понеділок, 30 березня 2015 р.

«Туберкульоз – хвороба віку»

Працівниками Охтирської районної центральної бібліотеки спільно з завідуючою кабінетом «Клініка дружня до молоді» Г.М.Мучник проведено для учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО» інформаційну годину «Туберкульоз – хвороба віку», під час якої лікар проінформувала молодь про симптоми захворювання на хворобу, про боротьбу та заходи безпеки від небезпечної інфекції, а бібліотечні працівники підготували слайд – презентацію «Туберкульоз. Знати про це – врятувати себе» та інформаційний огляд «Вся правда про туберкульоз».

Під час заходу були продемонстровані уривки відео сюжетів «Хвороби вбивці», «Туберкульоз –знай, стережись, не бійся…». Щоб закріпити у молоді знання, які вони отримали із інформаційної години, було проведено міні - тренінг, до участі в якому молодь залучилася із задоволенням і мала гарні успіхи. Експертом у тренінгових завданнях виступила лікар Ганна Мусіївна Мучник, яка крім загального оцінювання знань надавала і індивідуальні консультації, які надходили від присутніх.

понеділок, 23 березня 2015 р.

Чергове засідання гуртка «Джерело життя» в Охтирській районній бібліотеці

Початок весни – один з найвідповідальніших періодів для власника садиби. Від своєчасності й правильності виконання найперших весняних робіт на  присадибній ділянці  залежить те, як виглядатиме вона  і чи здоровими будуть всі рослини навколо  будинку. Цього разу  на засіданні гуртка «Джерело життя» розглядали дві теми : «Сад : робота над помилками» та « Квіти: догляд, посадка, сорти». Секретами  власного господарювання поділився садівник  Ковбата Ігор Володимирович, який розповів про правила посадки плодових дерев та кущів, якісну обрізку дерев та познайомив з власною колекцією  плодово – ягідних культур. Особливу увагу присутніх зосередив  на боротьбі зі шкідниками саду. Тему продовжив, відомий у нашому краї, садівник з с. Рибальського  Шульга С. В., який  має надзвичайно дивовижну колекцію живців груш, яблунь та інших культур. Сергій Володимирович поділився досвідом з садівництва та  запросив всіх бажаючих до себе додому  на майстер – клас по щепленню дерев. 
Далі засідання продовжувалось по іншій темі. І знову, в
черговий раз, досвідом ділилися представниці Сонячнянського клубу «Не байдужі». Разом з бібліотечними працівниками свого населеного пункту вони створили мультимедійну презентацію, яку  провела Самофалова Г.П.. Галина Петрівна наглядно продемонструвала  та розповіла про квіти які вирощують члени їхнього клубу, зосередивши увагу присутніх  на нових  екзотичних сортах, розсаду та насіння  яких привезли і роздали бажаючим. Продовжила  тему екзотичних  рослин Габчак Н.І, яка презентувала   красиво квітучу ліану для саду - кампсис.  Кожен має свої улюблені квіти та петунією захоплюється більшість. Досвідом вирощування цієї квітки поділилася  Кирилова К.А.  Вона надала присутнім влучні поради, підкріпляючи слова відеопоказом, де було представлено  поетапний догляд за квіткою. А ще всі  мали змогу побачити різнокольоровий густий танок петуній на подвір’ї Катерини Андріївни.
Тематичний перегляд літератури та інформаційний огляд літератури , який підготували бібліотечні працівники Охтирської районної  центральної бібліотеки доповнив досить змістовне засідання гуртка.

«Золоте слово української поезії»

         «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»:- цими словами Ліни Костенко стартували поетичні  читання «Золоте слово української поезії», на які  зібралися члени  літературно – мистецького  об’єднання «Живе слово», з нагоди  Всесвітнього дня поезії, в Охтирській районній центральній бібліотеці. 19 березня  цього року Ліні Костенко, одній із найбільш знаних поетес України, був  85 -тий день народження. Саме в цей день відзначалося  120 років від дня народження   відомого українського поета, перекладача та громадянського діяча Максима Рильського. Цікаво, пізнавально  про  життя і творчість письменників ювілярів розповів  Скиба О.М. Присутні уважно слухали доповідача  та  знайомилися з  тематичною викладкою поетичних збірок, потім долучилися до слова  читанням  поезій Л Костенко, М. Рильського та  інших класиків української літератури.

