четвер, 18 серпня 2016 р.

Технологічні аспекти обслуговування користувачів

В районній центральній бібліотеці проведено нараду бібліотечних працівників Охтирщини. Директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко Ольга Миколаївна відкрила нараду та виступила з актуальним питанням «Бібліотеки в умовах реформування місцевого самоврядування». Завідуюча відділом організаційно-методичної роботи Шаргородська Людмила Іванівна ознайомила фахівців району з методичними рекомендаціями Національної парламентської бібліотеки України «Технологічні аспекти обслуговування користувачів».
У нараді взяли участь Лисенко Лариса Олександрівна, голова Охтирської міської організації Товариства Червоного Хреста України, яка ознайомила присутніх про діяльність організації. Волобуєва Лілія Володимирівна, сестра медична патронажна Охтирської міської організації Товариства Червоного Хреста України, провела майстер - клас та інструктаж з надання першої медичної допомоги. Кожен бібліотечний працівник повинен володіти методикою і практичними навичками надання першої долікарської допомоги. Своєчасно надана та правильно проведена перша долікарська допомога не лише рятує життя потерпілому, а й забезпечує подальше успішне лікування.
На нараді були також розглянуті питання: «Заходи з підготовки та відзначення 25-ї річниці незалежності України», «Відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод», «Створення медіа-куточків у бібліотеках Охтирського району».

2016 РІК - МІЖНАРОДНИЙ РІК ЗЕРНОБОБОВИХ

На 68 засіданні Генеральної Асамблеї ООН було оголошено, що 2016 рік стане Міжнародним роком зернобобових. За допомогою цього кроку представники Генеральної Асамблеї сподіваються привернути увагу всього населення планети до раціонального використання зернобобових культур, а також підкреслити їх важливість у сучасному раціоні людини.

До цієї події в Охтирській районній бібліотеці в рамках засідання клубу «Здоров’я» відбулася інформаційна бесіда «Страви з зернобобових – невід’ємна складова здорового харчування» з демонстрацією відео сюжетів по темі та організовано тематичну добірку матеріалу «Зернобобові – поживні зерна сталого розвитку».

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Діалог»

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Діалог» Охтирської районної центральної бібліотеці завітав до молоді табору відпочинку «Космос» з документальним фільмом «Циркові гастролі» (режисери Яак Кілмі та Андерс Маймік, Естонія). У ХХІ столітті, коли переосмислюється роль циркових тварин, невтомний естонський бізнесмен живе у своєму власному омріяному цирковому світі. Він прагне врешті-решт заснувати в Естонії державну циркову компанію. Але проти жорстокого поводження з тваринами в його цирку виступають захисники тварин. Активісти скрізь їздять за трупою, влаштовують демонстрації та закликають людей бойкотувати цирк. 
Модератор Шаргородська Л.І. у виступі акцентувала увагу саме на захисті тварин, спонукаючи дітей замислитися «Тварини в цирку – норма, чи порушення закону природи» Для цього була запропонована вправа. Діти подумавши, розсудивши, висловили своє бачення проблеми наклеюючи папірці або на сторону «норма», чи то на «порушення закону природи». Таким чином аудиторія розподілилась на дві групи: тих, хто – «за», та тих, хто «проти», були й такі, що їх відношення складалося 50 на 50.
Потім відбувся сам показ стрічки. Після завершення сеансу відбулося продовження.обговорення фільму. Кожен з присутніх висловив свою думку щодо свого ставлення до використання тварин в циркових номерах. А саме, що фільм пробуджує співчуття, робить гуманними, вчить захищати тварин, ставитися до них належним чином, що тваринам потрібна свобода, умови для виживання, догляд. А ще фільм спонукає виявляти громадську активність , не стояти осторонь проблеми. Особливу активність в обговорені виявив Горностай Єгор на його думку цирки можуть тримати тварин, але в стаціонарних умовах і до них повинне бути гуманне ставлення. 

