четвер, 26 травня 2016 р.

Подорожуємо по Європі з книгою

Кожного року у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи. Напередодні цього свята працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ завітали до учнів 1-4 класів НВК с.Сосонки та провели квест «Подорожуємо по Європі з книгою». Дітям потрібно було проявити свої знання в літературі країн Європи.  На зупинці «Калейдоскоп улюблених казок» учні відповідали на питання вікторини; на зупинці «Хто я» - скласти пазл та впізнати героя і назву твору; зупинка «Загадкова» визначила вміння впізнавати героїв популярних творів у загадках. 
Більш важким випробуванням для учнів виявилось завдання зупинки «Літературний бутерброд», де їм потрібно було об’єднати героїв та назву казки. Але діти не спасували і впорались з ним. На зупинці «Чарівний мішечок» потрібно було впізнати малюнок та визначити назву казки. Команди дівчаток та хлопчаків впорались з усіма завданнями досить вдало і не було переможених. У змаганні перемогла дружба.

вівторок, 17 травня 2016 р.

Бібліо-турне «Європейські цінності». «Що то є таке? Що є цінністю сучасної людини?»

В районній центральній бібліотеці для учнів 6-В класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 проведено бібліо-турне «Європейські цінності». «Що то є таке? Що є цінністю сучасної людини?» змістовно надала відповіді на ці питання бібліотекар відділу обслуговування Грибова Н.В.

За допомогою документального фільму «Циркові гастролі» (Режисер Яак Кілмі, Андрес Маймік, Естонія, 2011) Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини розкрили теми - захист тварин від жорстокого поводження, право на висловлювання своїх думок, свобода мирних зборів. Перед початком кінопоказу модератор кіноклубу «Діалог» Шаргородська Л.І провела невеличку бесіду з дітьми на тему «Тварини в цирку – це норма, чи порушення закону природи?». 

Діти висловили різні думки про те, добре це чи погано, коли в цирку виступають тварини. Багато хто вперше почув, що в деяких країнах заборонено використовувати чотирилапих у розважальних заходах. Після завершення сеансу відбулося обговорення тем свободи мирних зібрань та свободи слова і думки.

середу, 11 травня 2016 р.

Калейдоскоп травневих свят

З екскурсії по бібліотеці розпочалося знайомство учнів 2 класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 з Охтирською районною центральною бібліотекою, яка в 2016 році відмічає 120 років. Діти згадали найбільші травневі свята, переглянувши відеопрезентацію «Калейдоскоп травневих свят», читали вголос вірші, присвячені Дню матері, відповідали на питання вікторини «Казки Європи», переглянули книжкову виставку «ЇЇ величність - українська книга».

Бібліотечним всезнайкам

Хто не знає, той взнає,
Хто забув, той пригадає.

11 травня до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали учні 1 класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5.

Зустріч розпочалася з екскурсії – вікторини «Бібліотечним всезнайкам». Діти з захопленням виконували завдання ігрової програми «Хто не знає, той взнає, Хто забув, той пригадає.» та переглянули мультфільм «Некмітливий горобець» за мотивами казки «Біда навчить» Лесі Українки.

Як ковток свіжого повітря

В рамках проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.» 
21 квітня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася презентація пересувної виставки «Як ковток свіжого повітря», присвячена жертвам націонал-соціалізму із Східної Європи у програмі «Місце зустрічі: Діалог» та презентація альбомів членів цільової групи (остарбайтери, в’язні концтаборів) проекту. Відкрила виставку директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М.

На відкритті виставки були присутні і виступили: Окрайченко Н.В., виконуюча обов’язки голови Охтирської РДА, Шевченко В.М., заступник голови Охтирської районної ради, Кучеренко Т.Р., голова Охтирської районної ради ветеранів. Ознайомилися з виставкою учні Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 та учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО», а також рідні остарбайтерів, соціальні працівники, користувачі бібліотеки.

Нам не потрібна війна

До Дня пам’яті і примирення в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася година пам’яті «Нам не потрібна війна.». Учні 9 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 переглянули відеопрезентацію ««Охтирщина в період Другої світової війни» і книжкову виставку краєзнавчої літератури та альбоми остарбайтерів, які виготовлені в рамках проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять.Відповідальність, Майбутнє».