Учасники  засідання читали й власні поезії. До кожного із них по-різному приходить натхнення творити  вірші, і у кожного є своя Муза, яка надихає. Тож прочитані  поетичні твори  були досить  різноманітними, від громадянсько - патріотичних  до ліричних та соціально - побутових..

четвер, 19 березня 2015 р.

Останній герой

В рамках циклу заходів, що проводяться під час Всеукраїнського тижня дитячого читання «Вклонімось книзі, мудрості віків», 19 березня для учнів 5-9 класів загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с. Ясенове працівники Охтирської РЦБС Тесменецька Н.В., Грибова Н.В., Кучер Н.М., Стукалова Т.І. провели реаліті-шоу «Останній герой».


Щоб визначити самого начитаного, самого спортивного, тобто самого-самого, діти пройшли випробування на зупинках: «Вдалий кидок», «Стрибунець», «Книголюб», «Поліглот», «Влучне око», «Всезнайка». За вірне виконання завдання учасники отримували відзнаки, кількість яких була перерахована по закінченню реаліті-шоу. За результатами підрахунків «Останнім героєм» стала учениця 6 класу Бойко Юлія.    

Книги Охтирській районній центральній бібліотеці за сприяння народного депутата Владислава Бухарєва

Народний депутат України Владислав Бухарєв свою обіцянку, дану бібліотекарям Охтирщини, виконав з надзвичайною швидкістю. Не пройшло навіть місяця з часу зустрічі, як до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали столичні гості з найбільшим бібліотечним скарбом -книгами для дітей. 20 комплектів дитячої літератури власноруч доставили директор видавничо-книготоргової компанії Володимир Олександрович Смірнов та Ірина Едуардівна Смірнова. Саме в Тиждень дитячої та юнацької книги фонди бібліотек Охтирщини поповнилися значною кількістю видань.


 Не тільки почитати, а й подивитися є на що, адже всі книги майстерно кольорово оформлені так і манять дітей: "А почитай мене". То ж попереду у дітлахів цікаві зустрічі з героями подарованих книг. А народному депутату В.Бухарєву щира вдячність від усіх, хто причетний до доброї справи - виховання молодого покоління. Маємо надію, що і інші питання будуть вирішені з такою швидкістю.

вівторок, 17 березня 2015 р.

Охтирчани в літературному альманасі «Сила почуттів»

Нещодавно вийшов з друку літературнй альманах «Сила почуттів» - результат важкої праці та співпереживань великої кількості людей, присвячений поняттям кохання, відносин між людьми, розлуки, зради, прощення та ін. Справжньою окрасою альманаху стали поезії охтирчанок Ніни Багатої та Галини Будянської. Охтирська районна центральна бібліотека завдяки новітнім технологіям допомогла поєднати письменниць з видавцем для втілення в життя творчих задумів. Що з цього вийшло читач може визначити сам, переглянувши сторінки альманаху в бібліотеці.

Зустріч з дитячою книжкою

3 17 по 23 березня в Охтирській районній центральній бібліотеці проводиться Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Вклонімось книзі, мудрості віків». Відкриття тижня відбулося 17 березня в Михайленківському НВК поетичним марафоном «Поезії чарівне слово», який присвячений творчості українських поетів Максима Рильського та Ліни Костенко.

Учні прослухали інформацію про Всесвітній день поезії, почитали вголос дитячі вірші  Максима Рильського, Ліни Костенко та інших українських поетів. Після заходу діти з захопленням  переглянули дитячі книжки,  журнали, які приносить їм бібліотекар Охтирської РЦБ  Євтушенко І.Ю. і багато видань взяли читати додому. 

понеділок, 16 березня 2015 р.

