четвер, 29 жовтня 2015 р.

Врятувати від забуття

В рамках проекту  «Врятувати від забуття» за підтримки  німецького фонду  «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» у Охтирській районній центральній бібліотеці, до дня визволення України від нацистських загарбників, на годині історичної пам’яті відбувся діалог поколінь. Учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО» зустрілися  з дітьми війни Биковою  Лідією Пилипівною та  Батаніною Людмилою Георгієвною, які з болем у серці розповіли про окупацію краю, історії свого нелегкого дитинства і пам’ятний день визволення Охтирщини. 
В цей же час через скайп до спогадів приєдналася остарбайтер Логінова Софія Михайлівна (1923 р.н.), яка проживає в місті Охтирка. В невимушеній обстановці, знаходячись вдома  розповідала Софія Михайлівна  молоді  про себе, про своє голодне дитинство, про жахливі часи окупації, нелегкі умови в німецькій  неволі, ностальгію за Батьківщиною та тяжке повоєнне життя.  Саме під час скайп-розмови з учнями  до Софії Михайлівни  зайшла Кравченко Тетяна Сергіївна, учасник війни, пам'ять якої також береже багато подій окупації та визволення України.

Молодь уважно слухала розповіді людей старшого покоління задаючи їм запитання, бажаючи здоров’я та ще віку життя.

Електронне урядування – свобода доступу до офіційної інформації

В рамках місяця електронного урядування, що проходить в КЗ «Охтирська РЦБС» у Пункті Доступу Громадян Охтирської районної бібліотеки, відкрито інформаційну поличку «Електронне урядування – свобода доступу до офіційної інформації», де зібрані документи з яких громадяни мають можливість отримати пояснення що таке електронне урядування, інформацію про діяльність органів державної влади (з електронних джерел у т.ч.) та дізнатись, яким чином можна долучитись до процесу законотворення та впливати на процес прийняття державних рішень.

пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Показ фільму в кіноклубі з прав людини Docudays UA "Діалог" «Голосуйте за мене, будь ласка»

22 жовтня у кіноклубі медіапросвіти з прав людини Docudays UA "Діалог" при Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся показ документального фільму "Голосуйте за мене, будь ласка" (режисер Вейдзюн Чен, 2007, Китай). Ця стрічка зблизька показує третій клас початкової школи. Діти вперше стикаються з демократичними принципами під час експерименту. Троє восьмирічних школярів змагаються за місце старости класу. У ході «передвиборчої кампанії» на них чинять тиск надміру турботливі батьки, для яких ці діти – єдині через державну політику, яку провадить уряд Китаю для контролю кількості населення. Троє головних героїв беруться до справи, використовуючи різноманітні методи: складання стратегії виборчої кампанії, спонукання та передвиборчі обіцянки. 

Перед початком перегляду учнів державного навчального закладу "Охтирський центр професійно-технічної освіти" присутні експерти: начальник відділу взаємодії Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги А.О.Яценко, головний спеціаліст Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги А.В.Лобовньова, голова міського осередку «Просвіти ім.. Т. Шевченка» О.М.Скиба проінформували що таке «демократія» та як це поняття торкається прав людини?

четвер, 22 жовтня 2015 р.

Студентська Революція на граніті

Сьогодні відзначається 25-річниця Студентської Революції на граніті – першого успішного ненасильницького політичного протесту проти комуністичної влади в Українській РСР. Охтирська районна центральна бібліотека провела інформаційну годину «Студентська Революція на граніті» для учнів ДНЗ «Охтирський  центр ПТО». Своїми спогадами про події 90 років поділився з дітьми  голова міського осередку  «Просвіти ім.. Т. Шевченка» Скиба О.М.. 

середу, 21 жовтня 2015 р.

Арт-мікс «Село на нашій Україні – неначе писанка село…»