Представники Охтирського міського осередку Червоного Хреста Лисенко Л.О. та Волобуєва Л.В. розповіли дітям про діяльність організації в роки Другої світової війни, ілюструючи розповідь відеоматеріалами.

Знайомство з бібліотекою

5 травня в Охтирську районну центральну бібліотеку завітали учні 2 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів 1. Екскурсію по бібліотеці провела заввідділом обслуговування Охтирської РЦБ Охонько Н.В.



Після екскурсії для дітей провели історичну годину «Перемога свята, Перемога!», де вони переглянули відеопрезентацію «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» та прослухали огляд книжкової виставки «Охтирщина в період Другої світової війни».

неділю, 8 травня 2016 р.

Будь вічно проклята, війна!

Народ, осяяний
Історичною пам’яттю, -
Нездоланний. Ми Мусимо знати
і не Забувати ціну війни і перемоги. 


5 травня в Охтирській районній центральній бібліотеці була проведена для учнів 7- А класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 година історичної пам’яті «Будь вічно проклята, війна!».
Діти переглянули відеопрезентацію «Друга світова війна» та документальний фільм «В степу під Охтиркою», ознайомилися з книжковими виставками «Охтирщина в період Другої світової війни» та "Сторінками фронтової поезії".

середу, 4 травня 2016 р.

Перегляд документального фільму «Ув'язнені»

До кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Діалог» Охтирської районної центральної бібліотеки завітали учні державного навчального закладу «Охтирський центр професійно-технічної освіти» на перегляд документального фільму «Ув'язнені» (режиссер Ліат Мер, Ізраїль, 2013).

 Події фільму відбуваються у жіночій тюрмі «Неве Тірца», що розташована у центральній частині Ізраїлю. Очима трьох героїнь – іудейки, мусульманки і християнки – молодь спостерігала дворічну історію взаємин співкамерниць, а також стосунків жінок і тюремної охорони. 
В межах крихітних камер досліджується етнічна різноманітність. Ці жінки відгороджені й закриті від суспільства, а також від самих себе. Міцні й водночас уразливі відносини між ув’язненими і персоналом тюрми, а також стосунки в'язнів між собою сповнені загальною недовірою і, разом з тим, взаємоповагою.

Мандрівка країною права

Я маю право жити на землі,
Творити, дихати, учитись…

Багато років тому, ще в стародавні часи, у людей з’явилась необхідність відстоювати свої права. Місію такого захисника в різні часи займали різноманітні закони, кодекси, конституції. З метою розповсюдження правових знань працівники відділу обслуговування Охтирської районної центральної бібліотеки завітали до учнів 2-А класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 та провели турне «Мандрівка країною права».

Діти дізнались про історію появи такого захисника людини, який би однаково став як на бік сильного, так і на бік слабого – це закони; переглянули інформацію про права дітей та взяли участь у вікторині «Знайди правопорушення в казках», що були проведені за застосуванням мультимедійних технологій. Також учні склали квітки «Права та обов’язки дітей» та впорались із завданням конкурсу «Анаграма». Захід викликав бурю позитивних емоцій.

Що треба знати про право і закон

В Охтирській районній центральній бібліотеці для учнів 10 кл. ЗОШ І-ІІІ ст. №2 проведено годину-адвайзер «Що треба знати про право і закон» за участю лейтенанта поліції, оперуповноваженого СКМСД Охтирського відділу поліції Головного управління нацполіції в Сумській області А.В.Коритника. Як відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності. Андрій Васильович розповів школярам про злочини та адміністративні правопорушення, вік, з якого настає відповідальність та покарання, яке передбачено за їх вчинення.
Під час заходу десятикласники переглянули документальний фільм «Полум’яні голоси» (режисер Ноа Левін, Ізраїль, 2012 рік) Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Перед переглядом учасники познайомилися з Преамбулою до Декларації прав людини. 
Модератор звернула увагу на те, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Після перегляду молодь ділилась своїми враженнями. Фільм зачепив «гарячу» тему – расизм. Говорили про терпиме ставлення до темношкірих, про мову ворожнечі, яку часто використовуємо навіть неосмислено.

