понеділок, 29 червня 2015 р.

Україна надзвичайна. Неймовірні факти про Україну

18 червня на «Ярмарок дитячого дозвілля» до Охтирської районної центральної бібліотеки приїхали діти з оздоровчого пришкільного табору «Барвінок» селища Чупахівка. Для юних відвідувачів була проведена екскурсія, в ході якої діти дізналися цікаві факти про бібліотеку, книгу, каталоги та картотеки.
У відділі обслуговування школярі познайомилися з фондом та книжковою виставкою-пірамідою «Книжкова посмішка літа», а в інформаційно-бібліографічному відділі з краєзнавчим куточком. Особливо дітям сподобався народознавчий куточок, де вони у грі дізнавалися про звичаї нашого народу.
 Потім з метою виховання любові до рідного краю, держави, народу, поваги до українських законів для дітей було проведено правову панораму «Конституція – правовий оберіг держави». Учні переглянули відео презентацію і книжкову виставку «Україна надзвичайна. Неймовірні факти про Україну».

Тож відвідавши бібліотеку школярі багато чого дізналися цікавого і корисного для себе.

Козацький квест «На старті Всезнайки»

18 червня працівники Охтирської районної бібліотеки завітали до пришкільного оздоровчого табору загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеню села Хухра та провели козацький квест «На старті Всезнайки».

Під час ігрової програми командам потрібно було проявити свої інтелектуальні та спортивні здібності. На зупинках потрібно було відгадати казковий кросворд, вдало попасти м’ячем у мішень, віднайти відповідність автора та твору і цитати та героя, позмагатися в спритності. Команда-переможець (другий ряд класу) отримала винагороду.

Чи знаєте Ви Європейський Союз?

17 червня для учнів 1-4 класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІ ступеню № 6 працівники відділу обслуговування Охтирської районної бібліотеки провели пізнавальну вікторину з однойменною назвою «Чи знаєте Ви Європейський Союз?». Під час якої учасникам потрібно було відповісти на цікаві питання, що стосуються історії та традицій країн Європи.

Краса і велич рідної планети

В рамках червневих зустрічей «Ярмарок дитячого дозвілля» 16 червня працівники Охтирської районної бібліотеки для учнів 1-2 класів Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 провели цікаву лото-вікторину «Краса і велич рідної планети».


Учасникам потрібно було відповісти на задане твердження «Правда» чи «Неправда» та отримати роз’яснення на свою відповідь від бібліотекаря. Діти дізналися багато цікавої та несподіваної для себе інформації.

Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA

Перший кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA на Охтирщині зареєстровано.

Від Тетяни Кулик, координатора проекту "Кампанія за права людини за допомогою інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA" до Охтирської районної центральної бібліотеки надійшла приємна звістка, що кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA при Охтирській районній центральній бібліотеці зареєстрований. Після отримання необхідних матеріалів клуб розпочне свою роботу. Планується влаштовувати кінопокази двічі на місяць з дискусійним майданчиком для обговорення соціально значущих питань з різних аспектів прав людини . Кіноклуб медіапросвіти має за мету сприяти активізації діалогу про права людини в українському суспільстві через надання правозахисникам, педагогам, громадським лідерам, та інш. медіаінструментів та методології для підвищення рівня поінформованості громадян України в галузі прав людини. Усі покази у кіноклубі будуть виключно некомерційними, а також обов’язково супроводжуватимуться освітніми та правопросвітницькими заходами: дискусіями, експертами та правозахисниками з метою правового виховання, формування у членів кіноклубу розуміння людської гідності як найвищої цінності.

«Діти – квіти України»

Продовжується подорож на «Ярмарок дитячого дозвілля» в рамках червневих зустрічей в Охтирській районній центральній бібліотеці, куди 12 червня завітали учні 1-2 класів гімназії, де їх чекали бібліотекарі, які завжди раді своїм маленьким відвідувачам. Працівники провели екскурсію бібліотекою, завітали до краєзнавчого куточка, ознайомились з абетковим та систематичним каталогом, дитячим фондом і яскравими книжковими виставками.
З великим задоволенням діти взяли участь в пізнавально-розважальній програмі «Діти – квіти України», залюбки відгадували загадки, дивились мультфільми про пригоди маленької невгамовної дівчинки Маші, в ігровій формі вивчали англійську мову. А під час музичної вікторини «Заспіваймо пісню веселеньку» з перших нот наввипередки відгадували мелодії з відомих мультфільмів.


Захід пройшов у піднесеному настрої, доброзичливій атмосфері.

ПОВЕРНЕННЯ І.БАГРЯНОГО НА БАТЬКІВЩИНУ

В Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася презентація книги Валерії Бакуліної  «Хто вкрав істину!»  - журналістське дослідження, проведене з липня 2013 року по грудень 2014-го.
Мета книги – гідна оцінка величної постаті Івана Багряного та популяризація його творчості.
Автор книги в ході презентації подякувала Фундації імені Івана Багряного і особисто Олексію Коновалу за надання  фінансової допомоги та інформаційну підтримку Більченко Айжан та Протасову Анну – за сприяння проекту та всім охтирчанам, які взяли участь у проекті. 
Окрасою заходу стали розповіді рідних  І.Багряного про його життя та життя його дітей. Н.П.Лапіна згадала поїздку до Німеччини та знайомство з родиною письменника.
 І.Г.Шаповалов наголосив на достойному вшануванні пам’яті великого земляка в наступному році, коли буде відзначатися 110-річниця з дня народження.
Валерія Бакуліна є членом Українського клубу, засідання якого проходять в районній бібліотеці, веде активну волонтерську діяльність. І цього разу по закінченню заходу усі присутні на презентації  зібрали кошти, які будуть передані воїнам- охтирчанинам в зоні АТО.

