до героїчного минулого, краще зрозуміти дії та думки наших попередників, відчути себе продовжувачами справ дідів-прадідів цього славетного куточка України.
Тарас Пустовіт , заступник директора Державного архіву Полтавської області, у передмові до видання написав: «На нашу думку, ця цікава і ґрунтовна робота, певною мірою, заповнить нішу у вивченні регіональної історії, стане у нагоді фахівцям при подальшому дослідженні періоду Гетьманщини ХVIIVIII ст.». На згадку про захід Олександр Володимирович Сірий подарував бібліотеці свою книгу. Користувачі Охтирської РЦБ, яких  цікавить історія Охтирщини,  матимуть можливість  ознайомитись  з незвичайними історичними документами, які вміщує книга «Грунська сотня Гадяцького полку» .

зав. відділом обслуговування  Охтирської РЦБ 
Охонько Наталія