середу, 28 грудня 2016 р.

Охтирська районна центральна бібліотека відзначила ювілей разом з численними гостями

120-річна відмітка пройдена! Охтирська районна центральна бібліотека відзначила ювілей разом з численними гостями. Відзнаки, теплі поздоровлення від влади, депутатського корпусу - свідчення поваги та уваги до бібліотечної справи на Охтирщині.



Щира вдячність всім причетним до розвитку бібліотеки. Хай і надалі головна книгозбірня Охтирщини залишається окрасою і духовною скарбницею нашого неповторного краю.

Презентація ювілейного рушника - єднання «А на тім рушнику Охтирка моя»

Сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася презентація ювілейного рушника - єднання «А на тім рушнику Охтирка моя», який створили жінки - майстрині гуртка рукоділля "Майстриня" при Охтирській РЦБ: Никитенко Л.І., Лугина В.М., Кристковська О.А., Радько Л.М., Ковтун О.Ф., Старікова О.І., Мусієнко Н.В.

Презентація книги Ніни Багатої «Наземний космос»

В приміщенні Охтирської районної центральної бібліотеки відбулася творча зустріч та презентація чергової книги нашої землячки,члена Національної спілки письменників України Ніни Багатої «Наземний космос».

Діти: уроки права, уроки життя

В рамках Всеукраїнського тижня права в Охтирській районній центральній бібліотеці проведено правознавчу годину «Діти: уроки права, уроки життя» для учнів 7-Б класу ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1 за участю начальника сектора ювенальної превенції Охтирського відділу поліції головного управління Національної поліції в Сумській області майора поліції Бичкова Василя Володимировича.
На початку заходу завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом РЦБ Кудлєнок Л.А ознайомила присутніх про відзначення 10 грудня Міжнародного дня прав людини та з Загальною декларацію прав людини. Це перший світовий документ, що сформулював положення про права людини. Бібліотекар відділу обслуговування Грибова Н.В. за допомогою презентації «Підліток і відповідальність» ознайомила дітей з видами правопорушень, причинами противоправної поведінки підлітків.
Переглянувши соціальні ролики, представлені кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Діалог», на суспільно важливі теми, такі як насильство в сім'ї, безпека на вулиці, відбулось активне спілкування між дітьми та майором поліції Бичковим В.В.. «Що робити, коли свідками насильства стали діти?», «Коли чуємо чиїсь крики на вулиці, бачимо, як хтось б’ється або вимагає щось в інших, що нам робити?» та ін.. На питання щодо роботи поліції та правових ситуацій, з якими учні стикаються в реальному житті, дав відповіді експерт заходу Василь Володимирович.

Багатьом із нас доводилося потрапляти в ситуації, коли необхідно знати закони держави, правильно діяти в різноманітних життєвих обставинах, знаходити вихід. Треба вміти приймати правомірні рішення та реалізовувати їх.

Право живе й тут: у фокусі література

8 грудня в рамках Всеукраїнського тижня права представники відділу обслуговування Охтирської районної центральної бібліотеки для учнів 3-а класу Охтирської загальноосвітньої школи №1 провели інформаційний коктейль «Право живе й тут: у фокусі література». Під час заходу діти дізнались про історію становлення захисту прав людини та дитини; зібрали квітки прав та обов’язків дитини; навчилися виявляти правопорушення в різноманітних творах для дітей та знаходити героїв-правопорушників.

Велике пожвавлення викликав конкурс «Анаграма», де потрібно було з наданих літер зібрати слова, що стосуються прав дитини.

Повір у себе, і в тебе повірять інші

2 грудня в рамках районного фестивалю для дітей з функціональними обмеженнями «Повір у себе, і в тебе повірять інші» працівники Охтирської районної центральної бібліотеки провели літературну гру «Космічна подорож».На планетах «Природнича», «Всезнайка», «Книголюб», «Літературна» учасники гри відповідали на запитання і знайомились або згадували дитячу літературу та літературних героїв. Маленький приз-заохочення чекав на кожного «космічного мандрівника». А також діти переглянули підбірку українських мультфільмів.

