вівторок, 29 вересня 2015 р.

Кіноклуб з прав людини "Діалог - Трудний"

В останню декаду вересня в кіноклубі медіа-просвіти з прав людини DОCUDAYS UA «Діалог» при Охтирській районній центральній бібліотеці пройшов показ та обговорення документального фільму «Трудний» (Україна/2007/режисер Дмитро Тяжлов), за участі начальника служби у справах дітей Охтирської районної державної адміністрації Зайцевої Наталії Геннадіївни та учнів І курсу Охтирського центру ПТО (група професії «Кухар").
Після перегляду документальної кінокартини відбулося обговорення основних проблем, що були порушені у фільмі. Взявши участь в диспуті Зайцева Н.Г. висловила своє бачення сюжету, акцентуючи увагу на те, що фільм висвітлює проблеми дітей з малозабезпечених родин та спонукає до більш відповідального ставлення до батьківських обов’язків щодо власних дітей. Цікаві думки з приводу залежності від комп’ютерних ігор висловила молодь. Майстри виробничого навчання Герасименко І.В., Соловей І.В., бібліотекар Оберемко Н.І. долучившись до обговорення зауважили, що у фільмі порушена типова проблема ігроманії для сучасних підлітків.
Так, як 27 вересня 1991 день ратифікації Конвенції ООН про права дитини в Україні , бібліотечні працівники зосередили увагу присутніх на цьому документі, аналізуючи проблемні ситуацій щодо дотримання прав дитини прикладами із фільму.

четвер, 24 вересня 2015 р.

Всесвітній день туризму

Туризм є одним з найпопулярніших видів відпочинку. Подорожуючи люди пізнають світ – історію, культуру, звичаї  Батьківщини, інших країн та свого рідного краю.
До  Всесвітнього дня туризму  в  Охтирській районній центральній бібліотеці  відбувся просвітницький захід «Мандруємо Україно», за участі  учнівкласу ЗОШ №1 та керівника туристично­го гуртка при міському центрі по­зашкільної освіти Валентина Сталинського.
Бібліотечні працівники розповіли дітям про цікаві  туристичні місця України, підтверджуючи слова показом відеороликів «Україна вражає». Відгадуючи  експрес-вікторину «Сумщина туристична»,  всі разом   пригадали архітектурні та історичні пам’ятки області та  7 природних див Сумщини. Далі говорили про рідну Охтирщину та  її  привабливість для туристів.
Потім до слова долучився Валентин Сталинський,  який  звернув увагу молоді на  користь здорового способу життя та  активного відпочинку, розповів про свій гурток, який працює у різних напрямках спортивного туризму (водного, велосипедного, альпінізм та ін.), та презентував через відеоролик  туристичні маршрути походів його вихованців.
         До заходу була  розгорнута книжкова  виставка-подорож  «Дива голубої планети», з книгами якої діти уважно познайомилися, а  дехто з них побажав уподобану книгу взяти почитати дома та сфотографуватися  на фоні бібліотеки.

Бібліографічна довідка:

Всесвітній день туризму було встановлено на ІІІ сесії Генеральної асамблеї  Всесвітньої  туристичної  організації  у 1979 році і відтоді  27 вересня  щорічно це свято  урочисто святкують у багатьох країнах світу. Згідно з Указом президента України від 21 вересня 1998 року цей день також визначено як День туризму в Україні.

Для всіх, хто цікавиться туризмом в Україні, історією і краєзнавством, радимо відвідати сайт  drymba.net

Бібліотека і правова освіта: час нових підходів

В Охтирській районній центральній бібліотеці для працівників бібліотечної системи відбувся семінар-практикум на тему «Бібліотека і правова освіта: час нових підходів». Семінар відкрила директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М., яка зазначила, що основними напрямами правоосвітньої та правовиховної діяльності бібліотечних закладів є: підвищення рівня правової освіти різних верств населення, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, створення належних умов для набуття жителями знань про свої права і обов’язки, забезпечення вільного доступу громадян до джерел правової інформації, пошук нових форм і методів правової освіти широких верств населення, співпраця з іншими установами та організаціями, засобами масової інформації щодо поширення правових знань серед населення. 
Начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Мірошниченко А.Ю. надала інформацію учасникам семінару про діяльність Охтирського місцевого центру та розповсюдила листівки інформаційного характеру. У ході зустрічі було зазначено про необхідність подальшої співпраці.

Ключовою частиною семінару стало проведення практичних занять з бібліотечними фахівцями району, спрямованих на використання інтерактивних форм в проведенні заходів правовиховного характеру. Учасники розділилися на чотири групи і представили:форум-театр, ситуативно-рольову гру «Не проходьте осторонь», диспут «Яку сім'ю можна вважати зразковою?» та розробили цільову комплексну програму «Правова культура підлітків».  
Методичною службою підготовлені методичні поради з теми семінару-практикуму.

До Дня партизанської слави

22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави. Свято встановлено в Україні на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Другої світової війни, увічнення їх пам'яті.
Історично так склалося, що саме Сумщина стала колискою партизанського руху в Україні. З нагоди цієї дати у відділі обслуговування розгорнута виставка-спогад «Героїчне підпілля», в інформаційно-бібліографічному відділі книжково-публіцістична викладка «Антологія пам’яті», за розділами «Нездоланий дух» та «Платон Воронько – поет-партизан».

Виставки містять документи, книги, статті, спогади партизан, що свідчать про діяльність партизанського та підпільного руху на території України, Сумщини та нашого краю.

пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Органічне землеробство

Гуртки «Джерело життя» та «Здоров’я» Охтирської районної центральної бібліотеки завітали у гості до клубу «Органічне землеробство».
Вересневі роботи на присадибних ділянках у самому розпалі, та це не завадило городникам відкрити новий сезон зустрічей у клубах. Бо так не терпиться розповісти про успіхи, продемонструвати новинки городніх культур та і просто поспілкуватися. Дякуючи керівнику клубу органічного землеробства Мартиненко О.С. така чудова зустріч відбулася. Олексій Семенович запросив до себе на садибу відразу три любительських об’єднання – «Органічне землеробство», «Джерело життя», «Здоров’я». Господар продемонстрував присутнім екологічно чисту продукцію, повів на город, де розповів про секрети правильної обробки землі без хімікатів. Після екскурсії по садибі, господиня Валентина Арсентіївна, запросила всіх до столу. А який же чудовий був цей стіл, зроблений із тюків соломи, вкритий скатертиною. І місце вибрали гарне - на природі, біля водойми, де навкруг радували око осінні квіти, дерева та цілющі трави.

На столі, як на скатертині самобранці з’явилися різноманітні страви: овочеві салати, кетчупи, соління, свіжі овочі, фрукти, виноград. Це гуртківці принесли на дегустацію зимові заготовки та вирощену своїми руками продукцію. До цих страв додалися пиріжки, якими пригостила господиня. Присутні активно спілкувалися обмінюючись новими знаннями, корисною інформацією, влучними порадами по догляду за рослинами та рецептами страв. Зустріч видалася чудовою, , цікавою. Всі гарно відпочили, отримали заряд позитивної енергії і багаж нових знань.

Вересневе засідання клубу «Здоров’я»

Цілющі властивості багатьох рослин людству відомі дуже давно. Ймовірно, навіть мешканці печер знали, яка травичка від будь якої недуги може допомогти. Особливе місце в оздоровленні, підтримці свого здоров'я, поліпшені самопочуття відводиться чаям з трав.
Саме про цілющі трав’яні чаї і говорили на вересневому засіданні клубу «Здоров’я», які готують з трав, корінців, листя, гілочок, плодів і суцвіть самих різних рослин. Волошина Галина Іванівна ( керівник клубу) на заняття принесла кошик духмяної м’яти та альбом – гербарій зразків трав з яких можна готувати корисні напої, про що і розповідала присутнім. Людмила Михайлівна Разінькова також багато знає про квіткові та трав’яні чаї. Йдучи на заняття принесла рослини з яких готує цілющі напої, це квіти п’ятьох видів чорнобривців та пахучої хризантеми, айстри та шість різновидів м’яти. Розповіла і про інші трави та поділилася знаннями про те, як правильно готувати цілющі чаї, коли і який термін потрібно їх пити. Далі присутні долучилися до обговорення почутого, додаючи свої корисні поради та черпаючи нові знання з тематичної викладки книг та періодичних видань. 
Аптеки пропонують до продажу готові цілющі збори для заварювання чаю, а члени клубу вважають за краще готувати збори самостійно, збираючи їх у визначений сезон, чим вони з радістю і займаються.

вівторок, 15 вересня 2015 р.

Країна, якої немає на карті

Охтирська районна центральна бібліотека у вересні до Всеукраїнського дня бібліотек проводить цикл заходів. 15 вересня з черговим візитом до  Михайленківського НВК завітала бібліотекар Охтирської РЦБ Євтушенко І.Ю.  
Діти мандрували «Країною, якої немає на карті», відгадуючи загадки, дізнаючись цікавинки про книжку і про бібліотеку, навчались бережному поводженню з книжкою. По закінченню бібліомандрівки учні отримали заохочувальні призи. 

понеділок, 14 вересня 2015 р.

Бібліотека інформує з питань децентралізації

В Охтирській районній центральній бібліотеці проходять заходи по інформуванню населення з питань децентралізації.  У структурних відділах  бібліотеки відкрито  інформаційно-просвітницькі  куточки,  де зібрані  матеріали, які розкривають питання актуальності та об'єктивної необхідності  проведення реформ децентралізації влади, посилення ролі органів місцевого самоврядування в управлінні справами громад, переваги, які отримають місцеві громади внаслідок проведення децентралізації виконавчої влади. 
Працівники бібліотеки пропонують  і  інтернет-ресурс з даної тематики. Особливим попитом користується сайт «Децентралізація. Зміни заради майбутнього» та відеоролики цього сайту «Спроможні громади – сильна держава».

Світлій пам’яті Івана Багряного

До  52-ї річниці  смерті  письменника-земляка зі світовим ім’ям  Івана Багряного  в  Охтирській районній центральній бібліотеці , в рамках «Українського клубу» (керівник   Бакуліна В.М.) зібралися шанувальники творчості  на  літературно-мистецьку годину,  присвячену вшануванню пам’яті  видатного митця.
         На заході були присутні родичі письменника Лідія Хлипіна, Ольга та Сергій Лозов'ягіни, письменник із Сум Володимир Коваленко, який  ініціює створення літературного конкурсу  ім. Івана Багряного «Золотий бумеранг», член Національної  спілки художників України Жидель С.П., представники громадських організацій, журналісти, просвітяни, літератори, та всі бажаючі охтирчани. 
         Ведуча заходу  поетеса Акіменко Т.І  підготувала  змістовну програму про життя і творчість І.Багряного та   створила   позитивно затишну атмосферу, де  кожен бажаючий  міг  висловити свою думку, розповісти про родинні стосунки з письменником, звернутися то творів  письменника. Музичну сторінку підготував молодий охтирчанин   Андрій Міцай,   студент  Стрітівського  вищого педагогічного коледжу кобзарского мистецтва, який виконав  у супроводі бандури музичний твір  «Страсті Христові», декілька українських дум та українських пісень.
          До цього заходу була  розгорнута тематична  книжкова  виставка.