вівторок, 24 листопада 2015 р.

День Гідності та Свободи

В Охтирській центральній районній бібліотеці в рамках Українського клубу відбувся тематичний захід приурочений Дню Гідності та Свободи , за участі активістів Євромайдану та учнів 10 - А класу ЗОШ №1.
Захід розпочався з відео звернення президента України Петра Порошенка під час підписання наказу № 872/2014 р. «Про День Гідності та Свободи».
У ті знакові для України дні на Майдані боронили громадянські права наші земляки, які були присутні на заході: керівник «Українського клубу», журналіст Валерія Бакуліна, голова громадської організації «Охтирський майдан» Косарєва О.І., учасники Євромайдану Мазурик М. І., О.М.Скиба, молодий хлопець Гончаренко Андрй.
Ольга Іванівна Косарєва на Євромайдані була з першого до останнього дня буремних подій, то ж розповідь її була хвилюючою та насиченою . У своєму виступі вона пригадала події дворічної давнини, розповіла про справжніх патріотів Майдану, а ще принесла з собою світлини, які відтворюють загальну історію Євромайдану та розповідають про охтирчан - учасників Революції Гідності. Ольна Іванівна принесла й прапор з яким охтирські патріоти стояли на Майдані.
Скиба О.М. також зостановився на хронології подій Майдану , розповідаючи,як об’єднані поривом духу люди піднялися за волю. Доповнили розповідь кадри документального фільму «Революція Гідності».
До молоді звернувся учасник Майдану М.І.Мазурик, який закликав молодь бути небайдужими до долі своєї Батьківщини, пояснючи, що для нього особисто значить слово «гідність».
Своїми враженнями від перебування на Майдані поділилася керівник «Українського клубу» Бакуліна Валерія, відзначаючи, що Революція Гідності 2013 року довела нашу європейськість, незламність духу, гідність та наше прагнення до свободи. В подальшому виступ, Валерія Михайлівна закликала присутніх не забувати героїв Євромайдану, які заради свободи та кращого майбутнього свого народу поклали на вівтар найдорожче, що у них було, – життя. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та вояків які загинули на Сході України.
Згадали воїнів, які воюють на Сході України сьогодні. Валерія прочитала тематичні вірші охтирського поета , активного учасника Євромайдану, який зараз захищає кордони України в зоні АТО Вадима Косарєва.
Захід підійшов до завершення, та молодь не спішила залишати бібліотеку. Атмосфера співпереживання, не залишила байдужим жодного присутнього .Від імені учнів слова вдячності на адресу учасників Майдану Гідності висловила класний керівник 10 - А класу Ігнатченко Любов Володимирівна. Бібліотечні працівники також побажали всім присутнім світлих днів та віри в те, що темні часи для України пройдуть і всі житимуть у вільній, незалежній, європейській державі.

неділю, 22 листопада 2015 р.

Тренінг «Навчання комунікації з маломобільними та немобільними» в рамках проекту «Врятувати від забуття»

В Охтирській районній центральній бібліотеці в рамках проекту «Врятувати від забуття», фінансованій німецьким фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» для волонтерів проведено тренінг «Навчання комунікації з маломобільними та немобільними».

В процесі тренінгу сформувалася команда волонтерів для взаємодії з представниками цільової групи в процесі реалізації проекту. Тренер Яготинець І.В. надала базові та практичні навики роботи з маломобільними та немобільними. На практичних заняттях волонтери вчилися мистецтву спілкування та підтримки людей, які тривалий час знаходяться вдома.

середу, 18 листопада 2015 р.

Знайомтесь – Польща

В рамках Європейського року розвитку в Охтирській РЦБ листопад присвячений одній з найцікавіших країн світу – Польщі. 18 листопада працівники відділу обслуговування завітали з інформаційним калейдоскопом «Знайомтесь – Польща» до вихованців Сосонського ДНЗ. 
Діти познайомилися з цікавими фактами про Польщу, зібрали пазли – загадки (герб і карту країни), а також поринули в мультиплікаційний світ польського виробництва, переглянувши невеличку частинку з  «Пригоди Рекса» і «Пригоди Льоліка та Боліка». Діти залишилися задоволені віртуальною мандрівкою цікавою країною.   

Від толерантності до доброти

17 листопада працівник Охтирської районної центральної бібліотеки Євтушенко І.Ю. провела для дітей  Михайленківського НВК інформаційний мікс «Від толерантності  до доброти». Учні згадали, що 16 листопада світ відзначав Міжнародний день толерантності і намалювали «Квітку толерантності», а  21 листопада відзначається Всесвітній день привітань і вони залюбки розв’язували завдання по етикету. Бібліотекар побажала учням бути завжди добрими,  ввічливими і толерантними до батьків, друзів, знайомих.