СНІД: не залишаймося байдужими

СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Всесвітній день боротьби зі СНІДом уперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

З того часу вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Сьогодні в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулася година здоров’я «Вірусний зашморг» за участі завідуючої лабораторії охтирського центру епідслужби МОЗ України Галайбою А.В. та учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО». Переглянувши відеопрезентацію «СНІД: не залишаймося байдужими», діти згадали про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема та перевірили свої знання, відповідаючи на питання анкети. Після заходу учні познайомилися з інтернет-оглядом «СНІД – небезпечна хвороба».

ОЛЬГУ АНДОЛЕНКО НАГОРОДЖЕНО ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ МІНІСТЕРСТВА КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

          Директора комунального закладу «Охтирська районна централізована бібліотечна система» Ольгу Миколаївну Андоленко нагороджено Почесною грамотою Міністерства культури України.
Грамоту отримано за вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.
Наказ Міністерства культури України від 14.11.2016 №824/0/1716 зачитав директор Центру виховної та культурно-дозвіллєвої діяльності НАКККіМ, Президент Всеукраїнського студентського союзу «Студент за кордоном» Дмитро Булаєв.

У горі та сльозах наша доля…

Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Урок історичної правди «У горі та сльозах наша доля…» пройшов в Охтирській районній центральній бібліотеці для учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО».

Діти переглянули відео презентацію, а через бібліографічний огляд літератури «Горить свіча – як пам'ять, як сльоза » і голосне читання спогадів зрозуміли, який страшний біль і страждання пережили українці в 1932-1933 роках.

Світ без знущань та насилля

З 25 листопада до 10 грудня у всіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства». Акція ініційована в 1991 році Центром жіночого Глобального Лідерства. Дати її початку і закінчення створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства щодо жінок і з захисту прав людини. Мета акції - привернути увагу громадськості до проблем подолання насильства в сім'ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.
Починаючи із 1981 року, жінки – активістки всього світу, 25 листопада щороку відзначають як день боротьби проти насилля. У 1999 році Генасамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем за ліквідацію насилля, щодо жінок.
Працівники Охтирської районної центральної бібліотеки для користувачів провели інформаційний захід «Світ без знущань та насилля», мета якого донести до присутніх, що насилля є порушенням прав людини. В ході заходу відбулася інформаційна бесіда, яка супроводжувалася слайд показом та соціальними відеороликами. Також продемонстровані уривки художнього фільму Хупія Альварес «Времена бабочек», який розповідає про домініканських сестер Мірабал, які були жорстоко страчені,що й послугувало історичною передумовою означеної дати. 
По темі заходу була підготовлена тематична викладка літератури.

Мої поля, мої ліси і незрівнянна Ворскла

Мої поля, мої ліси і незрівнянна Ворскла.
Славне місто Охтирка – слобожанська столиця –
Загубилась у морі хлібів і гаїв.
Задивилась калина у прозорість криниці,
Заспівала пісні під оркестр солов’їв… 

24 листопада 2016 року до учнів 3-б класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 завітали представники відділу обслуговування Охтирської РЦБ та провели турнір знавців рідного краю «Мої поля, мої ліси і незрівнянна Ворскла». Під час заходу діти дізнались про історію виникнення назви міста та здійснили віртуальну мандрівку містом при перегляді відеоролика «Моє місто».

В ході турніру команди склали пазл з зображенням герба міста; відповіли на питання відео-вікторини; склали прислів’я про рідний край.

Вільні творять майбутнє

А сотню вже зустріли небеса…

Летіли легко, хоч Майдан ридав.
           
Події листопада – грудня 2013 сколихнули всю Україну. Люди їхали на Майдан до Києва, щоб відстояти своє майбутнє. Щоб події Майдану не забувалися, 13 листопада 2014 року Президент Україні П. О. Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи. Сьогодні відбулася патріотична година «Вільні творять майбутнє». 
Працівники Охтирської районної центральної бібліотеки та учні ДНЗ «Охтирський центр ПТО» вшанували пам'ять загиблих героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.





