понеділок, 18 липня 2016 р.

Інформаційно-бібліографічна робота з використанням нових інформаційних технологій

В районній центральній бібліотеці для бібліотечних працівників Охтирського р-ну проведено семінар-практикум «Інформаційно-бібліографічна робота з використанням нових інформаційних технологій». Директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко виступила з доповіддю на тему: «Сучасні засоби задоволення інформаційних запитів користувачів». Ольга Миколаївна звернула увагу, що на сьогоднішній день спостерігається низька активність мешканців громади у прийнятті рішень місцевого значення та вирішенні соціальних та інших проблем, які стоять перед громадою. Тому бібліотеки повинні стати центрами активності громади для залучення жителів до вирішення соціальних та інших проблем, що стоять перед спільнотою. 
Проведено практичне заняття. Присутні виявляли ресурси своєї громади та вчилися складати карту ресурсів своєї місцевості і використовувати ці знання, щоб зробити вирішальний внесок до громад, у яких вони живуть.
Завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Л.А.Кудлєнок надала консультацію «Інформаційно-бібліографічний сервіс для користувачів: тенденції, інновації». Провідний бібліограф РЦБ Н.В.Никоненко виступила з презентацією «Приклади оформлення бібліографічного опису документів».

Сучасний бібліотечний фахівець повинен не тільки володіти методикою роботи з усім арсеналом традиційних довідкових матеріалів, а також повинен вміти аналізувати і вибирати ефективні стратегії пошуку, вільно орієнтуватися в інтернет-мережі, постійно відстежувати появу нових інформаційних продуктів для користувачів та жителів громади.

Відкриває двері казка

На літературний сніданок «Відкриває двері казка» до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали діти з оздоровчого табору «Віночок» при ОМЦПО-МАН , загін «Мальви».

Щира вдячність поету Юрію Тітову за подаровані книги

Сьогодні Охтирська районна центральна бібліотека отримала у подарунок книги від київського поета , члена спілки письменників України, лауреата літературномистецької премії Імені Дмитра Луценка «Осіннє золото», кавалера орденна Преподобного Іллі Муромця Юрія Тітова.
Збірка поезій «Необірвані струни терпіння», присвячена Героям Небесної Сотні, безстрашними захисникам України, та усім мужнім і нескореним.
« Я за Вас помолюся..» - це щира сповідь відомого поета перед людьми і собою про найдорожче: про Бога,Україну, матір.
Дві книжечки поезій для дітей – «Бігла стежечка до лісу» та «Наш край» чудовий подарунок охтирській малечі.
Юрій Тітов – киянин. Випускник відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» за фахом «журналістика, видавнича справа та редагування». Він є членом Національної спілки письменників України. У творчому доробку Юрія вісім поетичних збірок і дві книжки для дітей. Понад двісті творів Юрія Тітова стали піснями.
Багатьох людей поет захоплює як непересічна особистість. Його поезія свідчить не лише про непоборну силу духу автора, а й про його фізичну незламність. 
Через ДЦП Юрій не може рухати ні руками і ногами. Юрій віруюча людина і великий патріот.

Вірш із збірки «Необірвані струни терпіння»:

Безсмертні символи Майдану
(Пам’яті Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, 
Романа Сеника, Юрія Вербицького)

Вони до нас у сни приходять –
Безсмертні символи Майдану.
Вони зі спогадів не сходять –
Найперші жертви, вічні рани.
За ними йде Небесна Сотня –
Така ясна і зовсім юна.
У незворотності безодню
Наш біль кричить гірким відлунням.
І морем пам’яті людської
Пливуть вони, мов на галерах,
І десь за хвилею стрімкою
Приймає їх небесний берег.
Майдан в мені.
Майдан в мільйонах.
Майдан горить в свічах і квітах.
Вдаряй же, правдонько, у дзвони,
Щоб нам без війн на світі жити.
Нестерпно, боляче від того,
Що вже на землю цю не стануть
Сини Вітчизни, діти Бога –
Безсмертні символи Майдану.


Природа - наш добрий і вірний друг

4 липня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася екологічна мандрівка «Природа - наш добрий і вірний друг». Діти з оздоровчого табору «Віночок» при ОМЦПО-МАН ознайомилися з презентацією «Доля планети в наших руках» та книгами , які були представлені на книжковій виставці, відповідали на запитання вікторини. 
На галявині розваг переглянули мультфільми по темі.