Візит депутата

26 квітня голова депутатської фракції Охтирської районної організації Радикальної партії Олега Ляшка в Сумській області в Охтирській районній раді Верьовченко Валерій Васильович відвідав Охтирську районну бібліотеку з метою вивчення діяльності та запровадження інноваційних послуг.
Був вражений роботою, яка проводиться на базі даного закладу. В ході зустрічі поспілкувався з дітьми , які в цей час навчалися в "Code Club ua", який єдиний в Сумскій області, що працює на базі бібліотеки. 
Діти з захватом розповідали про знання , які отримують від керівника клубу Скульбіди Віталія Сергійовича.

Залишився задоволений від спілкування з колективом та директором бібліотеки Андоленкко Ольгою Миколаївною, яка познайомила його з досягненнями та проблемами.

Багрянівські читання

В районній центральній бібліотеці в рамках «Українського клубу» відбулися перші «Багрянівські читання». Бажаючих прочитати і послухати твори нашого всесвітньо відомого земляка Івана Багряного прийшло чимало. Це активні громадяни міста - О.Скиба, О.Косарєва, Т.Акименко, Л.Новосельська, журналісти О.Кущенко (г-та «Істина нова», С.Яковенко (г-та «Прапор перемоги»), зі своїми викладачами завітали учні шкіл № 3, 8, 11, студенти Охтирського центру ПТО і спец профтехучилища. Серед запрошених була і родина Лозов’ягіних - Ольга зі своїм сином Євгеном.
Ведуча заходу Валерія Бакуліна відкрила чергове засідання. І всі присутні поринули у той час, в якому жив, писав та творив енергійний боєць за свободу та незалежність українського народу – Іван Багряний. В затишній залі звучали патріотичні марші, стрілецькі пісні, колискові. Слухали уривки з творів і ніби подорожували минулою Охтиркою. Ось і Успенська церква, Шевченківський бульвар, Народний Дім (Будинок культури), і далі йдемо вуличками і провулками нашого міста. 

Захід пройшов у теплій дружній атмосфері. І навіть по закінченні учасники ще довго обговорювали почуте. Адже одні краще пізнали Івана Багряного, як людину, а інші змінили своє ставлення відкривши для себе різні сторони цієї великої постаті.

Який багатий світ навколишній!

Хто не знає слів маленького принца, героя Сент-Екзюпері: «Підвівся вранці, умився, опорядився – і відразу ж упорядкував свою планету». А що ж це насправді – упорядкувати свою планету? Саме, щоб знайти відповідь на це питання, працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ для учнів 1-9 класів загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Литовка провели екологічну панораму «Який багатий світ навколишній».

Діти дізналися про історію відзначення Міжнародного дня Довкілля, про Червону книгу України, переконалися в тому, що потрібно бережно ставитися до навколишнього середовища. У запропонованих випробуваннях, а саме кросворд «Загадковий світ природи», вікторини «Квіткова», «Загадкові тварини» та «Хто зайвий і чому?» та інші, спробували свої сили у знаннях рідної природи.

Спогади про Чорнобиль

Зона отчуждения – зона тишины.
Словно наваждение, эта боль страны.
Плод пренебрежения – горькая юдоль.
Зона отчуждения – тягостная боль.

26 квітня 2016 року виповнюється 30 років з дня найстрашнішої за наслідками катастрофи минулого тисячоліття. Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації, перетворюючи свої жертви в безпомічних людей. Чорнобиль – чорний біль нашої землі.

З приводу цієї річниці 25 квітня в Охтирській районній бібліотеці відбувся день інформації «Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль», на який завітали учні 9 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4. Для них було проведено відеопрезентацію «Спогади про Чорнобиль», плейкаст «Чорнобиль – це хрест України». Діти зустрілися з учасником ліквідації аварії, поетом Дудченком А.Г., який не тільки поділився своїми спогадами, а й почитав вірші про події того часу. Також ознайомилися з новою книгою «Чорнобильська сторінка Охтирщини».

