четвер, 26 лютого 2015 р.

«Серце плаче ніжністю пісень»



            У  приміщенні Охтирської районної центральної бібліотеки  в теплій задушевній атмосфері відбулася літературно - музична зустріч учнів 10 класу (кл.керівник Шапошник Н.М) міської школи №3 з охтирським автором поезій та пісенних творів Анатолієм Дудченком.

            Працівники бібліотеки   представили гостя присутнім,
надавши коротку інформацію з біографії та  творчості  поета. Розповіли, що автор  громадської та пісенної лірики служить прикладом незламності духу, сили волі, невичерпної енергії, що він патріот України - доброволець  -  ліквідатор катастрофи  на Чорнобильську АЕС, відстоював правду на Майдані Гідності, їздив з волонтерською допомогою та з концертом  до бійців в зону АТО. Сам  же Анатолій Григорович, враховуючи, притаманну йому скромність, говорив про себе небагато,  відразу ж  розпочав знайомити учнів з поетичними творами. У виконанні поета - пісняра  прозвучали чудові  ліричні композиції. Завдяки мультимедійному обладнанню   учні мали змогу почути пісні  на слова Дудченка у виконанні відомих співаків України.  
            Щирість, відвертість, емоційність, бажання поділитись своїми почуттями та думками зворушували, об'єднували присутніх.

Засідання літературно – мистецького об’єднання «Живе слово»



            В останню неділю лютого  в   Охтирській районній центральній  бібліотеці  відбулося чергове засідання  літературно – мистецького об’єднання «Живе слово».
            Учасники зустрічі  перегорнули сторінки   життєписів лицарів українського Слова, згадали українського письменника, патріота, громадського діяча Уласа Самчука. Саме в лютому  цього року йому виповнилося 110 років від дня народження.

            Керівник літературного об’єднання  Глива М.І. нагадав  присутнім  біографію митця, у яке тісно вплелася зворушлива історія про перше кохання. Микола Іванович підкреслив колосальне значення як творів, так і самої постаті видатного письменника-емігранта у літературній та культурній спадщині України. Потім присутні знайомилися  з  неперевершеними романами, оповіданнями та повістями У.Самчука, зачитували уривки з творів.
         

«О мово рідна, материнська! В тобі історія і слава»



            До Міжнародного Дня рідної мови  працівники Охтирської центральної районної бібліотеки  підготували  захід «О мово рідна , материнська! В тобі історія і слава». Захід пройшов за участю учнів 7 класу  міської школи №6. Школярі переглянули  мультимедійну презентацію «Мова – серце нації», присвячену вивченню та історії створення рідної мови, а також брали активну участь в різноманітних філологічних вікторинах, з яких почерпнули для себе багато пізнавальної  інформації і отримали максимум позитивних вражень.  
            Підлітки мали змогу познайомитися з літературою,
представленою на книжковій виставці «Мова - духовний скарб нації».

Український клуб як засіб виховання патріотизму у молоді

  Сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулося перше засідання «Українського клубу», яке відкрила голова клубу Бакуліна В.М.. До заходу долучилися учні 11 класу місцевої гімназії. Засідання розпочалося з Державного Гімну України, а потім слово взяла директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М., яка відзначила значимість Майдану Гідності, що змінив життя багатьох українців, згадала героїв «Небесної сотні», АТО, які віддали життя за краще майбутнє України та наголосила на ролі кожного громадянина України у становленні нової європейської держави.
             Своїми спогадами поділилися учасники масових акцій громадського протесту в Києві 2014 року та марші- ході, присвяченому Дню пам'яті Героїв Небесної Сотні . Косарєва О.І., Краснокутський І.І., Скиба О.М. розказали молоді про своє бачення світу і себе в ньому, наголошуючи на тому, що Майдан став виразником волі мільйонів українців, які об'єдналися навколо мети – відстояти незалежність України, її розвитку в Європейському співтоваристві, прав і свобод людини, досягнення гідного рівня життя і праці.

      Учасники заходу пригадали поіменно Героїв Небесної сотні, читали поезії, що відображали події річної давності, переглянули уривки з відеосюжетів «Памяті героїв Євромайдану» та «Золота Україна».
     На закінчення заходу старше покоління звернулося до молоді з побажаннями, щоб вони стали справжніми патріотами України і відстояли незалежність держави..
   До заходу була підготовлена виставка світлин та публіцистичних матеріалів «Майдан, який змінив світ, Україну, мене…»

Місяць Литви в Охтирській районній централізованій бібліотечній системі




            В Охтирській районній централізованій бібліотечній системі тривають заходи, присвячені «Європейському року розвитку». Весь лютий бібліотекарі міста і району знайомили користувачів з Литвою, країною яка є членом ОБСЄ та ООН (з 1991 року), Ради Європи (з 1993), НАТО (з 2002), Європейського Союзу (з 2004), з 21 грудня 2007 року — повноправний член Шенгенської угоди. Користувачі Рибальської, Комишанської, Сонячненської бібліотек-філій здійснили віртуальну подорож «В об'єктиві – Прибалтика», а діти-користувачі Комишанської бібліотеки-філії взяли участь в тематичній мозаїці «Цікаві факти про Литву». Учасники заходів дізналися про походження бурштину, познайомилися з литовською народною творчістю, литовськими легендами та національними піснями, а ще з безліччю цікавих фактів. Чудові мандрівки триватимуть до кінця місяця, тож охочих ознайомитись з країною, яка колись простягалася аж до самого Чорного моря запрошуємо до бібліотек.