Правила дорожнього руху достойні поваги

В Охтирській районній бібліотеці для дітей оздоровчого табору «Віночок» ОМЦПО – МАН проведено інформаційний захід щодо безпечної поведінки на дорозі «Правила дорожнього руху достойні поваги». 
Тема безпечної поведінки дітей на дорозі актуальна та важлива завжди, надто ж у період настання літніх канікул. Під час заходу маленькі відвідувачі разом з казковими героями вивчали правила дорожнього руху, приймали участь у вікторині на тему безпечної поведінки на дорозі, та запам’ятовували що дорога – це не місце для розваг і поводитися тут слід уважно та обережно.

Особливо дітям сподобалось книга «Правила дорожнього руху для малят». Книга у доступній ігровій формі вчить дитину, як правильно ходити тротуаром,де гратися,як поводитися в громадському транспорті…Велика кількість малюнків, цікавих завдань зробило знайомство з виданням цікавим та захоплюючим.

Похід за травми в день Купали

«Чому б не зібратися разом, щоб заготувати цілющі трави?» – вирішили учасники клубу «Здоровя», що діє при Охтирській районній бібліотеці. Долучилися до такої пропозиції й члени цільової групи проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє». Вирішили і зробили. 6 липня вирушили у похід за травами в луги поблизу села Українка та до гори Замок, що стоїть над річкою Ворсклою, на шляху до с.Куземина. Тим більше, що всі рослини зібрані на Івана Купала мають найбільш цілющу силу. 
Сіли у мікроавтобус, відправилися у потрібному напрямку і ось перша зупинка - Українка. Вийшли з автобуса перед очима неймовірна, самобутня природа рідного краю. Луг усіяний трав’яним різнобарв’ям, серед якого багато цілющих трав. Ось – галявина з материнкою звичайною. «Пахуща і корисна, особливо для жіночого здоров’я», - пояснила наш експерт-травник. Експертом зі знання цілющих трав виступила керівник клубу «Здоров’я» Волошина Г.А. Нахилившись нижче до землі, Галина Іванівна вказала на невисоку рослину з тоненькими пахучими листочками і дрібненькими квіточками: "Це чебрець. Його використовують не лише для лікування і чаювання, а й під час приготування страв". Поряд квітує цілющий звіробій. А які надзвичайні цілющі властивості мають червоні голівки дикої конюшини! Під час походу багато цікавого дізналися і про інші трави, який вигляд має та чи інша рослина, її властивості та вплив на організм людини . Зібравши трави поїхали до Ворскли омитися у життєдайних водах. Як же не скупатися в такий день. 
Зробивши запаси корисних лікарських трав та чаїв на зиму, накупавшись, надихавшись чистим повітрям, з гарним настроєм та піснями повернулися учасники походу до Охтирки. 

«Щоб не хворіти живіть у гармонії з природою і будьте здорові» – бажають всім учасники походу.

пʼятницю, 8 липня 2016 р.

Світ навколо нас

Прививання в дітей любові до природи – одне із головних завдань їх екологічного розвитку. В процесі його розширюється орієнтація дітей в навколишньому середовищі, формуються пізнавальні здібності, виховується відповідальне відношення до природи.
З цією метою працівники відділу обслуговування Охтирської районної центральної бібліотеки провели екологічну мандрівку «Світ навколо нас» для учнів 1-А та 2-х
класів Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3. Діти переглянули презентацію «Всесвітній день охорони оточуючого середовища» та книжкову виставку по темі. 
Програма була насиченою та захоплюючою. Діти з задоволенням приймали участь та виконували всі поставлені завдання.

Сторінками українських народних казок

9 червня до районної центральної бібліотеки завітали в гості малята-дошкільнята жителі с.Ясенове. У такій великій бібліотеці дітлахи вперше і тому їм все в цікавинку. Вони наче потрапили у казкову країну, де кожна кімната особлива. Бібліотекарям було дуже важливо, щоб перші враження майбутніх маленьких читачів від знайомства з книжковою світлицею запам'яталися назавжди. 
Діти з неабияким інтересом слухали розповіді працівників-чарівників, які розповідали дітям, про те, що в кожному залі живуть тисячі мовчазних мудреців, їхніх друзів, які називаються книгами. Згодом малята залюбки взяли участь у вікторині «Сторінками українських народних казок». Адже казка – улюблене читання дітей, вона допомагає навчити маленьку дитину розпізнавати добро і зло, дбайливо ставитися до природи, поважати старших, вчить мріяти та вірити у дива. Потім у залі стало весело і гамірно, адже настав час для фізкультхвилинки.
Наприкінці зустрічі на дітлахів чекав ще один приємний сюрприз, кожен отримав книжечку місцевого автора Григорія Комісарова «Вишиваночки барвисті», які подарували представники партії «Батьківщина».

Маємо надію, що дітки надовго запам’ятають візит до «країни знань» - бібліотеки.