Далі розмова була направлена на правовий захист тварин у світі та Україні . Керівник кіноклубу Кудлєнок Л.А. ознайомила молодь зі статтями Загальної декларації прав тварин, і що розвинуті країни одностайно виступають проти знущання над живими істотами. Світова спільнота закликає відмовитися від використання тварин у циркових номерах. Останнім часом і в нашій країні цирки все частіше піддаються критиці захисниками тварин.

середу, 10 серпня 2016 р.

Пляжна бібліотека

3 серпня на мальовничому пляжі річки Ворскла відбулися «Розминки – розуминки» в рамках проекту літнього читання «Пляжна бібліотека». Працівники Охтирської районної центральної бібліотеки підготували для дітей, які відпочивають в оздоровчому таборі «Космос», літературне турне «Світ казок Івана Франка», присвячене 160 – річчю від дня народження українського письменника та прес-огляд «Журнальний майдан цікавих новинок».

Діти з захопленням знайомилися з творами І. Франка, переглядали дитячі журнали. Гармонію краси природи і читаючих дітей коробить купи сміття, яке залишають відпочиваючі на березі річки.

Наші славні земляки. Зустріч з науковцем Миколою Руженським

У вівторок, 26 липня, в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася зустріч із видатним земляком, доктором економічних наук, професором кафедри менеджменту Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України Руженським Миколою Мусієвичем. Приємно, що в науковому світі ми можемо зустріти імена наших земляків,і що значне місце в українській науці належить Миколі Мусійовичу. Руженський М.М. зробив вагомий внесок у розвиток економіки як науки. Автор понад 150 наукових і навчально-методичних робіт, надрукованих у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Сферу наукових інтересів складає дослідження теоретичних та практичних проблем соціального захисту населення в умовах ринкових трансформацій, регулювання зайнятості,функціонування і розвитку ринку праці. 
В 2016 році Руженський М.М. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук. Присутні щиро вітали нашого земляка з цією подією
Зустрічі краян з Миколою Мусійовичем стали традиційними і відбуваються вже не вперше. 
Поспілкуватися з Миколою Мусійовичем прийшли знайомі, просвітяни, вчителі, письменники краю, представники ЗМІ, громадськість Охтирщини. Микола Мусійович розповів про свій шлях у науку, поділився своїм баченням економічного розвитку країни та відповів на запитання аудиторії. 
У фондах бібліотеки є примірники наукових праць академіка-земляка (подаровані автором), які експонувалися на заході.

Зустріч з видатним земляком була досить цікавою і відвертою.

Галявина інтелектуальних розваг

22 липня учні оздоровчого табору "Лівадія", при ОМЦПО - МАН, знову завітали до Охтирської РЦБ на "Галявину інтелектуальних розваг". Вони переглянули презентацію « Що в Україні най-най?», а вікторина-подорож «Книжкові герої» викликала бурю емоцій. На закінчення зустрічі діти ознайомились з дитячими періодичними виданнями.

Великі мандри рідним краєм

21 липня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся краєзнавчий рюкзачок «Великі мандри рідним краєм», за участю спортивно-туристичного гуртка ОМЦПО-МАН (керівник Сталинський В.О.).
Краєзнавчий рюкзачок складався з повчально-ігрового
завдання «Збери рюкзак до походу», коментованої відео - мандрівки унікальними місцями України, слайд – презентацій «7 Чудес Сумщини» та « Земля моя – Охтирщина». Молодь із задоволенням відповідала на питання вікторини «Турист ерудит» та з цікавістю переглянула представлені презентації створені керівником гуртка Сталинським В.О. про туристичні походи рідним краєм його вихованців. Бібліотечними працівниками до заходу були підібрані книги тематичного напрямку, з якими могли познайомитися присутні.