Бібліотека і волонтери: право на важливе співробітництво

В рамках Європейського року розвитку в КЗ «Охтирська РЦБС» проходить місяць волонтерства . В районній центральній бібліотеці відбувся для працівників бібліотек району флеш-семінар «Бібліотека і волонтери: право на важливе співробітництво».
Директор О.М.Андоленко виступила з доповіддю на тему «Волонтерський рух в бібліотеці: від історії до реалій». Волонтери Ольга Саліпа та Ольга Косарєва, голова громадської організації «Охтирський майдан», розповіли про свою волонтерську діяльність (допомога, підтримка воїнів-охтирчан, які перебувають в зоні АТО) та співпрацю з Охтирською районною центральною бібліотекою. Тетяна Сокол, провідний бібліотекар Грунської бібліотеки-філії, розповіла про дитячу акцію «Скарбничка добрих справ», яку започаткувала їхня бібліотека. Провідний бібліотекар Сонячненської бібліотеки філії Олена Микитенко за допомогою відеопрезентації поділилася своїм досвідом роботи клубного об'єднання «Не байдужі», самодіяльного об’єднання жителів Сонячненської територіальної громади різних за віком та зі спільними інтересами, які вивчають проблеми села та вносять пропозиції щодо їх вирішення. Для використання в роботі фахівцями методичної служби районної центральної бібліотеки підготовлена методична підказка «Волонтерство у бібліотеці». По закінченню семінару було наголошено, що волонтери можуть бути цінним ресурсом для здійснення бібліотекою своїх основних функцій.

неділю, 15 березня 2015 р.

«Волонтерство: погляд в сьогодення»

В рамках «Місяця волонтерства» в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася інформаційна година «Волонтерство: погляд в сьогодення». Учні ДНЗ «Охтирського центру ПТО» переглянули відеопрезентацію «Волонтерство: погляд в сьогодення», прослухали розповіді волонтерів Охтирщини: отця Адріана - настоятеля пологівської церкви Успіння Божої Матері, Косарєвої О.І. - голови громадської організації «Охтирський майдан», Конопльової Н. - волонтера, які постійно допомагають солдатам, що несуть службу в АТО. 
Присутні переглянули тематичну підбірку літератури про волонтерський рух «І словом, і ділом».

середу, 11 березня 2015 р.

Мій рідний край, то справжній рай



         11 березня 2015 року працівники Охтирської центральної районної бібліотеки для учнів 4-а класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 провели краєзнавчу мандрівку «Мій рідний край, то справжній рай». Діти дізналися невідомі для себе цікаві факти про історію Сумщини, мандрували чарівними куточками мальовничої природи рідного краю.
         Для перевірки отриманої інформації, учні відповідали на питання пізнавальної вікторини «Уважні і начитані».
     Наступною зупинкою мандрівки став інформаційний огляд «Шевченко і Сумщина».    

вівторок, 10 березня 2015 р.

Охтирщина вшановує своїх героїв




            Цього року Герою України Олексію Бересту, уродженцю с. Горяйстівка Охтирського району, виповнилося б 94 роки від дня народження. Тернистим був його шлях до визнання. Та історія розставила все по своїх місцях. Земляки пам’ятають свого знатного земляка і для вшанування пам'яті Прапороносця Перемоги в Охтирській районній центральній бібліотеці розгорнута тематична поличка «Три подвиги Олексія Береста» та підготовлена персональна пам’ятка «Герой України - лейтенант Олексій Берест».

Охтирщина вшановує українського пророка



            І цього року в Охтирській районній центральній бібліотеці, щоб вшанувати пам'ять Тараса Григоровича Шевченка, зібралися користувачі. На дискусійному віче «Шукаймо в собі Шевченка» кожен із присутніх висловив свою шану великому сину України : від голосних читань окремих творів поета до виконання пісень на слова Тараса Григоровича. Обговорили також і значимість події для сьогодення, її мобілізаційну силу та пророче бачення перемоги українського народу.
            В інформаційно - бібліографічному відділі бібліотеки
для відвідувачів представлено тематичний перегляд «Тарас Шевченко і Сумщина».

понеділок, 9 березня 2015 р.

Година державності «Творець українського гімну»



            5 березня  в  Охтирській районній центральній бібліотеці  проведена година державності  «Творець українського гімну» з нагоди 200-річчя від дня народження композитора, диригента, громадського діяча Михайла Вербицького та 150-річчя першого публічного виконання національного гімну "Ще не вмерла України і слава, і воля...".