четвер, 12 лютого 2015 р.

День святого Валентина




         В приміщенні Охтирської районної бібліотеки для учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО» працівники відділу обслуговування провели поетичний марафон «Подаруй часточку любові» та лекцію «Майбутнє варто планувати» з лікарем-педіатром, завідувачкою кабінету «Клініка, дружня до молоді» Мучнік Анною Мусіївною.    
         Діти здійснили подорож у минуле – до витоків святкування Дня Святого Валентина, переглянули презентацію та поринули у світ поезії про кохання.

Година пам’яті «Афганістан в душі і серці»




            З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановленого  Указом  Президента України від 11 лютого 2004 року, працівники Охтирської районної центральної бібліотеки для учнів 10 – Б класу  міської школи №1  провели годину  памяті  «Афганістан в душі  і серці». На захід  був запрошений  афганець, полковник у відставці Бринжала Петро Олексійович.
            Слайд – презентація про афганську війну, спогади  Петра Олексійовича про службу,  про біль утрати бойових товаришів,  пережиті події нікого не залишили байдужими. Учні дізналися  які риси характеру допомагали солдатам у бою, кому завдячували витримкою, силою волі, які якості необхідно в собі плекати.

            Під час заходу згадували  земляків, які з честю виконали свій інтернаціональний обов’язок. Серед них і ті, що не  повернулися додому .  Говорили   про патріотизм  героїв  сучасних  днів, які  сьогодні  захищають  кордони нашої  держави.

            Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих, померлих від лихоліття війн.  

            Закінчилася зустріч  колективною фотографією  та переглядом літератури , яка була  представлена  на тематичній  полиці.

середу, 11 лютого 2015 р.

Подаруй часточку любові!


    Напередодні свята Дня Святого Валентина працівники відділу обслуговування Охтирської районної бібліотеки провели виїзний майстер-клас по виготовленню «валентинок» «Подаруй часточку любові!» для учнів 1-4 класів Сосонської НВК. 
   Під час масового заходу діти дізналися про історію святкування дня всіх закоханих та виготовили своїми руками яскраві, ексклюзивні листівки - валентинки. Майстер-клас пройшов у піднесеній робочій атмосфері.

четвер, 5 лютого 2015 р.

Професія . Карєра. Успіх



         Працівники Охтирської районної центральної бібліотеки для учнів  11 класів загальноосвітньої міської школи №1 провели годину інформації «Професія. Карєра. Успіх». Мета заходу допомогти молоді у виборі професії.Народна мудрість стверджує: "Немає безталанних людей, а є ті, хто займається не своєю справою". А як її знайти, свою справу, як не помилитися? Інформаційний огляд про світ професій  розширив знання учнівської молоді про затребувані спеціальності  на сучасному  ринку праці,  дав  підґрунтя  для роздумів. А ще  бібліотекарі звернули увагу молоді на нові  можливості для українців отримати європейську освіту.  В заході активну участь прийняв випускник школи, постійний  читач районної бібліотеки Шаргородський О.В, який презентував  присутнім Державний університет телекомунікацій , в якому навчається.

Подарунок бібліотеці




              Бібліотечний фонд краєзнавчої літератури Охтирської районної бібліотеки поповнився  книгами, які подарував  наш земляк, відомий  вчений  в області радіоекології  Кузьменко Михайло Ілліч. Книги до бібліотеки  передала його сестра Мар'єнкова Ніна Андріївна.



                   Бібліографічна довідка 


              Кузьменко Михайло Ілліч народився 19 листопада 1936 p. у м.Охтирка Сумської області. У 1951 р. закінчив Охтирську семирічну школу №9, у 1957 р. – Ржищевське педагогічне училище на Київщині, у 1964 p. закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка. У 1964–1967 pp. навчався в аспірантурі Інституту гідробіології АН УРСР, доктор біологічних наук (1982), професор (1994), заслужений діяч науки і техніки України (2007). У 1976 p. очолив лабораторію, з 1983 p. – відділ прісноводної радіоекології. Виконав оригінальні дослідження міксотрофізму та екологічного метаболізму синьозелених водоростей за умов антропогенного впливу, розширив і поглибив уявлення про первинну продукцію, участь водоростей у трансформації розчинених органічних речовин і формуванні якості води у водоймах.