Немало змістовного і цікавого почули і побачили юні туристи у книгозбірні. Після віртуальних мандрівок, їм нетерпілося відправитися у чергову подорож у реалі, щоб ближче пізнати історію власного краю та насолодитися красою його природи.

Моніторинг визначення потреб цільової аудиторії. Практичні кейси

Нещодавно Охтирська РЦБ прийняла участь у воркшопі «Моніторинг визначення потреб цільової аудиторії. Практичні кейси", який відбувся в м.Києві під егідою Фонду Східна Європа. Мета даного воркшопу для співробітників Фонду – краще зрозуміти цільову аудиторію і її потреби, для яких створена ініціатива електронного врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP), а для учасників – відпрацювати створення бізнес моделей некомерційної організації і побудова ціннісної пропозиції.
Серед учасників які прибули з різних куточків України: Вінниця, Луцьк, Верховина, Дніпропертовськ, Суми… Охтирщину представляла провідний бібліограф Никоненко Наталія.
Тренінг проходив в інтенсивному режимі. Програма була
дуже насичена, цікава, інформативна. Крім теоретичних блоків, воркшоп був пронизаний практичними вправами та завданнями, які включали в себе аналіз і розбір ситуацій, виконання групових вправ. Учасники за допомогою навчальних ситуацій, спільних обговорень опанували значний масив інформації, налагодили дружні стосунки, поділилися досвідом.
Такий високий рівень проведення залежав від тренерів, які дійсно виявилися майстрами своєї справи. Це Володимир Самойленко та координатор напряму електронної демократії програми EGAP Фонду Східна Євроопа Артур Кочарян.

            Тренінг пройшов успішно, всі учасники залишилися задоволені умовами та якістю проведеного тренінгу. Адже отримали те, що хотіли – розуміння суті е-демократії та е-послуг.

Галявина інтелектуальних розваг

19 липня учні оздоровчого табору "Лівадія", при ОМЦПО - МАН, завітали до Охтирської РЦБ на "Галявину інтелектуальних розваг". Діти відповідали на питання спортивної вікторини, відгадували літературні загадки, малювали героїв казок та переглядали мультфільми.

«Земле охтирська , рідний мій краю»

14 липня в Охтирській центральній районній бібліотеці відбувся День краєзнавства «Земле охтирська, рідний мій краю».
Учасниками заходу стали члени бібліотечних гурків, користувачі бібліотеки та діти оздоровчого табору «Паросток» при ОМЦПО-МАН. 
Книжково-ілюстративна виставка “Літописна земля охтирська”, яка експонується в інформаційно – бібліографічному відділі бібліотеки, знайомила всіх, хто завітав у цей день до бібліотеки з історію нашого краю, з людьми, які залишили добрий слід в літописі міста, з героїчними сторінками рідної землі, архітектурою, духовними святинями Охтирки, літературно – мистецьким надбанням , а також новими надходженнями краєзнавчої тематики.
Бібліотечні працівники для дітей підготували літературну сторінку «Письменники краю – дітям» , під час якої згадали дитячі твори Платона Воронька, Якова Щоголіва, Івана Багряного. Не оминули і сучасних поетів Охтирки - це Ніна Багата,Галина Будянська, Григорій Комісаров, Тетяна Акименко та інші.
Часом пізніше відбулася година пошани «Пройшла війна стежками долі». Діти 4-7 класів оздоровчого табору «Паросток» при ОМЦПО-МАН зустрілися з Ладикою Октябриною Петрівною, малолітнім в’язнем концтаборів, яка розповіла про тяжке воєнне дитинство та життя після війни. Октябрина Петрівна захоплюється поезією, сама пише вірші, серед яких є й твори для дітей. Діти уважно слухали розповідь літньої людини про пережите та з задоволенням прослухали вірші. 
В рамках Дня краєзнавства о 13.00 відбулась відео - мандрівка містом. Оповідь про історію Охтирки та її традиції користувачі почули від наукового співробітника міського краєзнавчого музею Береста Ю.М. 
Далі присутні зробили невелику пішу прогулянку від районної бібліотеки до міського музею, де переглянули діючі експозиції та мали нагоду бути присутніми на відкритті виставки Сумського обласного художнього музею «Нематеріальна спадщина людства: Петриківські розписи. Кролевецькі рушники», яка познайомила з секретами народної творчості.