В Охтирській районній центральній бібліотеці, в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Живе слово» відбулася презентація фото-виставки Людмили Храпач «Село на нашій Україні – неначе писанка село…». На виставці було представлено понад 30 сучасних фотографій, більшість з яких відображають чаруючі миттєвості природи рідного села Комиші. На інших світлинах юні комишани, зокрема учасники «Шкільного театра», де Люда максимально точно схопила особливості характеру створеного сценічного образу.
Автором ідеї та ведучою презентації виступила режисер і поетеса Акименко Тетяна Іванівна. 
На презентацію прийшли земляки, друзі, творчі особистості Охтиршини, журналісти. На зустріч з фото - художницею приїхали талановиті учні Комишанської ЗОШ : діти гуртка літературного краєзнавства ( керівник Хоменко Т.І.) та представники гуртка «Шкільний театр»( режисер Акименко Т.І.).
Невимовна енергетика представлених фото робіт надихнула присутніх поетів прочитали декілька власних поезій. До слова долучилися діти, які власними поетичними творами про рідний край доповнили фотовиставку. Справжньою окрасою презентації став акапельний спів Лесі Нагорної, учениці Комишанської школи.
Багато добрих слів про виставку на адресу фото-художниці було сказано, керівником «Живого слова» Миколою Гливою, журналісткою Бакуліною В.М., музикантом Шишлевською Л.Л., поетом Краснокутським І.І, художницею Батаніною Л.Г. та іншими присутніми, які також сказали теплі слова про майстерність фотографа та висловили побажання на подальший розвиток та вдосконалення творчості Людмили.
ЛЮДМИЛА ХРАПАЧ народилася і живе в селі Комиші
Охтирського району, за професією бухгалтер, закінчила ПДАА (Полтавську Державну Аграрну Академію), працює секретарем у школі, захоплюється мистецтвом фотографії і любить подорожувати.

Великий сміхотворець

20 жовтня в районному будинку культури проходив обласний конкурс сатири і гумору «Вишневі усмішки». Охтирська районна центральна бібліотека підготувала тематичну виставку-інсталяцію «Великий сміхотворець». 
В основу інсталяції взяли усмішку Остапа Вишні «Ярмарок»: «Пливе річка селянських возів...На ярмарок...Їдуть манилівці, їдуть броварці, василівці, попівці, федорівці, хуторяни...І їдуть, і їдуть, і їдуть, і їдуть...».

«Діти. Здоров’я. Книга. Просвітницькі традиції публічної бібліотеки»

В районній центральній бібліотеці для бібліотечних працівників проведено семінар «Діти. Здоров’я. Книга. Просвітницькі традиції публічної бібліотеки». Директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко звернула увагу на те, що одним з основних завдань просвітницької діяльності бібліотек серед дітей та молоді є робота із профілактики негативних соціальних явищ і підняття престижу здорового способу життя.
Завідуюча кабінетом «Клініка дружня до молоді» Г.М.Мучник виступила з доповіддю «Здоров’я нації – одне з найважливіших завдань суспільства».

Наступною частиною семінару стало проведення практичних занять з бібліотечними фахівцями, адже у виховній роботі по формуванню здорового способу життя, профілактиці шкідливих звичок серед молоді повинні використовуватись орієнтовані на особистість сучасні технології та методи виховання.

І оживає дух козацький

Щорічно 14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці відзначається Де́нь Украї́нського коза́цтва, а з 2014 року указом Президента України Петра Порошенка встановлений День захисника України — свято, метою якого є вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.
13 жовтня для учнів Гнилицької ЗОШ І-ІІ ступенів працівники Охтирської РЦБ провели годину національної гордості «І оживає дух козацький», яка складалась з трьох блоків – це інформація про релігійне свято святої Покрови Пречистої Богородиці, історичний екскурс в історію українського козацтва та літературно-спортивний квест.

Діти з цікавістю сприйняли інформацію про свята та з захопленням виконували завдання квесту, підтверджуючи загальний девіз свята: «І оживає дух козацький».

понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Тиждень правових знань

В сучасних умовах розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні значно зростає роль правової освіти і правового виховання. На початку жовтня традиційно проходить загальнонаціональний тиждень правових знань- комплекс правопросвітніх заходів, ініційованих та впроваджених Міністерством юстиції України, її територіальними органами.

В рамках Тижня правових знань «Знай свої права, поважай правопорядок і закон», з 5 по 10 жовтня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулися правові десятихвилинки , відкрито інформаційні, тематичні полички «Знай свої права, поважай правопорядок і закон», «Абетка права». У кіноклубі медіа просвіти з прав людини «Діалог» Docudeys.ua відбувся показ і обговорення документальної стрічки «Любіть мне, будь ласка». 7 жовтня працювала правова галявина «Твій голос – твій вибір», де працівники бібліотеки надавали інформацію про місцеві вибори 2015 всім бажаючим. 
9 жовтня для учнів 5 – 6 класів загальноосвітньої школи №6 І-ІІ ступенів працівники бібліотеки провели годину права «Знай свої права і обов’язки» за участі начальника кримінальної міліції у справах дітей Бичкова В.В., а також учні переглянули відеопрезентацію, відповіли на питання вікторини. Головний висновок, який зробили діти під час зустрічі - це те, що правові знання потрібні всім і завжди, в тому числі і повсякденному житті. І завдання кожного – дотримуватися своїх прав і обов’язків, не порушуючи прав і законних інтересів оточуючих людей.