Віртуальна мандрівка «Герої дитячих книжок…бронзовіють»

Охтирська районна центральна бібліотека знову відкрила двері для дітей оздоровчого табору гімназії. Учні 2-х, 4-х класів здійснили захоплюючу віртуальну мандрівку «Герої дитячих книжок…бронзовіють», з якої дізнались про пам’ятники літературним героям та їх місцезнаходження.

Діти також взяли участь в турнірі ерудитів «До книжкових пірамід» і з цікавістю переглянули українські повчальні мультфільми.

Сумщина – мій рідний край

Учні 4 класу Охтирської загальноосвітньої школи № 8 І-ІІІ ступенів відвідали Охтирську районну центральну бібліотеку і здійснили віртуальну ретро – мандрівку «Сумщина – мій рідний край».

Діти отримали цікаву фактичну інформацію про Сумщину, відповіли на відео вікторину, познайомилися з
краєзнавчою літературою.

Дерево роду

Сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці учні 2-х класів гімназії здійснили цікаву віртуальну мандрівку по нашій рідній Україні. А допомогло їм в цьому чарівне дерево – дерево роду, всього нашого українського народу. 
Переглянувши презентацію «Дерево роду», діти відповіли на запитання відео вікторини та насолодилися красою українських мультфільмів.

Жива вода дає життя

В Охтирській районній центральній бібліотеці для учнів 4-5 класів Охтирської гімназії проведено екологічну мандрівку "Жива вода дає життя".

Учні слухали інформацію про екологічні проблеми навколишнього середовища та цікавинки про воду, відгадували різні завдання по темі, разом з героями мультфільму «Капітошка» здійснили подорож «крапельки води», а потім активно розгадували відео
загадки про мешканців водного середовища. До заходу була додана викладка книг екологічного спрямування.

Сучасний бібліотечний урок

До Охтирської районної бібліотеки завітали учасники літньої школи музеєзнавства, члени Малої академії наук. Учні пройшлися затишними залами книжкової світлиці, поспілкувавшись з працівниками, отримали відповіді на свої запитання. А потім, не дивлячись, що на вулиці вже літо, приступили до навчання. Сучасний бібліотечний урок – це не звичайний урок хоча б тому, що на ньому не ставлять оцінок.

Діти з цікавістю слухали про структуру книги, самостійно шукали всі елементи з яких вона складається, отримали інформацію щодо правильності оформлення списку використаної літератури, складання бібліографічного опису різних видань та закріпили отримані знання на практиці. Щоб прослуханий матеріал, не забувся під час літніх канікул, кожен учасник отримав інформаційну пам’ятку «Як правильно скласти список літератури».

Україна –унікальна, Україна - надзвичайна

Учні НВК с. Сосонки відвідали Охтирську районну центральну бібліотеку. Діти познайомилися з відділами бібліотеки, переглянули презентацію «Україна –унікальна, Україна - надзвичайна» та українські мультфільми, відгадували питання краєзнавчої відео вікторини, загадки, цікавилися книгами і журналами.

Світова книга прав

Охтирська районна центральна бібліотека зустрічала гостей з Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. Зустріч розпочалося з екскурсії по бібліотеці, далі учні 4 класу переглянули презентацію «Світова книга прав» та відповіли на питання відео вікторини «Казкові герої в країні прав і обов’язків».

Діти з захопленням виконали практичне завдання - склали «Квітку прав» та «Квітку обов’язків» дитини.

Пізнавально-оглядова екскурсія

2 червня Охтирська районна бібліотека приймала у себе в гостях учнів школи №1 з учителем географії Марченко І.Б. Працівники книжкової світлиці провели пізнавально-оглядову екскурсію, протягом якої відбулося знайомство школярів з відділами бібліотеки. В краєзнавчому куточку діти з цікавістю розглядали старовинні знаряддя праці, речі домашнього вжитку, побачили зразки жіночого одягу.
В інформаційно-бібліографічному відділі з’ясували, що таке абетковий і систематичний каталог, їх роль у бібліотеках та необхідність уміння користуватися ними, ознайомилися з краєзнавчими книжковими виставками. В «Кімнаті часу» змогли відпочити на зручних диванчиках, а на абонементі роздивитися нові видання.

Літо вже розпочалося, але і під час літнього відпочинку у дітей шкільного віку у спілкуванні з книгою не повинно бути жодних перерв. Адже, книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Наступною затишною кімнатою став інтернет-центр, де старшокласники здійснили віртуальну географічну подорож історичними місцями та пам’ятками України та Сумщини.

