вівторок, 28 липня 2015 р.

Бібліотека інформує про правила безпечної поведінки на дорозі ...

У липні  Охтирська районна центральна бібліотека проводить місячник безпечного руху. В рамках  місячника для вихованців літнього оздоровчого табору «Паросток» ОМЦПО МАН   були  організовані   різноманітні інформаційно-пізнавальні заходи, зокрема Інтернет-година «Азбука безпеки» та вікторина «Безпечні дороги»,  відеоблок «Будь обережним на дорозі» та бліц-вікторина  «Знавці дорожніх знаків».
Діти уважно слухали інформацію,  активно приймали участь у вікторинах, так як вони були цікавими та пізнавальними.
Проведені заходи дали позитивний результат.    

неділю, 26 липня 2015 р.

Засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Діалог»

На початку липня відбулося відкриття кіноклубу медіапросвіти з прав  людини Docudays UA «Діалог» при районній центральній бібліотеці,  поки єдиного на Охтирщині. У кіноклубі відбуваються покази фільмів, які ввійшли в просвітницьку колекцію, були учасниками Міжнародних фестивалів документального кіно про права людини Docudays UA. Показ фестивальних фільмів не є комерційними, вони відбуваються безкоштовно  з просвітницькою метою..
Два дні поспіль   у кіноклубі «Діалог»   були  показані дві документальні стрічки,   в перегляді яких взяла участь молодь  ОМЦПО –МАН.
22 липня в рамках години права «Підліток у сучасному суспільстві», в якій  піднімали питання  ціннісної  природи прав людини, прав дитини використовуючи  Конвенцію ООН,   для перегляду був  запропонований документальний фільм «Трудний» (режисери  М.Бондарчук  та Д. Тяжлов, Україна, 2007). У фільмі  порушено кілька важливих суспільних проблем – сирітство при живих батьках та підліткова ігроманія.   Показ фільму не залишив байдужими присутніх, які включилися активно у діалог навколо  проблем з якими стикається  герой фільму, та шляхи їх вирішення.
23 липня молодь переглянула  документальну стрічку «Розмови на серйозні теми» (режисер Гієдре Бейноруте, Литва, 2012). «Розмови на серйозні теми» – це фільм, у якому немає зовнішньої дії, реквізиту, пейзажів та спецефектів. Головні герої  – 8-16-річні діти й підлітки, котрі по-особливому описують усе, що їх оточує. Знятий у дусі мінімалізму, цей фільм порушує питання самотності, любові до Бога, світу та людських взаємин.

Після перегляду відбулося жваве обговорення. Фільм спонукав  молодь   замислитись над аспектами життя їх однолітків, про які йдеться у стрічці. Обговорюючи кіно, у  розмові із молоддю, модератор  зачепила найголовніші для кожного питання – прав людини, людської гідності, поваги, толерантного ставлення і сприйняття людей, котрі лишилися заручниками ситуації, а також питання особистої відповідальності за слова і вчинки . На закінчення  наголосила що  документальне кіно дозволяє прожити досвід героїв реальних, не просто побачити – відчути проблему, вчить критично мислити.

четвер, 16 липня 2015 р.

Прийняття Декларації – крок до незалежності України

16 липня, з нагоди 25 річниці з часу прийняття Декларації про державний суверенітет України,  інформаційно - бібліографічним відділом Охтирської районної центральної бібліотеки для різних груп читачів  проведені тематичні заходи. Для мешканців Охтирського  будинку-інтернату  для громадян похилого віку та інвалідів підготовлено  історичну панораму «Прийняття Декларації – крок до незалежності України» та тематичну викладку книг «Літопис державотворення». В заході прийняв участь голова місьрайонної «Просвіти»  Скиба О.М. Тематичну десятихвилинку «Декларація про державний суверенітет України та її історичне значення» проведено для  учнівської молоді Охтирського міського центру позашкільної освіти – МАН.

Оголошення

Охтирська районна центральна бібліотека запрошує представників місцевої влади, активістів громадянського суспільства, активних громадян взяти участь у вебінарі «Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу», який відбудеться 23 липня (четвер), 17:00-19:00 за адресою: м.Охтирка, вул.. Батюка, 24.  Під час проведення вебінару, після презентації від команди АМУ (Асоціація міст України), відбудеться обговорення, і це чудова можливість поставити питання стосовно особливостей реформи децентралізації та її впливу на життя місцевих громад.
Питання для обговорення:
  • Для чого потрібна децентралізація і яким чином її реалізувати і Україні.
  • Добровільне об’єднання громад. Для чого громадам об’єднуватися.
  • Що таке спроможна громада.
  • Які ресурси та повноваження отримають консолідовані громади, як формуватиметься місцевий бюджет.
  • Офіси реформ. Хто їх створив і як вони працюють.
  • Що таке перспективний план формування територій громад. Що потрібно, щоб втілити цей план в життя.
  • Як держава стимулюватиме і підтримуватиме громади, які об’єднаються.
  • Хто гальмує або чинить супротив децентралізаційним реформам.
  • Що зміниться у житті простих громадян, жителів сіл, селищ, сіл, після формування спроможних громад.
                                                                                             Адміністрація

                                          

                                                                                                            

вівторок, 14 липня 2015 р.

