середу, 26 жовтня 2016 р.

З мрією про шляхетну і горду країну..

13 жовтня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася історико-патріотична подорож «З мрією про шляхетну і горду країну..» , присвячена Дню захисника України. Затамувавши подих, учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО» слухали розповідь старшого лейтенанта РТВ Демехова Б.О. про свою військову частину, про українську армію сьогодні, переглянули відеопрезентацію про захисників України в різні історичні епохи. А також цікаво і весело пройшов літературно-ігровий майдан «Козацька слава оживе».

«Я починаюсь з отчої землі»

2 жовтня в Охтирській районній центральній бібліотеці, в літературно-мистецькому об’єднанні «Живе слово», відбулась літературна година «Я починаюсь з отчої землі», з нагоди 110-ї річниці від дня народження всесвітньо відомого письменника, нашого земляка І.П.Багряного. 

В заході прийняли участь представники родини Івана Багряного, літератори Охтирщини та Сумщини, учні шкіл міста та району, шанувальники творчості письменника.

Бібліотечний квест

29 вересня в Охтирській районній центральній бібліотеці відбувся бібліотечний квест «Книжкове місто», присвячений Всеукраїнському дню бібліотек. Учні групи 2/7 ДНЗ «Охтирський центр ПТО» з цікавістю виконували завдання квесту. В кожному відділі бібліотеки вони відповідали на запитання про бібліотеку та книгу. Команда №1, яка прийшла перша на фініш отримала приз.

Рибальчанин - переможець конкурсу!!!!!

Завдяки комунальному закладу "Охтирська районна централізована бібліотечна система", як одному з партнерів проекту "Врятувати від забуття", фінансованого Німецьким фондом "Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє" , учасники проекту взяли участь в Конкурсі документального оповідання "Бути людиною", оголошеного фондом та ВБО "Турбота про літніх в Україні". Учасники конкурсу надали тексти про те, як під час Другої світової війни була проявлена людяність. І ось результати конкурсу від поважного Журі, серед якого Семен Глузман, Тетяна Пастушенко , Ульріке Фазель, керівник програми "Місце зустрічі: діалог" Фонду EVZ. Дмитро Горстка, 17-річний юнак з с. Рибальське в числі чотирьох переможців. Процедура нагородження цінними подарунками відбудеться 4 жовтня у Києві, а найкращі роботи будуть надруковані. 

День партизанської слави

22 вересня Україна традиційно відзначає День партизанської слави. Сумська область вважається краєм партизанської слави, справжньою колискою партизанського руху. За час який нас відділяє від подій Другої світової війни багато чого втрачено, мало осталося свідків тих далеких подій, майже не лишилося їх і на Охтирщині. Та все ж саме 22 вересня в День партизанської слави Охтирська районна центральна бібліотека підготувала зустріч охтирських учнів ОМЦПО-МАН гуртка «історичне краєзнавство» (керівник Альжинська Г.О.) з родичкою охтирського підпільника Пилипа Андрійовича Михайленка - Ніною Федорівною Михайленко. Перед тим як відправитися на зустріч діти зайшли до бібліотеки, де їх познайомили з книжково – публіцистичними виставками «Партизанська слава Сумщини» та «Сторінками партизанської слави Охтирщини» .Біля виставки бібліотекар відділу обслуговування Грибова Н.В. провела історичний екскурс, під час якого згадала тих, хто воював у партизанських загонах , вів нелегку боротьбу з ворогом у підпіллі. 
Потім діти разом з бібліотечними працівниками завітали до Ніни Федорівни, яка з великою радістю прийняла гостей і розповіла,що в Охтирці була створена розвідгрупа на чолі з охтирським робітником П.А. Михайленком. Крім Пилипа Андрійовича у підпільну групу входили: радистка Лебедєва Люба та мешканка Охтирки Євдокія Голубенко. Про подвиги розвідників знала зі спогадів свого чоловіка Миколи, сина Михайленка П.А. Сам Микола якому у 1942 році були 14 років допомагав Любі Лебедєвій переносити рацію. Свекра Ніні Федорівні не довелося бачити, так як члени підпільної групи були викриті і страчені. Тоді ж заарештована була і родина Михайленків, яких після допитів відпустили, а Миколу відправили на примусові роботи до Німеччини. Крім спогадів Ніна Федорівна підготувала дітям родинні фотографії, діти дивились, а вона розповідала про осіб що були на світлинах. Розповіла і про себе, життєві стежини не завжди були до неї привітними, на долю випало багато випробовувань. Голод, Друга світова війна. Під час окупації Охтирки в 1942 році була вивезена на примусові роботи у Німеччину. Бібліотечні працівники є частими гостями у щирої на гостину та спілкування Ніни Федорівни,ЇЇ правдиві розповіді про ті часи зберігаються в районній бібліотеці, вони збиралися в рамках проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.» 

Тепла зустріч на подвір’ї Михайленко Н.Ф., спогади зворушили всіх присутніх.