            У заході прийняли участь учні ліцею та голова
охтирського осередку «Просвіта» О.Скиба. Мета заходу – виховання у молоді  патріотизму, поваги до історії та державних символів України, ознайомлення із видатною постаттю М.Вербицького. Захід розпочався з виконання авторського твору Михайла Вербицького – Державного Гімну України.

            Розгорнута  книжкова виставка,  показ слайдпрезентації,  музичні фрагменти  з творів Вербицького та перегляд відеоролика «Михайло Вербицькийавтор музики відомої всьому світу» надали заходу ще більшої яскравості та душевності.

понеділок, 2 березня 2015 р.

PR-діяльність бібліотек Охтирщини



            В Охтирській районній центральній бібліотеці відбулося скайп-спілкування бібліотекарів Охтирщини з піар-офісом бібліотек Сумщини та тренінг «Робота зі ЗМІ». Тетяна Грищенко бібліотекар науково-методичного відділу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки, керівник піар-офісу бібліотек Сумщини розповіла про роботу свого піар-офісу, в який входить також і Охтирська районна центральна бібліотека. Особливо бібліотекарів зацікавив досвід роботи колег області, а також і всієї України. Присутні почерпнули з розповіді піарщика багато корисних порад, адже бібліотеки району намагаються досягти якісного   висвітлення своїх інноваційних заходів, історій успіху, бібліотечних проектів і послуг  у  друкованих ЗМІ, на  телеканалах та у  онлайн-виданнях, тому що сьогодні бібліотеки займають особливе місце у громадському житті суспільства та надають зовсім не притаманні колись бібліотекам інноваційні послуги. Про необхідність доносити ключове повідомлення про переваги і користь сучасних бібліотек наголошувала і директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко, яка навела практичні поради для налагоджування тісних контактів бібліотек  у всіх сферах медіапростору, привернення уваги засобів масової інформації та громадськості до діяльності бібліотек .
            Журналіст щотижневої обласної сімейної газети «Істина
нова» Олена Кущенко повідомила бібліотекарям про тонкощі  журналістської  роботи та розкрила секрети успішного повідомлення для преси.
            Перші навики роботи зі ЗМІ бібліотекарі отримали під час тренінгу. Одним з результатів навчання стане створення сторінки в соціальній мережі «Бібліотеки Охтирщини», яка буде наповнюватися завдяки інформаційним повідомленням бібліотекарів.

неділю, 1 березня 2015 р.

Welcome to Lithuania , або Запрошуємо до Литви


       З Вікіпедії дізнаємося: «Литва -  держава в Північній Європі, одна з трьох країн Балтії, розташованих на східному узбережжі Балтійського моря, що межує з Латвійською Республікою, Білоруссю, Російською Федерацією та Польщею. Столиця Литовської республіки — Вільнюс». Це поняття  енциклопедичні , тож розуміємо за їх межами – знайдемо інформацію про красивий світ литовської історії та  культури. А як же краще можна це зробити ? Звичайно ж зустрітися з людиною яка була у Литві, відчувала подих балтійського моря на своєму обличчі, пройшлася старовинними вулицями Вільнюса, мала радість спілкуватися з литовцями, зрозуміти їх  пріоритети у житті, більше дізналася  про  державний устрій цієї Європейської країни та її шлях до незалежності. Тож в рамках місячника Литви, приуроченого «Європейському року розвитку» бібліотечні працівники Охтирської районної центральної бібліотеки зініціювали зустріч членів  Євроклубу  «ЄвроStella» Охтирської гімназії з євро волонтером Грек Яною Володимирівною. Саме завдяки зустрічі з  Яною Володимирівною надзвичайно дружньою та відкритою для спілкування людиною учні розширили знання  про одну з найбільших Прибалтійських країн Європи, про європейську демократію, освіту.  отримали почуття  єдності двох країн Литва – Україна. А, ще за допомогою відео світлин, які надала і коментувала гостя, учні  отримали величезне задоволення від прогулянки історичними містами Литви, її вузенькими вуличками, музеями, кав’ярнями, пам’ятками архітектури та від чудової природи.  
        Потім учні переглянули  інформаційний буклет « Цікаві факти про Литву очима туриста», дайджест «Welcome to Lithuania» та тематичну викладку «Все про Литву» запропоновані бібліотечними працівниками.