В Журавне за цілющими травами

Природа Охтирщини дивує своєю різноманітністю і надихає на мандри. В літні дні   необхідно обов’язково вибратися в похід, де  розпочинається зовсім інша стихія. Що може бути краще цілющого повітря, ніжного сонця та відпочинку на природі за межами гамірливого міста?  А ще літо - прекрасна пора для збирання та заготівлі лікарських трав, і про це добре знають учасники клубу«Здоров’я» (керівник Волошіна Г.І.), що діє при районній центральній бібліотеці. До поїздки приєдналися члени клубу «Органічне  землеробство» ( керівник Мартиненко О.С.) та «Небайдужі» з с.Сонячного. Їхати за травами Галина Іванівна  запропонувала в чудове місце – село Журавне.  Журавлянські трави  славляться своїми  цілющими властивостями. Ще б пак – рости в таких умовах! Від одного ковтка чистого повітря  паморочиться у голові. Різнотрав’я  обіймає   по пояс. В них сконцентрирована вся радість Літа і Рідної Землі. Не менш казкові  пейзажі. Виходить, що похід за травами - це ще і естетичне задоволення. Та збирати лікарські трави потрібно вміючи, тут самодіяльність  ні до чого. Та і про  Червону книгу не потрібно забувати. Волошина Г.І., давно знається на фітотерапії, тож і  виступила  консультантом у зборі цілющого зілля. Звичайно ж лікарські трави можна купити, та процес  пошуку та збору  - це особливий  процес, даруючий   відчуття повної гармонії і заспокоєння.
Находившись, зробивши запаси корисних лікарських трав та чаїв на зиму, трішки втомлені , але  з позитивним настроєм  повернулися   учасники  походу  до Охтирки, дякуючи організаторам за екскурсію.

  

четвер, 9 липня 2015 р.

Корисні поради з власної безпеки

9 липня до Охтирської районної центральної бібліотеки на інформаційний дайджест «Корисні поради з власної безпеки», в рамках місяця безпечного руху, завітали діти оздоровчого табору організаційно-масового спрямування ОМЦПО-МАН «Левадія».

Діти згадали правила дорожнього руху, переглядаючи інформаційний відеоблок  «Будь обережним на дорозі» і відповідаючи на питання бліц-вікторини «Я-пішохід».   

Клуб у бібліотеці: архаїчне минуле чи сучасність?

В Охтирській районній центральній бібліотеці для бібліотечних працівників району проведено проблемно-цільове навчання «Клуб у бібліотеці: архаїчне минуле чи сучасність?»
Директор КЗ «Охтирська РЦБС» Ольга Андоленко  виступила з консультацією на тему: «Публічна бібліотека – сучасний центр культури і дозвілля», в якій звернула увагу на те, що сьогодні не можна розглядати бібліотеку лише як інформаційний центр. Аматорські об'єднання і клуби за інтересами,  сприяють організації змістовного дозвілля населення, створюють умови для живого людського спілкування. Охтирська районна центральна бібліотека останнім часом стала взірцем створення саме такого сучасного Центру, де не тільки працюють клуби за інтересами, а й збираються громадські активісти, представники влади, ЗМІ, навчаються  та обговорюють шляхи розвитку громади та працюють задля покращення життя у громаді.
Ще однією новацією стало  відкриття кіноклубу
медіапросвіти з прав  людини Docudays UA «Діалог» при районній центральній бібліотеці за участю члена Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Пономаренка. Присутні переглянули документальний фільм «Коли-небудь ми станемо щасливими» (режисер Павел Височанські, Польща, 2011), а потім відбулося жваве обговорення.

Методичною службою були розроблені методичні поради  «Об’єднуємось за покликом душі».

понеділок, 6 липня 2015 р.

Майстер-клас з плетіння вінків

         
Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, це – Купало або Купайло. У наші дні до свята ставляться, як до частини народної української культури. Але, як і у давнину молодь цього вечора буде шукати квітку папороті, запалювати вогнища та  пускати у воду купальські вінки. Звичайно, яке ж свято Купала без вінків? Їх можна купити, але напевне, багато хто бажав би  сплести його собі сам. Та не всі  вміють це робити. Тож працівники Охтирської районної центральної бібліотеки  запросили всіх бажаючих на справжній  майстер-клас з плетіння  вінків, який провела  народна умілиця Сідіхіна Наталія.
На заняття  прийшла  молодь та  діти разом з дорослими.
Наталія Леонідівна перед початком роботи розклала квіти, надала присутнім теоретичні знання з техніки плетіння, а далі  робота активно закипіла. Під наглядом  майстрині  в руках присутніх утворювалися  віночки. Навіть самі маленькі  учасниці майстер-класу  старанно вплітали квіти у вінок. До речі, в дійстві вінкоплетіння приймали участь і хлопчики. В ході робочої атмосфери  присутні  від бібліотекарів дізнавалися  про символіку квітів купальського вінка та обряди, які пов’язані з цим головним убором. Про свято Івана Купала присутні могли дізнатися і з матеріалів  книжкової викладки «Вінок у купальському святі».

По закінченні майстер-класу, відбулася справжня фотосесія. Діти залюбки фотографувалися  з майстринею, рідними матусями та бабусями, групами та поодинці,  демонструючи витвори своїх рук. Бібліотечні працівники вдячні керівнику секції спортивного туризму ЦДЮТ  Валентину Сталинському та  юним туристам за допомогу у зборі квітів для заходу.