четвер, 23 квітня 2015 р.

До Дня пам'яті Чорнобильської трагедії

До  Дня пам'яті Чорнобильської трагедії 23 квітня  працівник відділу обслуговування Охтирської РЦБ Євтушенко І.Ю. разом з працівником клубу с.Бакирівка Левченко В.П. провели масовий захід, в межах якого була представлена відеопрезентація «Чорнобиль - символ скорботи і печалі».

На заході була  висловлена подяка присутнім ліквідаторам
чорнобильскої катастрофи та матері померлого героя. Прозвучали пісні місцевого колективу, а також прослухали  симфонію для органу Мікаеля  Таривердієва «Чорнобиль» і пісню італійського співака Адріано Челентано  "Sognando Chornobel» («Мені сниться Чорнобиль») та подивились фільм про Чорнобиль.

Правовий Букварик

В рамках циклу заходів Всеукраїнського тижня права «Ти – людина, значить маєш право» 23 квітня для учнів 4-а класу Охтирської гімназії І-ІІІ ступеню працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ провели інформаційний мікс «Правовий Букварик».

Діти здійснили мандрівку в історію зародження права в
світі, взяли участь у запропонованих конкурсах та вікторинах, знаходили випадки порушень прав у відомих казках, виявляли книжкових героїв, проти яких відбувались правопорушення. Великого пожвавлення викликав конкурс «Анаграма», де потрібно було з поданих літер скласти слова, що стосуються прав дітей. 

Тиждень права «Ти – людина, значить маєш право»

        В рамках тижня права  «Ти – людина, значить маєш право» 23 квітня  працівник відділу обслуговування Грибова Н.В. провела для учнів  ДНЗ « Охтирський центр ПТО»  правовий лабіринт  «Не заблукати на стежках закону» з якого вони дізнались, що людина від народження наділена правами, а з часом у процесі життя, після досягнення встановленого законом віку, набуває здатності мати обов’язки і нести відповідальність за свої дії. Учні переглянули відеопрезентацію, книжкову виставку та  з задоволенням прийняли  участь у грі  «Запит – відповідь».

Ти - людина, значить маєш право

В рамках тижня права «Ти - людина, значить маєш право» працівники відділу обслуговування  Охтирської районної  центральної бібліотеки 22 квітня відвідали  Литовській НВК I-II ст., де провили лекцію «Ваше здоров’я у ваших  руках» і квест «Право і здоров’я».

Учні закріпили свої знання про права та обов’язки дитини,
дізналися про шкоду поганих звичок на здоров’я та їх вплив на  правову поведінку. Під час квесту діти мали змогу удосконалити знання. За вірні відповіді на зупинках отримували частини речення, об’єднавши які, змогли скласти відоме прислів’я про здоров’я.  

Бібліотур селами Охтирщини

Бібліотекарі КЗ «Охтирська РЦБС» здійснили бібліотур селами Охтирщини, завітавши до Лантратівської, Чупахівської бібліотек-філій. Кінцевою зупинкою була Довжицька бібліотека-філія. Завдяки презентації «Бібліотека і громада: партнерство заради стійкого розвитку», яку підготувала бібліотекар Сугак Г.О., всі присутні ознайомились із роботою сільської книгозбірні, її перетворенням на комфортний, дозвіллєвий центр, місце, де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч, взяти участь у культурних заходах для дітей та дорослих. Голова Довжицької сільської ради Почепцов В.О. відмітив, що громада підтримує бібліотеку і тут склався добрий тандем співпраці бібліотеки з культурою, освітою та духовенством.

Підвівши підсумки бібліотуру директор КЗ «Охтирська
РЦБС» О.М.Андоленко наголосила, що бібліотеки в житті громади займають важливе місце. Саме такий підхід до співпраці з владою дозволяє працівникам бібліотечних установ з упевненістю дивитись у завтрашній день.

вівторок, 21 квітня 2015 р.

Візит поважної гості



21 квітня відбулася зустріч  працівників Охтирської районної центральної бібліотеки з відомою дитячою поетесою Надією Мовчан-Карпусь, членом НСПУ, кавалером  Міжнародного ордена Лицарської Звитяги, лауреатом  премії ім. Степана Олійника. 

Між бібліотекарями та поважною гостею відбувся тривалий і цікавий діалог. Надія Михайлівна розповіла про свій життєвий і творчий шлях, поділилася своїми думками про сучасне і майбутнє України.

Поетеса подарувала читачам Охтирщини свої книги, які навчають маленького читача любити рідний край, національні звичаї і традиції, пізнавати навколишній світ.

середу, 15 квітня 2015 р.

Всеукраїнська акції «Бібліотека українського воїна»

КЗ «Охтирська районна централізована бібліотечна система» бере участь у Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна» і запрошує всіх жителів міста долучитися до цієї акції. Книги можна принести за адресою: вул.Батюка, 24. За додатковою інформацією звертатися за телефоном 2-55-84.