Вас пам’ятати будемо завжди,
Із вами будемо боротись за країну.
За ту країну, де нема брехні й війни,
За нашу й вашу мирну Україну…

Життя без насильства

18 листопада європейська спільнота відмічає Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Сьогодні відбувся актуальний діалог «Життя без насильства» з учнями 8 – 9 класів Охтирської загальноосвітньої школи №6. Мучник Г.М., завідуюча кабінету «Клініка дружня до молоді», розповіла дітям про те, що сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.

А працівники Охтирської районної центральної бібліотеки підготували інформаційний калейдоскоп «Я – дитина, а отже маю право», маючи на меті навчити молоде покоління застосовувати норми права у повсякденному житті, захищаючи свої права за допомогою закону.

З дружнім візитом та обміном досвіду завітали до Харківської обласної бібліотеки для юнацтва

Бібліотекарі Охтирщини з дружнім візитом та обміном досвіду завітали до Харківської обласної бібліотеки для юнацтва. Розпочалася зустріч з екскурсії-презентації про діяльність, ресурси та інноваційні послуги, які надає сьогодні бібліотека. Під час зустрічі колеги обмінялися думками щодо діяльності бібліотек у реаліях сьогодення та підвищення їх ролі в житті громад.

Схвальні відгуки, побажання, прагнення до нових зустрічей – на такій ноті завершився візит охтирчан до Харківської обласної бібліотеки для юнацтва.

вівторок, 27 грудня 2016 р.

Остап Вишня :майстер гумору та сатири

13 листопада, в день народження видатного земляка – гумориста Остапа Вишні, в Охтирській районній центральній бібліотеці, в рамках засідання літературно – мистецького об’єднання «Живе слово» відбулася літературна година «Остап Вишня :майстер гумору та сатири». Керівник об’єднання Глива М.І. розповів про життєвий і творчий шлях видатного земляка. Продовжив розмову просвітянин Скиба О.М. Всі присутні переглянули відеофільм «Остап Вишня. Портрет»,потім читали Остапові та власні гуморески. Юрій Колєснік написав вірш – пісню «Славний Остап Вишня», яку виконав аудиторії.

Бібліотечні працівники підготували книжкову виставку «У світі мисливських усмішок», на якій представили надзвичайно цінні для бібліотеки видання творів гумориста, це книги з автографами дружини Остапа Вишні Варвари Маслюченко та його сестри Катерини Михайлівни Доценко.

Толерантна особистість


Тепер, коли ми навчилися
літати по повітрю, як птахи,
плавати під водою, як риби,
нам не вистачає тільки одного:
навчитися жити на землі, як люди»
Б. Шоу.


До Міжнародного дня толерантності 10 листопада 2016 року в Охтирській РЦБ для учнів ДНЗ «Охтирський центр ПТО» була проведена школа спілкування «Толерантна особистість». В рамках заходу було переглянуто презентацію під однойменною назвою, бібліографічний огляд «Толерантність як запорука людяності».

А також учні взяли участь у виконанні вправ: «Знайомство», «Два світи», «Чим ми схожі?», «Чи толерантна я людина?», «Толерантність». Учасники зробили висновки: «Як здорово, що всі люди є різні – бо так набагато веселіше й цікавіше!» та «Потрібно толерантно відноситись до оточуючих».

Яка чудова українська мова!

Яка ж багата рідна мова!
Увесь чарівний світ у ній!

  
Мова – найдосконаліший із феноменів людського суспільства. Щорічно 9 листопада, коли за православним календарем вшановується ім’я Преподобного Нестора-Літописця, в Україні святкується День української писемності та мови. Саме з нагоди цього свята працівники відділу обслуговування Охтирської РЦБ завітали до учнів 2-а класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 та провели мовну вікторину «Яка чудова українська мова!».

Діти переконались в красі та чарівності української мови, відповідали на різноманітні питання вікторини. Під час конкурсу «Дешифратор» розгадували українські прислів’я. Ознайомилися з історією, що відбулась насправді, коли відомий юрист Богдан Костів довів надзвичайні можливості української мови та написав оповідання, де всі слова розпочинались з літери «п». 
Діти були дуже задоволені та отримали цікаву інформацію.