Година національної гордості до Дня захисника України

У цьому році вперше 14 жовтня водночас з Днем Українського козацтва святкуватиметься День захисника України. До цієї дати у Охтирській районній бібліотеці відбулася година національної гордості «Зі святом доблесті і честі», на якій учні 8 та 9 класу загальноосвітньої школи №6 зустрілися з патріотом, захисником України, учасником АТО, «кіборгом» Шором А. Г. Емоційною та відвертою була розповідь Андрія Григоровича про бої з сепаратистами, життям між боями, наскрізь пронизана любов'ю до України, прагненням українських військових захищати кожний клаптик рідної землі. 
Почуте не залишило байдужим жодного учня. Багато дітей задавали питання, які їх цікавили: Про що думає людина, яка йде захищати свою державу? Що значить на війні братерство і дружба? Про що найчастіше думається там, де така тонка лінія між життям та смертю, зрадою і самопожертвою? Та багато інших запитань.
Потім разом з гостем молодь дивилася слайд презентацію з історії українського війська підготовлену бібліотечними працівниками.
По закінченню зустрічі діти висловили вдячність людині, яка самовіддано захищає нашу рідну Україну та сфотографувалися з патріотом на згадку про хвилюючу зустріч. Та й після цього молодь не спішила йти , продовжуючи спілкування з Андрієм Григоровичем.

Кіноклуб медіапросвіти «Діалог» про права людини Docudays.ua

7 жовтня 2015 року у кіноклубі медіапросвіти «Діалог» про права людини Docudays.ua при Охтирській районній бібліотеці відбувся сеанс показу документальної стрічки Валерія Балаяна «Любіть мене, будь ласка». 
Стрічка розповіла про трагічну загибель в центрі Москви журналістки Анастасії Бабурової, талановитої дівчини з Севастополя, життя якої обірвала 19 січня 2009 року куля кілера-нациста. 

По завершенню перегляду відбулася жвава дискусія.

Соціальні гарантії учасникам АТО, членам їх сімей та переселенцям

В інформаційно-бібліографічному відділі Охтирської районної бібліотеки оформлений інформаційний куточок «Соціальні гарантії учасникам АТО, членам їх сімей та переселенцям», щоб допомогти цій категорії громадян знати свої права та розуміти, як отримати пільги в рамках державних соціальних програм.

неділю, 4 жовтня 2015 р.

Літа на осінь повернули…

В останній день вересня на літературно-музичний вечір «Літа на осінь повернули» зібралися в тісному колі ті, на чию долю припали важкі роки війни, відбудови господарства, хто своєю працею торував дорогу наступним поколінням. Цим заходом презентували проект «Врятувати від забуття», який реалізується завдяки грантовій підтримці німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє». І цього року жителі міста і району, які постраждали від націонал-соціалістичного режиму будуть отримувати належну підтримку для підвищення якості їхнього життя, про це наголосила керівник проекту Ольга Андоленко. Особлива увага буде приділена мало мобільним та немобільним членам цільової групи. Це свято для присутніх було вдвічі приємніше, адже на початку жовтня  у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН, а в Україні це також і День ветерана. Членів гуртків, які працюють в рамках проекту, вітали посадовці, працівники культури, волонтери, які вже не один рік опікуються старенькими. Музичні вітання  людям поважного віку подарували Руслана Лісова і Микола Обуховський, Юрій Колєснік, Ніна Гуслиста та звучав калейдоскоп пісень від Олександра Бирдіна та гуртка народного співу.  Свою поезію читали Ніна Багата, Ольга Криницька, Людмила Кулініч, Іван Краснокутський. Гумор Павла Глазового читав Олександр Скиба. В невимушеній атмосфері за чашкою чаю кожен згадував прожиті роки, всі радості і печалі та дякував всім, хто причетний до організації цього та подібних заходів для людей поважного віку.


Л.Кудлєнок , керівник культурно-просвітницького центру «Зустріч поколінь»

м.Охтирка, Сумської області