«Попіл знищених стискає нам серця»

В Охтирській районній центральній  бібліотеці  до  Міжнародного дня визволення вязнів фашистських концтаборів  проведено інформаційну  годину : «Попіл знищених стискає нам серця» за участі учнів ДНЗ  «Охтирський  центр ПТО». Підготовлений  працівниками бібліотеки тематичний  слайд –показ та показаний уривок з документального фільму «Освенцим – фабрика смерті» нагадали про жахіття  фашистських катівень, а  інформаційний огляд «Пройти крізь пекло на землі», складений  на основі краєзнавчого матеріалу, документів  з книг та  періодичних видань, вмістив  свідчення людей, які пройшли фашистські тортури.
       Присутній на заході  Скиба О.М. у своїй розповіді зосередив увагу учнів  на наслідках Другої світової війни для України та Європи та розповів про нелюдські умови життя у дитячому концтаборі Саласпілс ...Відео сюжет «Ми памятаємо. Салапсіс» доповнивши розповідь, до болю зворушив  серця і душі  молоді, а пісню про Бухенвальд « Люди світу на хвилинку встаньте…» присутні , вшановуючи  усіх жертв нацистських катівень, слухали стоячи.
       По закінченню організатори , ще раз підкреслили , що пам'ять про страждання  в’язнів концтаборів  є священною та  побажали молоді мирного неба та  спокою у рідній Україні.

понеділок, 6 квітня 2015 р.

Весняний агротур

Як вирощувати овочі та фрукти, квіти та лікарські трави, наглядати за садом та просто знайти друзів за інтересами вам розкажуть у клубі «Джерело життя», що діє при Охтирській районній центральній бібліотеці
          
Про усі новинки та останні розробки фахівців, члени
клубу дізнаються з книг, періодичних видань, завдяки  Інтернет – ресурсу, обговорюють прочитане на засіданнях, обмінюються посадковим матеріалом  та  тестують на власних садибах.  А ще завдяки матеріалам , що пропонують бібліотечні працівники, дізнаються про досвідчених садівників, городників нашого краю.  І ось, щоб поповнити свої колекції  саджанцями плодових дерев, члени клубу відправилися у село Рибальське  до  садівника Шульги В.С.. Господар привітно зустрів  відвідувачів та запросив на екскурсію  у свій садок. Сергій Володимирович розповідав  про роботи в саду, про дерева, які вирощує, яким надає перевагу. Та особливу увагу приділив колекційним  грушам та яблуням, яких у нього понад 300 сортів. Про кожне дерево розповідав з такою надзвичайною любов'ю, що присутні слухали, затамувавши подих, переймаючи порцію позитиву на себе. Щоб відвідувачам запам’яталася зустріч , садівник провів майстер – клас щеплення плодових дерев, що є прекрасним способом виростити на невеликій дачній ділянці різні сорти, надати улюбленому сорту стійкості до клімату, особливостей грунту, підвищити морозостійкість, виправити дефекти стовбура, тощо.  Учасники заходу  прийняли участь в практичних заняттях. 
 Багато  корисного та цікавого дізналися від Сергія Володимировича, який  відповідав  на всі  запитання присутніх та поділився  живцями дерев плодових сортів.  
Повертаючись до Охтирки, відвідувачка клубу Головко Р.М. запропонувала  заїхати  подивитися  її садибу у с. Чернеччена. Всі присутні зголосилися на пропозицію. Тож, коли  зупинилися  біля двору, Раїса Митрофанівна відразу розпочала екскурсію. Подвір’я у  господині все у  ошатних клумбах, на яких квітують перші весняні крокуси та проліски. Йдучи через двір та  розповідаючи про квіти, господиня провела всіх до ягідників, серед яких перевага надана  малині.  Раїса Митрофанівна розповіла про сорти, які представлені  на  ділянці , поділилася досвідом  по вирощуванню та  догляду  за малиновими кущами. Потім знайомила з сортами полуниці та багатьма  іншими культурами свого саду. Агроном за фахом, Раїса Митрофанівна, мала що розповісти і чим поділитися з присутніми.


Учасники агротуру повертаючись  до Охтирки, відчували неабияке задоволення та  ще довго обговорювали побачене та почуте.

«Пасха Христова – дар нового життя»

З наближенням найвеличнішого християнського свята Великодня у Охтирській районній центральній бібліотеці в рамках засідання «Українського клубу» відбулася година духовного спілкування «Пасха Христова – дар нового життя» з настоятелем храма Успіня Божої Матері с.Пологи, архімандритом Андріаном. 
Отець Андріан розповів присутнім про Христове Воскресіння, сутність та роль посту в житті людини, традиції батьківських поминальних субот, наголосив на визначній ролі молитвинадав вичерпні відповіді на низку запитань, які цікавили присутніх.
Священнослужитель підкреслив важливість чесноти, милосердя та любові до ближнього, адресуючи слова вдячності всім не байдужим , хто надає волонтерську допомогу воїнам АТО.
Надзвичайна відкритість і привітність святого отця
створила атмосферу невимушеного і довірчого діалогу між учасниками цієї зустрічі. Проведений захід долучив усіх до співпереживання і співучасті у формуванні громадянського суспільства та збагатив духовно.

Учасники зустрічі подякували о. Андріану і попросили, щоб подібні бесіди у стінах бібліотеки проводилися регулярно.