понеділок, 18 травня 2015 р.

День Європи в с. Довжик

Навіть дощова погода не завадила довжичанам відсвяткувати День Європи. Європейський квартал розмістився у фойє місцевого будинку культури, а презентації проходили в глядачевому залі, в який крім дітей зібралися і жителі села. Подібного свята, як сказали відвідувачі, у них ще не було, адже воно разюче відрізнялося від звичайних концертів.
Присутні поринули не тільки в історію та культуру, звичаї
багатьох європейських країн, а й познайомилися з кулінарією цих країн. Діти випробовували свої знання країн Європи у різноманітних вікторинах, а найбільше дітям сподобався фейс-арт. 
Всі вибирали собі розмальовку від особистісних вподобань країн та багато хто захотів мати і другий малюнок - прапор України. Ростуть маленькі патріоти і європейську Україну будувати їм. Ініціативу Охтирської районної центральної бібліотеки у проведенні такого свята підтримав сільський голова В.Почепцов, школа, працівники культури, бібліотека, то ж свято вийшло на славу.

понеділок, 11 травня 2015 р.

«Врятувати від забуття»

Подарунок до 70-річчя Перемоги від німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».

Правління Фонду «EVZ» ухвалило рішення щодо підтримки спільного проекту Охтирської районної центральної бібліотеки та громадської організації «Ініціативи розвитку» «Врятувати від забуття». Це вже втретє районна центральна бібліотека виборює грант на реалізацію проекту щодо підтримки і розвитку активності людей, що постраждали від націонал-соціалізму. Підписання договору з ВБО «Турбота про літніх в Україні» відбудеться на установчій конференції в другій половині серпня 2015 року.

Пам'ять поколінь

Саме під такою назвою в Чупахівській ЗОШ відбулася літературно-мистецька асамблея, присвячена 70-річчю Перемоги. До дітей на зустріч завітали Клименко Микола Іванович, ветеран Другої світової війни , Хоменко Марфа Євсіївна, Копаниця Надія Дмитрівна, дружина та донька повного кавалера ордена Слави Хоменка Дмитра Миколайовича, Бережна Марія Миколаївна, Завгородня Ніна Іванівна, Душенко Марія Олексіївна, діти війни. 
Спільний проект Чупахівської школи та Охтирської
районної центральної бібліотеки зібрав разом декілька поколінь тих, хто пройшов горнила війни і хто тільки розпочинає своє доросле життя. Діти з усією відповідальністю підготувалися до зустрічі , приготувавши для поважних гостей пісні воєнних років та їх інсценізації. Присутніх зворушили також і пісні охтирських артистів Івана Кандаурова, Юрія Колесника, Ніни Гуслистої, які занурювали в тяжкі роки війни та перекликалися також із сьогоднішніми подіями на Сході . Рясними оплесками та вигуками «Браво» супроводжувався кожен виступ. Олександр Скиба гуморескою нагадав, що у роки війни виживати допомагав також гумор. Пісні, танці, вірші нікого не залишили байдужим.

Оригінальний сценарій заходу, побудований на місцевому матеріалі та на уривках з поеми Ніни Багатої «Наодинці з курганом» приніс не тільки естетичне задоволення , а і багато корисної інформації для дітей. Зворушливим був виступ і директора школи Макарової Світлани Миколаївни, яка подякувала ветеранам за наше мирне небо та всім , хто був причетний до створення такого чудового заходу. А для того, щоб захід відбувся доклали зусиль не тільки районна бібліотека та Чупахівська школа, а й особисто т.в.о. голови Охтирської районної державної адміністрації Роман Юрійович Бублик, голова Охтирської ради ветеранів Тамара Романівна Кучеренко та районний центр соціальних служб для молоді. Місцеві підприємці організували для ветеранів невеличкі продуктові подарунки. На завершення ветерани Другої світової побажали дітям берегти мирне небо.

Конкурс дитячого малюнку "Я малюю мир"

Голосують читачі, прості перехожі,бо розмістили малюнки на галявині коло бібліотеки на так званій "сушці". Трохи незвично, але як результативно. Побачила значна кількість людей. Всі задоволені та старші здивовані, що стільки талановитих робіт зібрано з усіх сіл району, де і художньої школи то немає. А зміст робіт то який. 
Хлопці оцінюють роботи з військовою технікою, "Клас.Ти
бачиш, там і приціл видно", а дівчата більш "миролюбиві". Самим цікаво, хто ж вийде переможцем?

«Вічний вогонь нашої пам’яті»

В Охтирській центральній районній бібліотеці пройшла година пам’яті «Вічний вогонь нашої пам’яті». Учні гімназії 6-А класу та загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 8 класу переглянули відеопрезентацію, присвячену подіям на Охтирщині 1941-1945 років. Про наш край в роки війни, видатних людей того часу розповів дітям член громадської ради при міськвиконкомі, краєзнавець Мегера Євген Олексійович. 
На заході відбувся премєрний перегляд документального фільму «В степу під Охтиркою» режисера Віктора Маковеєва, який презентувала бібліотеці громадська організація «Ініціативна громада Охтирщини «Майбутнє за молоддю», яка знайшла можливість придбати унікальні кадри кінохроніки.

Діти переглянули також конкурсні роботи школярів району, які взяли участь у конкурсі «Я малюю мир» і віддали свій голос за найкращі , на їх думку, роботи.

«Пам’ять в граніті, пам’ять в серцях»

Під такою назвою в Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся конкурс творчості патріотичного спрямування серед учасників від 35 років, на якому були присутні головний спеціаліст сектору молоді та спорту Охтирської районної державної адміністрації С.М.Моісеєнко, директор Охтирського районного центру дитячої та юнацької творчості І.М.Шейко та методист Л.В.Радіонова. Оцінювати роботи було запрошено відомих поетес Охтирщини Ніну Павлівну Багату та Галину Анатоліїївну Будянську з очільником місцевої «Просвіти» Олександром Миколайовичем Скибою. Журі відзначило високу майстерність Тетяни Іванівни Акименко та дало поради іншим учасникам у вдосконаленні навиків написання віршів.

Велике задоволення отримали присутні від поезій Ніни
Багатої та Галини Будянської, які зачіпали струни душі та повертали в далекі воєнні та повоєнні роки, а також перепліталися з сьогоденням. Директор комунального закладу «охтирська районна централізована бібліотечна система О.М.Андоленко запропонувала за результатами конкурсу найкращі поезії оформити в збірочку, щоб якомога більша кількість людей змогла ознайомитися з творчими надбаннями конкурсантів