четвер, 31 березня 2016 р.

Туберкульоз – хвороба століття

Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом, який відмічається за рішенням Всесвітньої організації здоров'я. В зв'язку з цим, 21 березня, в Охтирській районній центральній бібліотеці було проведено зустріч учнів 9 класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів 4 з лікарем-педіатром, завідувачкою кабінету «Клініка, дружня до молоді» Мучнік А.М. «Туберкульозхвороба століття».

Для ознайомлення молоді з загальними відомостями про хворобу була показана мультимедійна презентація: «Туберкульоз-інфекційне захворювання» та проведений інформаційний огляд « Знати про це -врятувати себе». Підсумком зустрічі були тестові завдання, на які діти відповіли вірно.

«Літературна палітра рідного краю»

20 березня відбулося засідання літературно – мистецького об’єднання «Живе слово», присвячене Всесвітньому дню поезії, який відзначають щорічно 21 березня. На зібрані були літобєднанці та шанувальниками поезії. Усі охочі мали змогу прочитати власні вірші або ж поезію світових митців. Поезії Ліни Костенко слухали у відеозапису. 

До уваги присутніх була представлена книжкова поличка «Літературна палітра рідного краю», яка знайомила присутніх з творчістю Охтирських поетів та їх новими збірками поезій.

Бібліотека і молодь: пошук ідей, майстерність, співпраця

В районній центральній бібліотеці для бібліотекарів Охтирщини проведено візуальну лабораторію «Бібліотека і молодь: пошук ідей, майстерність, співпраця». Директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко у своєму виступі на тему: «Бібліотека в умовах децентралізації» поділилася досвідом роботи бібліотек Польщі та звернула увагу присутніх на те, що зміни, котрі проходять в нашій країні, змінюють місце і роль публічних бібліотек в суспільстві, ставлять перед ними нові завдання, викликають необхідність інноваційної діяльності, пошуку сучасних форм і методів обслуговування молоді, нових шляхів і засобів функціонування. Бібліотека має бути наближена до користувачів, враховувати їхні інтереси і потреби. Вона не може існувати, якщо в ній не зацікавлене населення і якщо воно не готове її підтримати.
Запрошений на захід представник громадської організації «Молодіжний центр» Радіон Дубровка ознайомив присутніх з новими формами соціокультурної діяльності, роботу в рамках проектів з метою активізації молоді.
Питання «Бібліотека і молодь: місце де всім цікаво» висвітлила провідний методист Шелудько А.С.. Вона презентувала зарубіжний досвід, розповіла про інновації, які варті впровадження в бібліотеках, про пошук нових ідей залучення до бібліотек користувачів юнацького віку. Крім того, бібліотекарі заслухали консультацію бібліотекаря І категорії відділу обслуговування РЦБ Грибової Н.В. «Бібліотека – територія навчання та спілкування».

Сучасна молодь у сучасному суспільстві є дуже вимогливою. Ця категорія користувачів вимагає від бібліотекарів найбільше зусиль та знань. щоб залучити молодь до бібліотеки, бібліотекарям вкрай важливо бути ініціативними, активними та креативними.

Земля – наш спільний дім

Земля – наш спільний дім
Посадить кожен деревце –
І буде ліс шуміти,
Давайте зробимо ми це,
Чудово ж буде, діти!

Земля – планета унікальна. Саме тут створені неповторні умови для бурхливого розквіту життя. Та часто люди не замислюються над майбутнім нашої планети. Нищення лісів, шкідливі викиди в атмосферу, забруднення річок та морів призводять до загибелі численних тварин та рослин та наносять непоправну шкоду Землі. Для того, щоб кожен з людей звернув увагу на проблеми нашої планети, насамперед, екологічні, Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію і оголосила 20 березня Всесвітнім днем землі. Для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті та збереження водних ресурсів було оголошено 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів.

Саме з цією темою працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ завітали до вихованців груп «Сонечко», «Подоляночка» та «Ромашка» Охтирського ДНЗ «Берізка» та провели екологічну вікторину «Земля – наш спільний дім». Діти дізналися про екологічні проблеми планети, за малюнками визначали правильне ставлення людини до природи. Жвавий інтерес викликала гра «Чарівне дерево», під час якої потрібно було впізнати представників тваринного та рослинного світу планети та знайти малюнок-відгадку.