Бібліотечний квест «Знайди книжку»

11 червня на «Ярмарок дитячого дозвілля» до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали діти із сіл Михайленкове, Сосонки та Ясенове. Знайомство з бібліотекою для них почалося з екскурсії.

Учні Михайленківського НВК були учасниками
бібліотечного квесту «Знайди книжку» та переглянули мультфеєрверк. А учні Ясенівського НВК поринули у «Доісторичний світ», переглядаючи відеопрезентацію. Веселою була літературна риболовля у дітей із села Сосонки. Весело і цікаво промайнув ярмарочний день у дітвори.

БІБЛІОТЕКА СТАЄ ЦЕНТРОМ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

В Охтирській районній центральній бібліотеці для бібліотечних працівників проведено візуальну лабораторію «Соціальна інтеграція і розвиток громадянської відповідальності молоді України. Використання активних форм роботи серед молоді».
Участь в заході взяли головний спеціаліст відділу культури і торизму Охтирської райдержадміністрації Ніна Гуслиста, представник громадської організації «Громадський контроль» Радіон Дубровка та директора КЗ «Охтирська РЦБС»  Ольга Андоленко.
Ольга Андоленко виступила з доповіддю на тему: «Роль публічних бібліотек у громадянському вихованні молоді».
Цікавим та змістовним для бібліотекарів став виступ Радіона Дубровки, який презентував свою громадську діяльність та ознайомив присутніх, як молодь Охтирки активізується для вирішення молодіжних проблем.
Методичною службою були  розроблені методичні рекомендації бібліотекарям «Бібліотека об’єднує молодь: форми і методи обслуговування молоді».

По закінченню заходу вирішили дослідити позицію молоді щодо проведення вільного часу через соцопитування  «Дозвілля молоді».

В рамках циклу заходів «Ярмарок дитячого дозвілля»

В рамках циклу заходів «Ярмарок дитячого дозвілля» 8 червня в Охтирській районній бібліотеці відбулась зустріч з учнями 1-4 класів Охтирської гімназії.

Гості переглянули відеопрезентації «95 років від дня народження І.М. Кожедуба (1920-1991)» та «Що в Україні най-, най-, най-» з
години відкриттів «Краса і велич рідної країни», також взяли участь в інтерактивній грі «Пізнаємо у забаві світ веселий та цікавий». Учням потрібно було за допомогою підказок визначити частинки світу, що нас оточує. Зустріч відбулась бурхливо та весело.

«Ярмарок дитячого дозвілля»

«Ярмарок дитячого дозвілля» розпочався в Охтирській районній бібліотеці 5 червня з бібліотечного уроку. В ігровій формі школярі ознайомились з краєзнавчим куточком, інформаційно-бібліографічним відділом, поблукали між стелажами відділом обслуговування, ознайомилися з книжковою пірамідою «Казкова посмішка літа».

Потім відбувся літературний авіарейс «Подорож у країну Доброти та Ввічливості» з циклу літературних подорожей. У цю мандрівку відправились учні 1-4 класів Охтирської загальноосвітньої школи № 3 разом з бібліотекарями.

Показ документальної стрічки про українських героїв - «кіборгів» - "Аеропорт"

В Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся показ документальної стрічки про українських героїв - «кіборгів» - "Аеропорт", присвяченої бойовим діям, які проходили на території Донецького міжнародного аеропорту ім. С. Прокоф’єва з травня по жовтень 2014 року. 
На початку демонстрації стрічки директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко представила стрічку присутнім.
В перегляді стрічки взяли участь бійці АТО, волонтери, представники ЗМІ, бібліотечні працівники, користувачі бібліотеки та всі бажаючі. На показ фільму прийшов лейтенант військової частини А 0563 Бірковський С.М. , який приймав безпосередню участь у захисті Донецького аеропорту. 
Фільм автора та режисера Сніжани Потапчук передав глядачам реальні події, що відбуваються на Донбасі, героїзм захисників, мужність та відвагу бійців, які тримали оборону в запеклих боях протягом 242 днів. 
Після демонстрації фільму відбулося обговорення. Своїми враженнями про фільм поділився «кіборг» Сергій, який ствердив, все те що демонструвалося у картині відповідає реальним подіям, розповів про мужність і стійкість захисників аеропорту. Активну участь в обговорені взяли : учасник АТО, голова організації учасників АТО Гейко В.М., журналісти Бакуліна В.М., Яковенко С.М., Дзюба А.Ю., представник від громадської організації Косарєва О.І , бібліотекарі та інші присутні. 
На закінчення всі присутні побажали воїнам АТО і всій Україні миру та злагоди.

Вручає грамоту архімандрит Адріан

Надзвичайно дорога нагорода: "На знак Благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової, благодійницьку діяльність та заслуги з відродження духовності Охтирщини". Вручає грамоту архімандрит Адріан.

Засідання Українського клубу "Україно моя, вишиванко"

В Охтирській районній центральній бібліотеці відбулося засідання Українського клубу "Україно моя, вишиванко". На захід прибули учасники з вишиванками свого роду. 
Розповіді були неймовірні. Не дарма говорять, що вишиванка - генетичний код нації.

Виїздний семінар по патріотичному вихованню

У рамках виїздного семінару по патріотичному вихованню працівники бібліотек Охтирщини відвідали музей Духова в с. Веприк Гадяцького району, обмінялися досвідом з цього та інших питань з колегами Гадяцької бібліотеки ім. Л.Українки, краєчком ока подивилися на деякі значущі для гадячан місця. Відвідали музей бджільництва при інституті.

Не забули і про духовне, адже в цей день відзначалося церковне свято Миколая, то і церква, яку відвідали, була Миколаївська.