Толерантність – шлях до злагоди

Саме під такою назвою 15 листопада в Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся захід, участь у якому прийняли члени клубу «Здоров'я».
Під час заходу, який був побудований у формі діалогу, присутні обговорювали рівні толерантної поведінки людини, як конструктивно виходити з конфліктних ситуацій, бути лояльними та терпимими до думок та вчинків інших людей. Бібліотекарі розповіли про основні принципи Декларації толерантності та продемонстрували відеоролики по темі.

Потім учасники перевіряли себе відповідаючи на тест «Чи толерантна я людина?» та стали учасниками ситуативної гри « Риси толерантної особистості».

«Рідний край – то справжній рай»

11 листопада до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали учні 6 класу загальноосвітньої школи №8 І-ІІІ ступенів на краєзнавчу мандрівку «Рідний край – то справжній рай». Розпочалася вона з екскурсії по бібліотеці. Діти з цікавістю переглянули відеопрезентацію «Мій рідний край, я живу тобою». 
Захоплення та емоційне піднесення викликали в учнів кросворд, вікторина та практичне завдання «Склади карту Сумської області».

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

9 листопада, До Дня української писемності та мови, в Охтирській районній книгозбірні бібліотечні працівники та шанувальники рідного слова долучилися до унікальної події, взяли участь у написанні ювілейного ХV Всеукраїнського диктанту національної єдності. Районна бібліотека практикує цей захід з 2005 року. Відтоді популярність цієї акції щороку зростає. Ось і сьогодні перевірити наскільки добре знають мову прийшли люди різного віку : учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО», представники громадських організацій, просвітяни, вчителі, пенсіонери, домогосподарки. Головне в цій акції солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, заохочення до вживання, популяризації, захисту і сприяння розвитку державної мови.
Після вітальних слів директора бібліотеки Андоленко О.М. та голови Охтирської «Просвіти» Скиби О.М., у піднесеному настрої, з глибокою відповідальністю об 11.00 всі налаштувалися на роботу.
По закінченню написання присутні обговорювали текст диктанту, уточнюючи орфографію написання слів. До обговорення долучилася молодь, для більшості яких така подія відбувається вперше.

Диктанти можна було залишити, щоб пізніше перевірити колективно, або забрати на пам'ять та перевірити свою грамотність самостійно.

Українське слово – криниця поезії

Саме під такою назвою бібліотечні працівники Охтирської районної центральної бібліотеки для підопічних Охтирського будинку-інтернату, громадян похилого віку та інвалідів, підготували поетичну годину, присвячену Дню української писемності і мови. Українське слово – криниця минулого, сьогодення і майбутнього, це той скарб, красу і цінність якого дійсно осягаєш рік за роком.
Під час заходу бібліотечні працівники нагадали присутнім сторінкиісторії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку. Потім читали вірші відомих українських поетів: Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Олександра Олеся, Миколи Луківа, Івана Багряного та сучасних поетів-краян.

На поетичній годині були присутні місцеві поети Краснокутський І.І та наприкінці заходу пригадали геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

Засідання клубу «Джерело життя»

1 листопада клуб «Джерело життя» Охтирської районної бібліотеки зібрав на чергове засідання людей, які цікавляться городництвом та садівництвом. Своїм досвідом, новинками та успіхами урожаю городніх культур 2015 року ділилися Кузьменко В.А., Петрик К.А.,Волошина Г.І., Левченко Л.Л., Теплікова Г.С., Разінькова Л.М.,Самофалова Г.П. та інші. 
Досвідчений садовод Ковбата І.В. розповів про сезонні роботи в саду та відповів на численні питання присутніх. Більшість цікавило, як за правилами посадити волоський горіх, чому хворіють дерева груш, коли заготовляти живці для прищеп дерев …
        І.І.Краснокутський познайомив присутніх з Мандрикою І.Я., який весь вільний час приділяє присадибній ділянці. Іван Якович показав на екрані фотографії своєї упорядкованої оселі та прокоментував їх.

Присутні мали змогу познайомитися зі статтями з журналів «Огородник», «Багатый урожай», «Страна полезных советов», «Мой прекрасный сад», «Аграрна Країна» та книгами сільськогосподарської тематики підібраними за темою заняття.