В Охтирському районі стартував проект Technology Nation

Вчора в вечорі перша група з 13 учасників розпочала навчання у всеукраїнському проекті з безкоштовного навчання основам програмування Technology Nation.
Даний курс дозволить його учасникам отримати ІТ-освіту світового рівня та вивчити основи найбільш популярних мов програмування, що дасть слухачам хороший базис для подальшого навчання та працевлаштування в IТ-сфері.
Заняття проходитимуть у форматі blended learning (змішане навчання), що передбачає самостійну роботу з лекційним матеріалом, який викладений в онлайн, і аудиторну практику під керівництвом менторів на базі КЗ "Охтирська районна централізована бібліотечна система".
Як зазначили організатори участь в програмі не потребує попередніх технічних навичок і подати заявку на участь можуть всі охочі. Єдиними критеріями відбору є володіння комп’ютером на рівні впевненого користувача та знання англійської мови на рівні upper-intermediate або вище.
«Вважаю, реалізація цього проекту буде корисним для громади Охтирщини, як міста так і району. Якщо проект буде вдало реалізований першою групою і матиме попит, він буде продовжено на майбутні роки», - прокоментував подію голова районної ради Роман Бублик.
На Охтирщині реалізація проекту Technology Nation є можливим за тісної співпраці Фонду BrainBasket з відділом з питань співробітництва та інвестицій Охтирської районної ради та КЗ "Охтирська районна централізована бібліотечна система".
Джерело: Охтирська районна рада Сумської області

Виїзне засідання клубу «Джерело життя»

Виїзне засідання клубу «Джерело життя» у місто Тростянець до родини Ранцевас.
            Про незвичний досвід вирощування рослин у теплицях – термос члени клубу «Джерело життя», який діє при Охтирській районній бібліотеці, чули неодноразово. Але чути це одне, а побачити інше. Тому й вирішили влаштувати практичне заняття, де можна побачити, помацати, розпитати у професіоналів все достеменно і конкретно. 
Отже весняного суботнього дня (12 березня) група з 25 чоловік здійснила виїзне засідання до Юрія та Оксани Ранцевас у м. Тростянець Сумської області. 
Участок куди приїхали не великий, але надзвичайно ошатний, з гарним дизайном. На подвір’ї красивий будинок, який за презентацією господарів, побудований за принципом термоса. Рівними рядами посаджені колоновидні яблуні та груші. Є на подвір’ї і басейн. 
Привітні господарі учасників туру зустріли радо та гостино, почастували гарячим чаєм із справжнісінького самовара та смачним печивом. За чаюванням, в розмові, розпочалося знайомство з родиною Ранцевас.
Так, як до теплиці всім разом йти було не дуже зручно, учасники розділилися на дві групи. Одна група залишалася спілкуватися з Юрієм Константиновичем, інша йшла з господинею. Оксана Вікторівна розпочала екскурсію з саду і продовжила вже в телиці , сходи до якої ведуть вниз під землю. Внизу теплиця ділилася на два крила, де в одному ріс кріп, цибуля на зелень,огірки, рання капуста і навіть суниці з ягодами. В іншому крилі присутні побачили різні сорти квітів. Була тут і розсада овочів. За словами господині підземна теплиця термос – один із найкращих зимових варіантів облаштування закритого ґрунту. Така теплиця працює круглий рік, в любі морози, постачаючи необхідні продукти. Унікальна енергозберігаюча технологія теплиці – термос потребує енергії менше в 15 разів, ніж звичайна. Теплиця більш рентабельна ніж звичайна, причому вирощувати в ній можна всі культури, а при правильному облаштуванні навіть екзотичні рослини. Вийшовши з теплиці Оксана Вікторівна показала квіти відкритого грунту, які вже розквітли на її ділянці, це віола та маргаритки.
В той час, як Оксана Вікторівна знайомила чергову групу з теплицею, Юрій Константинович інформував іншу групу про конструкції теплиць – термос і технології будівництва будинку – термос. А ще про вирощування винограду.
У ході екскурсій у присутніх виникло багато запитань до родини Ранцевас. Відвідувачі ще і ще раз уточнювали, як правильно збудувати будинок – термос і теплицю, які сорти рослин краще висаджувати. Запитували про саджанці кущових рослин та дерев, про все, абсолютно про все запитували гості у господарів. І жодне питання не залишилося без відповіді. А ще господарі додали, що і теплицю – термос, і облаштувати садибу може за бажанням кожний, треба тільки докласти праці та багато любові.