Задоволення отримали всі без виключення, дійшовши висновку, що по – справжньому щасливою є та людина, котра знає і шанує свій рідний край.

Безпечне життя в небезпечному світі

14 липня до Охтирської районної центральної бібліотеки завітали відвідувачі оздоровчого табору «Паросток» при ОМЦПО-МАН. Подорожуючи серпантином «Безпечне життя в небезпечному світі» діти за допомогою гри повторили та закріпили правила безпечного поводження під час пожежі, при користуванні ліками та побутовою хімією, при зустрічі з незнайомими людьми, при перебуванні на вулицях міста, в лісі, біля водойм, ознайомилися з книжковою виставкою «Безпека життєдіяльності», переглянули українські мультфільми.

До ювілею Юрія Іллєнка

15 липня 2016 року виповнюється 80 років з дня народження видатного українського режисера і оператора Юрія Іллєнка. 
Внесок Юрія Герасимовича в розбудову українського кінематографа важко переоцінити: окрім режисерської, операторської, акторської та сценарної діяльності, він був теоретиком і фундатором української кіносправи другої половини ХХ - початку ХХІ століття. Роботи видатного майстра увійшли до скарбниці світового кіномистецтва.

До ювілею митця в Охтирській районній бібліотеці підготовлено мистецький портрет «Багатогранність творчості Юрія Іллєнка».Присутнім було запропоновано слайд – розповідь про життя і творчість митця «Юрій Іллєнко : життя і творчість»,відеоколаж з фільмів Ю.Іллєнка «Кіновсесвіт Юрія Іллєнка» та відеосюжет телеканалу «Інтер» :
«Життя Юрія Іллєнка: окремі сюжети"

Реєстрація на другу хвилю всеукраїнського освітнього проекту Technology Nation в Охтирці!

Фонд BrainBasket відкрив реєстрацію на другу хвилю всеукраїнського освітнього проекту Technology Nation в Охтирці! У місті Сумської області можуть навчатися також учасники з Котельви та Тростянця.

Зареєструватися на програму та зробити свій перший крок в IT можна за посиланням – http://brainbasket.org/tn

Сільський туризм як інноваційна діяльність бібліотеки

На базі Куземинської-1 бібліотеки-філії Охтирської районної централізованої бібліотечної системи проведено виїзний семінар бібліотечних працівників «Сільський туризм як інноваційна діяльність бібліотеки». Відкрила семінар директор КЗ «Охтирська РЦБС» О.М.Андоленко виступом «Бібліотека як складова туристичного простору». 
Бібліотекар Куземинсько-1 бібліотеки-філії О.О.Філатова підготувала туристичний маршрут «Туристичні ресурси і культурні надбання Куземина».
Слово туризм означає - прогулянка, подорож. Саме тому і продовжили роботу семінару з подорожі по дивовижному селу Куземин: відвідали місцевий краєзнавчий музей, пасіку Єгошина Л.М.; поспілкувалися з місцевою жителькою, які розповіла про сім'ю Куликів; помилувалися місцевою природою. Побувавши на природі, саме тоді можна зрозуміти, що кращого відпочинку, ніж зелений туризм не існує, бо лише природа надихає на життя, знімаючи з плечей тягар щоденних проблем.

Бібліотеки як освітні та інформаційні осередки повинні бути готовими допомогти всім бажаючим у створенні уявлення про рекреаційно-туристичні можливості місцевої громади. Процес взаємодії туризму і бібліотек набуває широкого значення для місцевої громади.