           Починаючи з 1976 p., M.I.Кузьменко свої наукові інтереси спрямовує на радіоекологічні дослідження прісноводних екосистем України. Після аварії на Чорнобильській АЕС організовував і безпосередньо брав участь у радіоекологічних дослідженнях водойм 30-ти км Зони відчуження, р.Прип'ять, Дніпра та його водосховищ (1986 – 2006). Разом із співробітниками очолюваного ним відділу виконав радіоекологічні дослідження найбільших рік Європи: Дунаю (1988 p.), Волги (1992 р.) та Південного Бугу (1992 р.).

            М.І.Кузьменко – автор і співавтор ≈400 наукових праць, у тому числі монографій, 3 винаходів. Удостоєний срібної медалі ВДНГ СРСР (1987). Нагороджений Грамотою Президії Верховної ради Української РСР (1986), Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2006), учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.М.І.Кузьменко є членом Міжнародного союзу радіоекології, Міжнародного союзу екоетики, Гідроекологічного товариства України, редакційної колегії та науковим редактором-укладачем розділу “Водная радиоэкология” “Гидробиологичекого журнала”.

         Кузьменко М.І. Радіонуклідна аномалія/ М. І. Кузьменко; Ін-т гідробіології. - К.: Академперіодика, 2013. - 394 с. У книзі розповідається про екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи, радіонуклідне забруднення довкілля, міграцію радіонуклідів по Дніпру та каскаду його водосховищ до Чорного моря, динаміку накопичення радіонуклідів, дози опромінення і порушення в організмах представників флори та фауни наземних і водних екосистем.

          Техногенні радіонукліди у прісноводних екосистемах: монографія / М.І. Кузьменко, Д.І. Гудков, С.І. Кірєєв, В.В. Беляєв, О.М. Волкова, В.Г. Кленус, О.Є. Каглян, Н.Л. Шевцова, З.О. Широка, О.І. Насвіт. - Київ: Інститут гідробіології НАН України; Наукова думка, 2010. - 262 с. У монографії викладено результати багаторічних радіоекологічних досліджень водних екосистем Зони відчуження Чорнобильської АЕС, Дніпра, його приток і водосховищ.. Проаналізовано ефективність деяких гідротехнічних заходів, спрямованих на зниження радіонуклідного забруднення, та природні процеси дезактивації водних екосистем.  

понеділок, 2 лютого 2015 р.

Національний конкурс «Благодійна Україна»


            Ви робите добрі справи або знаєте людей, групи, організації, які займаються благодійністю? Подайте заявку на Національний конкурс «Благодійна Україна»! 
            Конкурс має на меті відзначити кращих українських благодійників і найбільш ефективні благодійні ініціативи.
            У конкурсі можуть брати участь благодійники, які надавали благодійну допомогу для вирішення актуальних суспільних проблем у період з 1 січня по 31 грудня 2014 року; благодійні проекти (ініціативи), реалізація яких (повністю або окремого етапу) була здійснена у зазначений період; суспільні інституції, які у цей період провадили діяльність, спрямовану на розвиток і підтримку благодійності в Україні, благоотримувачі, представники медіа.
            Конкурс «Благодійна Україна» – прекрасний шанс вшанувати благодійників.
            З детальною інформацією стосовно участі у Третьому Національному конкурсі «Благодійна Україна» можна ознайомитись на офіційному сайті www.blagoukraine.org

неділю, 1 лютого 2015 р.

НА ОХТИРЩИНІ СТАРТУВАВ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РІК РОЗВИТКУ



         2015 рік, що оголошений  в Європейському Союзі «Європейським роком розвитку», в Охтирській районній централізованій бібліотечній системі розпочався з «Місяця води і світла».
         Захід розпочато в рамках  оголошеного Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародного десятиріччя дій «Вода для життя» на 2005-2015 роки та Десятиліття стійкої енергетики для всіх на 2014- 2023 роки.
         «Протягом січня в бібліотечних закладах району проводилися тематичні заходи, а на завершення місячника в  інформаційнобібліографічному відділі Охтирської районної центральної бібліотеки  відбувся інформаційний мікс «Все про воду. Цікаво. Незвичайно. Спірно», - повідомила директор бібліотеки Ольга Андоленко
         Під час заходу у своєму виступі І.І.Краснокутський  акцентував увагу про значення води в житті людини та  кругообіг її в природі,  про утворення джерел, почуття любові та дбайливого ставлення до природи. З цікавістю слухали доповідача  й коли він розповідав про цілющу воду криниць і про нашу  річку Ворсклу. Бібліотекарі демонструючи  відеосюжет розкрили проблему забруднення води в процесі господарської діяльності та підібрали низку цікавих фактів про воду.  Згодом  члени клубу «Здоров’я»,  що діє при бібліотеці, розповіли про корисні властивості  води для організму людини, про методи очищення і  правильне  вживання.
         А закінчили захід позитивно-поетичним словом. Гімн воді у своїй поезії цього дня склали  Криницька О.П. та Кулініч Л.А..
         Книжково – журнальна добірка матеріалів по темі також знадобилася, адже скільки корисного ще можна дізнаватися  про воду.
         КЗ «Охтирська РЦБС» запланував дванадцять місячників, метою яких є підвищити інформованість жителів Охтирщини   про найактуальніші теми  розвитку