Захищаймо свої права, пам’ятаймо про обов’язки

Я маю право жити на землі,
Творити, дихати, учитись,
Примножувать багатства всі її,
Своєю Україною гордитись…

Людина – найголовніший скарб нашої планети. Кожен із нас – неповторна особистість, цілий Всесвіт. Щоб життя людини було щасливим і безхмарним, потрібно кожному знати свої права і виконувати обов’язки. Саме з цією темою працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ завітали до учнів 1-Б класу Охтирської гімназії та провели правовий мікс «Захищаймо свої права, пам’ятаймо про обов’язки». Під час заходу діти дізналися про «Декларацію прав людини» та «Конвенцію прав дитини».

Розглядаючи малюнки, визначали статті Конвенції, яким ті відповідають, спробували свої сили у розв’язуванні правопорушень в казках, виконуючи одне з завдань, визначили свої права та обов’язки. Одним із обов’язків людини та дитини зокрема є охороняти навколишнє середовище. Учні дізнались, що 22 квітня відзначається Міжнародний день рідної землі та навчились азам дбайливого ставлення до оточуючого світу.

Як ковток свіжого повітря

В рамках проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.» 

21 квітня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася презентація пересувної виставки «Як ковток свіжого повітря», присвячена жертвам націонал-соціалізму із Східної Європи у програмі «Місце зустрічі: Діалог» та презентація альбомів членів цільової групи (остарбайтери, в’язні концтаборів) проекту. 
Відкрила виставку директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М. На відкритті виставки були присутні і виступили: Окрайченко Н.В., виконуюча обов’язки голови Охтирської РДА, Шевченко В.М., заступник голови Охтирської районної ради, Кучеренко Т.Р., голова Охтирської районної ради ветеранів. Ознайомилися з виставкою учні Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 та учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО», а також рідні остарбайтерів, соціальні працівники, користувачі бібліотеки.

Цивільний захист людини

20 квітня в рамках Всеукраїнського місячника Червоного Хреста працівник Охтирської районної центральної бібліотеки Тесменецька Н.В. в співпраці з представниками міського осередку Товариства Червоного Хреста для учнів 5-Б класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 провели інформаційну панораму «Цивільний захист людини».

Голова міського осередку Товариства Червоного Хреста Лисенко Л.О. розповіла дітям про історію Товариства, а патронажна медсестра Волобуєва Л.В. провела майстер-клас з першої допомоги. 
Діти активно обговорювали можливі надзвичайні ситуації і з захопленням навчалися правильно надавати першу допомогу.

Ярмарок весняних порад відбувся!

Для тих, хто хоче створити красу сам або виростити якусь городину, для садівників та квітникарів відбувся перший ярмарок клубу «Джерело життя», що діє при Охтирській районній центральній бібліотеці У ярмарку взяли участь члени клубу, мешканці Охтирки та району, відомі виноградарі Охтирки - Захарови, Сонечнянський клуб «Небайдужі», клуб органічного землеробства. 
Під час ярмарку відбувалися консультації, поради, рекомендації як від городників, садоводів-фахівців, так від і аматорів. Спілкування проходило жваво і надзвичайно цікаво. Також тут можна було обмінятися насінням, розсадою, квітами. 

Клуб «Джерело життя» дякує всім за участь у заході.

Героїко-патріотичне виховання як фактор консолідації українського суспільства

В районній центральній бібліотеці для бібліотекарів Охтирщини проведено семінар «Героїко-патріотичне виховання як фактор консолідації українського суспільства». Відкрила семінар директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко доповіддю «Патріотичне виховання користувачів: виклики часу і завдання бібліотек», в якому націлила бібліотечних працівників на розуміння, особливо в теперішній непростий час, важливості місії і значення діяльності бібліотек у вихованні справжніх патріотів своєї держави. Ольга Миколаївна познайомила також присутніх з діяльністю проекту «Врятувати від забуття» - випуском альбомів "сімейних історій" та сітілайтів «Не забудемо...», в рамках програми «Місце зустрічі – Діалог» за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять, Відповідальність та Майбутнє».
Голова Охтирської районної ради ветеранів Т.Р.Кучеренко запропонувала бібліотекарям взяти участь у спільних заходах, присвячених 71-річниці Перемоги над нацизмом у Європі.