Буть українцем! Думай, розмовляй, пиши українською

8 листопада до Дня української писемності та мови в районній центральній бібліотеці відбувся мовний практикум для бібліотечних працівників, який підготувала вчитель української мови та літератури і зарубіжної літератури та мови ЗОШ №3 Хоменко Лілія Володимирівна.

1772 КНИГИ ЗАКУПЛЕНІ ДЛЯ БІБЛІОТЕК ОХТИРЩИНИ

Напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва керівники району голова Охтирської районної ради Роман Бублик та голова Охтирської райдержадміністрації Віталій Супрун привітали бібліотекарів Охтирського району.
«Ваша професія - особлива, адже ви покликані дарувати радість душі, наповнювати високими і світлими почуттями, вчити розуміти прекрасне», - наголосив Роман Бублик під час вітального слова.
Вітаючи зі святом керівники району побажали працівникам міцного здоров'я, добра, благополуччя. «Щедрих творчих ужинків, натхнення, та людської вдячності за нелегку але таку потрібну людям працю», - зазначили керівники.
Кращі працівники бібліотечної системи нагороджені грамотами, а приємним подарунком до свята було надходження нових книг.
«1772-і книги закуплені для бібліотек району, всі вони видані українською мовою та розраховані на різні вікові категорії. Кожен читач зможе знайти книгу для себе», - розповіла директор КЗ "Охтирська РЦБС" Ольга Андоленко.

Запрошуємо користувачів бібліотеки ознайомитися з новою літературою.

Дитяча бібліотека – орієнтир в інформаційному полі сучасного користувача

Охтирська районна бібліотека прийняла участь в обласному семінарі-практикумі «Дитяча бібліотека – орієнтир в інформацій-ному полі сучасного користувача».
Від імені начальника управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації всіх учасників професійної зустрічі привітала заступник начальника управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації Грицаєнко Р.В., яка побажала всім творчої праці, інноваційних і креативних знахідок в плані створення у бібліотеці комфортного інформаційного середовища та нагородила грамотами та подяками переможців та активних учасників обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд» та обласного проекту на кращий буктрейлер «Книга в кадрі: новий формат».
Своїми здобутками і планами з колегами області поділилися фахівці обласної дитячої бібліотеки. Учасники зібрання мали можливість отримати від них кваліфіковані методичні рекомендації щодо ефективного використання сучасних інформаційних технологій при створенні електронних презентацій, буктрейлерів та іншої інформаційної продукції, проведенні масових заходів.
У програмі семінару було і відвідування експозиції Сумського обласного краєзнавчого музею «Революція гідності та АТО: сумський вимір», присвяченої борцям за свободу і незалежність України, яка вразила своїми документами, світлинами, військовим спорядженням.

Бібліотеки як осередки інформування про реформи у державі та забезпечення суспільної підтримки змін

Про актуальні питання діяльності бібліотек в умовах децентралізації, перспективи розвитку та виклики, які постали сьогодні перед бібліотечними закладами, йшлося під час круглого столу бібліотечних працівників КЗ «Охтирська РЦБС» на тему: «Бібліотеки як осередки інформування про реформи у державі та забезпечення суспільної підтримки змін",  що відбулось в Охтирській районній центральній бібліотеці. Директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М. звернула увагу присутніх: «В країні, де все ще досить багато дезінформації та пропаганди, бібліотеки є своєрідними мостами, що надають громадянам своєчасну та актуальну інформацію. Реформа децентралізації все більше входить в наше життя, і зовсім нового, перспективного значення набувають села. То ж саме бібліотечні працівники, зрозумівши суть реформи, можуть донести, роз’яснивши її, і до інших».

Учасники дізнались більше про адміністративну реформу та її вплив на бібліотечну діяльність і зробили висновки, що основним завданням реформ є побудова чіткої, логічної системи місцевого самоврядування, здатної забезпечити нормальне та комфортне життя громадам.