Так, про здобутки сім’ї Ранцевас можна розповідати багато, бо тут, у Тростянці , живуть дві талановиті і дуже працьовиті особистості, та це окрема тема і окрема розмова.
Учасники екскурсії, отримавши масу позитивних емоцій, поверталися додому задоволені, навперебій ділилися своїми враженнями від побаченого.

В ПАМ’ЯТЬ ПРО КОБЗАРЯ

10 березня працівники Охтирської районної бібліотеки біля пам’ятника Великому Кобзареві, до 155-річчя з дня смерті Т.Г.Шевченка, провели годину пошанування памяті поета. У заході взяли участь просвітяни, учні Охтирського центру ПТО, мешканці міста.


Слово про Великого Українського Пророка Тараса Шевченка виголосили: голова Охтирського осередку «Просвіта» О.М.Скиба, журналіст, письменниця Бакуліна В.М, художник, Почесний громадянин міста Шаповал І.Г.
Тут біля пам’ятника молодь читала твори Тараса Шевченка, перегортаючи сторінки «Кобзаря». До читання долучилися учасники заходу. 
Зав. відділом обслуговування Охонько Н.В. звернулася до присутніх, особливо до молоді, із закликом пам’ятати внесок Тараса Шевченка у розвиток нашої мови та культури не тільки у шевченківські дні, а й в інші дні звертатися до «Кобзаря» з його віршами та поемами, який є пророчим посланням до нас, нащадків. 

Учасники зібрання поклали квіти до підніжжя пам’ятника Т.Г. Шевченку.

Шануймо слово Кобзаря

10 березня працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ завітали до учнів Гнилицького НВК та провели літературний круїз «Шануймо слово Кобзаря». На заході діти отримали цікаву інформацію про літературщину спадщину українського видатного Кобзаря, виразно читали твори автора та дізнались, що Тарас Григорович Шевченко, як художник,
займає одне із самих почесних місць в українському образотворчому мистецтві. Діти переглянули репродукцій художніх робіт поета.

Іду з дитинства до Тараса

Іду з дитинства до Тараса.
Щовесни, коли тануть сніги.
І на рясті просяє веселка.
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуємо пам'ять Шевченка
.





9 березня працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ з учнями 2-А класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 провели інформаційну десятихвилинку «Іду з дитинства до Тараса». На ній діти дізналися про літературну спадщину Тараса Григоровича Шевченка та виразно читали твори автора.

Усе від жінки народилось в світі

В рамках проекту «Врятувати від забуття» за підтримки німецького фонду «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» у Охтирській районній центральній бібліотеці до Міжнаро́дного жіночого дня відбулася літературно - мистецька вітальня «Усе від жінки народилось в світі». Ведучі: Охонько Н.В. та Скиба О.М. поетичним словом, щирими словами побажань створили атмосферу доброзичливості і позитиву. З їх вуст звучала поезія про жінку, матір, кохання … ніжна, відверта і трепітна. 
Традиційно на заході звучали і музичні номери. Музичне вітання підготував Юрій Колєсник, який проспівав популярні пісні минулих років. Багато, хто з присутніх підспівував, тим самим згадуючи свою молодість. Музичні паузи легко вписались в сценарій свята. Свої улюблені вірші читали Людмила Кулініч та Іван Краснокутський, гумор Павла Глазового - Олександр Скиба. 

Мелодія і слово розбурхали жіночі серця, емоційна легкість заповнила душі. А, що може бути кращим за щасливі обличчя і прекрасний настрій!
Присутні дякували всім, хто причетний до організації цього та подібних заходів для людей поважного віку.