Методичною службою районної центральної бібліотеки підготовлено методичні рекомендації «Я не просто українець, я – великий патріот» (героїко-патріотичне виховання в бібліотеках). В своїй консультації провідний методист А.С.Шелудько зауважила про доцільність поєднання різноманітних методів і форм патріотичного виховання, уникнення формалізму і одноманітності, насичення їх патріотичними емоціями та переживаннями, активно використовувати приклади мужності і звитяги захисників України як з історичного минулого, так і нинішніх воїнів-героїв.

Якщо читає дитина, Україна буде вільна та єдина

14 квітня у Сумській обласній дитячій бібліотеці ім. М.Островського під гаслом «Якщо читає дитина, Україна буде вільна та єдина» відбувся заключний етап обласного туру конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2016», який проводиться вже дванадцятий рік поспіль з ініціативи громадської організації «Форум видавців» та за підтримки управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації. Це справжнє свято для тих, хто любить книгу і читання.
Понад 2000 дітей, читачів сільських, міських і районних бібліотек Сумщини долучилися до участі в ньому. До обласної дитячої бібліотеки завітали 37 юних книголюбів з 12 районів та 3 міст обласного підпорядкування, переможці районних і міських турів Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2016».
Охтирський район представляли: учениця 7 класу Явтушенко Юлія (Комишанська бібліотека-філія) та учениця 6 класу Шевченко Тетяна (Грунська бібліотека-філія). На учасників конкурсу чекала досить складна програма. Діти взяли участь у таких конкурсах: «Книга – це велике диво», «Рекламні оголошення літературних героїв», «Літературні сендвічі», «Незалежна і єдина будь навіки, Україно!» та «Літературно-мистецька Сумщина». За результатами журі дівчатка показали досить достойний результат.

Всі учасники заходу отримали від організаторів грамоти, дипломи та заохочувальні призи.

Профорієнтаційний захід

13 квітня в Охтирській центральній районній бібліотеці для 9 класів загальноосвітньої школи №1 проведена інформаційна година «Професія: моделюємо успіх», в якому взяли участь учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО».
Бібліотечні працівники провели слайд - екскурсію у світ професій, розповіли про рейтинг професій у 2016 році, про цікаві, не звичні та найновіші професії. Присутні ознайомилися з відеоматеріалами « Вибір професії», «Орієнтир у світі професій», з книгами представленими за виставці , особливо всім сподобалась брошура Державного центру занятості « Нові професії на ринку праці» та прийняли участь у вікторині. Далі захід продовжили представники Охтирського центру ПТО. Бібліотекар Оберемко Н.І. розповіла про спеціальності за якими здійснюється набір на навчання у 2016 році та умови навчання в ліцеї. Далі учні названого закладу презентували свої спеціальності .
Розпочала презентацію Крайнюк Діана, яка обрала професію маляра – штукатура, і з її захоплюючої розповіді всім стало ясно, що вона про те нешкодує. Сопітько Владислав розповів про роботу тракториста та автослюсара. Професії кухара , бармена -офіціанта представляли Кисіль Артем, Андреєва Валерія та Криворучко Інна.

На заході школярі мали можливість не тільки слухати, а й задавати запитання. То ж далі інформаційна година пройшла у формі діалогу.

Є здоров’я – буде все як треба

Сьогодні працівники Охтирської районної центральної бібліотеки завітали до Ясенівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів і провели валеологічний калейдоскоп «Є здоров’я – буде все як треба». Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато чого знати.

Учні отримували корисну інформацію граючи: розгадували кросворд «Ліс народної медицини», відгадували завдання на конкурсах «Загадковий» та «Прислів’я», випробовували фізичні можливості через конкурс «Вправний стрибунець» та «Швидкий кухар».Діти вдало впоралися з усіма завданнями та засвоїли головний висновок заходу , якщо людина здорова – вона впорається з усіма випробуваннями, які можуть виникнути на її шляху.