Засідання літературно–мистецького об’єднання «Живе слово»

29 травня в приміщенні Охтирської районної центральної бібліотеки відбулося планове засідання літературно-мистецького об’єднання «Живе слово» ( керівник Глива М.І.). Цього дня зібралися творчі люди, щоб обмінятися новинами, пропозиціями на майбутнє, поділитися новими поезіями.
Свої вірші зачитували : Глива Микола, Харченко Галина, Невальонна Тетяна, Бордун Зоя, Юзефів Тетяна, Севостян Віктор, Батаніна Людмила, Калюжна Олена. 
Бережна М.М. представила на огляд свою першу книгу поезій «Моє життя, як на долоні». Літератори поздоровили Марію Миколаївну з цією подією, послухали вірші зі збірочки та проаналізували почуте. Презентація книги попереду. 

Час для присутніх у залі пролетів непомітно. Всі були задоволені отриманими знаннями, враженнями та приємним спілкуванням.

Курити чи не курити? Ось в чому питання

31 травня Всесвітній день боротьби з курінням. Сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася година відвертої розмови «Спокуса велика та життя дорожче» з учнями ДНЗ «Охтирський центр ПТО» за участю спортивного оглядача Охтирщини Скиби О.М.

Діти переглянули відео презентацію «Курити чи не курити? Ось в чому питання» і обговорили питання «Чому не варто розпочинати курити?».

Ми горді тим, що з України родом

31 травня учні пришкільного оздоровчого майданчика загальноосвітньої І-ІІІ ступенів школи №3 завітали до Охтирської районної центральної бібліотеки на розважально-пізнавальну програму «Ми горді тим, що з України родом».

Діти переглянули відеопрезентацію та книжкову виставку «Моя Україна», виконали практичне завдання «Віночок любові для неньки України» та продивилися українські мультфільми «Як козаки олімпійцями стали» та «Як козаки інопланетян зустрічали».

Виїзний семінар по обміну досвідом до колег з Полтавщини

Для працівників комунального закладу «Охтирська районна централізована бібліотечна система» проведено виїзний семінар на базі Зіньківської ЦБС Полтавської області.. Спілкування бібліотечних фахівців розпочалось з привітальних слів директора Зіньківської ЦБС Тоцької Н.В., яка під час презентації «Бібліотека нашої громади: сучасне і майбутнє» познайомила присутніх з досягненнями та проблемами в бібліотечній роботі системи.
Директор Охтирської ЦБС Андоленко О.М. поділилася досвідом написання проектних заявок, адже участь у різних грантових конкурсах дуже важлива для бібліотек, звернула увагу присутніх на те, що зміни, котрі проходять в нашій країні, змінюють місце і роль публічних бібліотек в суспільстві, ставлять перед ними нові завдання, викликають необхідність інноваційної діяльності та активізації громади. В ході заходу працівники обмінялися досвідом роботи та застосуванням інноваційних форм роботи. Тоцька Н.В. відповіла на запитання наших бібліотекарів та висловила бажання відвідати Охтирську районну центральну бібліотеку. Друга частина заходу була присвячена тренінгу «Як спілкуватися продуктивно», в якому взяла участь також директор Зіньківської ЦБС.

Кожна вільна хвилинка використовувалася з користю не тільки для роботи, а і відпочинку, адже захід проходив на базі санаторію «Сосновий бір». Такі заходи не тільки поглиблюють знання працівників бібліотек, а й перешкоджають синдрому професійного вигорання, адже з працівниками працює психолог і позитивно діє навколишнє середовище.

Розмаїття Європейської культури

Кожного року у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи. 26 травня 2016 року працівники Охтирської РЦБ завітали до учнів 1-9 класів ЗОШ І-ІІ ступеню села Гнилиці та провели інтелектуально-літературний круїз «Обертаючи глобус: країнами Європи», а також турне «Розмаїття Європейської культури». Учасникам потрібно було проявити свої знання в різноманітних конкурсах-випробуваннях: відповісти на питання вікторини «Чи знаєте ви Європейський Союз?»; визначити прапори країн Європи, що входять до «великої сімки»; прочитати біографічні дані видатної особи - представника однієї з країн Європи, впізнати її та поєднати з фото; за географічним описом впізнати країну; на зупинці «Літературний бутерброд» - з’єднати автора та назву твору; на зупинці «Калейдоскоп улюблених казок» - відповісти на питання про відомі казки країн Європи; а на зупинці «Встанови друзів» - пригадати товаришів головних героїв з улюблених дитячих творів.

На кожній зупинці за вірну відповідь команди отримували підказки, склавши які потрібно було впізнати зашифровану країну. Захід визвав бурю позитивних емоцій, впоралися з майже усіма випробуваннями і ще раз довели, що вони справжні мандрівники та розумові перешкоди їм не проблема.