Жінку віншуємо знову…

Вечір-вшанування «Жінка – найчарівніше творіння Землі» відбувся сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці, де вітали з святом весни ветеранів праці: Пінчук О.А.,  Семеренко Н.В., Писаренко Н.С., Голку Л.В., Тимошенко Г.П., Горбуль Л. І З квітами та солодощами завітали на свято друзі
бібліотеки Горобець М.М., Мозгова А.О., Красношлик О. Слова привітання ветеранам, працівникам бібліотеки лунали від Андоленко О.М., директора КЗ "Охтирська РЦБС",  Заїкіної Н.О., члена опікунської ради бібліотек Охтирщини, Краснокутського І.І., волонтера, Скиби О.М., керівника місцевого осередку "Просвіти". Музичні вітання від чоловіків Мозгового М. Г., Колесника Ю. Г., Бирдіна О.О. створили святковий, піднесений настрій.

Перегляд документального фільму «Дебальцеве»

В Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся перегляд документального фільму «Дебальцеве». В стрічці йдеться про причини та наслідки подій, що відбувались в лютому 2015 року в зоні АТО, про героїзм українських солдатів.
Крім військових дій в фільмі присутня лінія мінських переговорів та роль м.Дебальцеве у них. Фільм побудований на інтерв'ю багатьох безпосередніх учасників тих подій, від солдат до Президента.
У перегляді та обговорені фільму прийняли участь бібліотечні працівники та читачі бібліотеки.

«Мій рідний край»

У 2016 році місто Охтирка святкує свій ювілей – 375 років від дня заснування. Саме з цієї нагоди працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ Грибова Н.В. та Тесменецька Н.В. 2 березня завітали до учнів Сосонського НВК та провели краєзнавчу мандрівку «Мій рідний край». Діти дізнались про походження назви міста, спробували пригадати
відомі їм версії з цього приводу; працюючи в командах, склали пазли з зображенням герба Охтирки.

понеділок, 28 березня 2016 р.

«Твого слова співучого сила»

         25 лютого в Охтирській районній центральній бібліотеці для учнів старших класів міської школи №4 проведено літературну композицію та оформлено тематичну виставку, присвячену 145 річниці від дня народження Лесі Українки "Твого слова співучого сила". У заході прийняв участь голова охтирського осередку «Просвіта» Скиба О.М. 

Учні дізнались про життя і творчість поетеси переглядаючи фільм «Обличчя української історії. Леся Українка», послухали вірші та у відеозаписі пісні охтирських композиторів на слова Л.Українки

Знайомтесь – сучасна українська книжка

Щоб осягнути всі дрібні, проте такі важливі нюанси свого часу, потрібно читати якісну художню літературу тої країни, в якій живеш. Сучасне українське літературне поле достатньо широке. 

Отже, обираючи з доволі багатого поля української художньої літератури, ми виділили декілька авторів, з творчістю яких варто ознайомитися. В Охтирській
районній центральній бібліотеці для учнів 10 -11 класів Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 відбувся літературний серпантин «Сучасні українські письменники, яких варто знати, читати, слухати». Діти переглянули відео презентацію та книги, які були представлені на виставці «Знайомтесь – сучасна українська книжка».

«Славне місто Охтирка – слобожанська столиця…»

Славне місто Охтирка –
слобожанська столиця –
Загубилась у морі хлібів і гаїв…

У 2016 році славне місто Охтирка святкує свій ювілей – 375 років від дня заснування. Саме з цієї нагоди працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ в лютому завітали до учнів 2-класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 та провели краєзнавчий караван «Славне місто Охтирка – слобожанська столиця».

Діти дізнались про походження назви міста, спробували пригадати відомі їм версії з цього приводу; працюючи в командах, склали пазли з зображенням герба Охтирки. Учні з захватом брали участь у лото-вікторині «Уважні та начитані», де використали свої знання відповідаючи на питання, що стосувалися історії, географічного положення міста Охтирки, тваринного та рослинного світу рідного краю, а також здійснили віртуальну мандрівку вулицями Охтирки.

«Нехай мої струни лунають…»

В лютому 2016 року виповнюється 145 років від дня народження видатної української письменниці Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач). Саме з цього приводу працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ провели інформаційну десятихвилинку з циклу «Літературний глобус» «Нехай мої струни лунають..» для учнів 2-в класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3. Діти дізнались про життєвий шлях та творчий спадок відомої письменниці.