Острови читання

Літературна мандрівка запросила до пригод учнів Михайленківського НВК, які завітали 14 червня до Охтирської районної центральної бібліотеки. Діти відвідали «Водоспад знань», де відгадували загадки, у «Бухті зустрічей» переглянули презентацію «Сучасні українські дитячі письменники, яких варто знати, читати», а на «Галявині розваг» декламували віршики: затиснувши ніс пальцями, набравши в рот води, втягнувши всередину щоки та закусивши нижню губу. Було цікаво і весело.

До 75- річчя від дня народження великого Івана Миколайчука

       
     16 червня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся кінодіалог «Білий птах українського кіно», присвячений 75 –річчю від дня народження кінорежисера, сценариста, заслуженого артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка (посмертно) Івана Миколайчука. До діалогу долучилися шанувальники творчості митця, бібліотечні працівники. Своїми думками про кіноепоху 60-80-х рр. ХХ століття, про поетичність українського трансцендентного кіно, про творчі акторські та режисерські пошуки Івана Миколайчука. поділився О.М.Скиба.
Також присутні ознайомились з життям і творчістю великого актора переглядаючи відеофільм «Обличчя української історії. Іван Миколайчук» та з огляду літератури про нього. Глядачі мали змогу побачити уривки з найбільш відомих фільмів за участю Івана Миколайчука «Тіні забутих предків…», «Сон», « Білий птах з чорною ознакою..»та переглянути одну із режисерських робіт великого митця - кінофільм «Вавілон ХХ».

неділю, 7 серпня 2016 р.

«Той біль із часом не минає..»

75 років віддаляють нас від страшної дати – 22 червня 1941 року – найтрагічнішої війни в історії цивілізації. Недільний ранок 22 червня 1941 року чорною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. В день скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Охтирській районній центральній бібліотеці зібралися діти війни, члени цільової групи проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.», люди старшого віку, користувачі бібліотеки, щоб віддати шану всім борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників.
Згадали своє воєнне дитинство Овчаренко Г. С., Бирдін О. О., Батаніна Л. Г., Бикова Л. П. Бережна Марія Миколаївна згадала як мешканці селища Чупахівка почули звістку про початок війни, про біль розлуки з рідними, про тяжкі часи життя за окупації та важкі післявоєнні роки. Про все пережите нею та її односельцями розповіла у віршах збірочки « Моє життя, як на долоні», деякі з них зачитала присутнім.
Очевидець тих страшних подій Ладика Октябрина Петрівна перебувала в малолітньому віці у концтаборі. З великою увагою і сльозами на очах слухали присутні розповідь цієї жінки та її вірші одкровення про пережите. 
Іван Іванович Краснокутський та інші ділилися спогадами про війну почутими від батьків. 

Традиційно пам’ять про загиблих синів і дочок українського народу вшанували хвилиною мовчання.

Медіаграмотність – у бібліотеки Сумщини!

В районній центральній бібліотеці для бібліотекарів КЗ «Охтирська РЦБС» проведено тренінг з медіаграмотності в рамках проекту «Медіаграмотність – у бібліотеки Сумщини!», який реалізується громадською організацією «Бюро аналізу політики» в партнерстві з Американською неурядовою організацією «Інтерньюс Нетворк, Інк».

Головною метою проекту є підвищення рівня критичного мислення та свідомого сприйняття медіаматеріалів для населення Сумської області. Тільки через знання і досвід з медіаграмотності громадяни зможуть стати стійкішими до неправдивої інформації, протистояти маніпуляціям і бути сильнішими в умовах теперішньої інформаційної війни.

Це другий тренінг. Перший тренінг «Практична медіаграмотність» було проведено для бібліотекарів Охтирщини в лютому 2016 року в рамках проекту «Програма медіаграмотності громадян» за підтримки глобального фонду миру та безпеки, Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академії української преси, IREX та Stopfake.