середу, 28 жовтня 2009 р.

Роль книги в житті молодої людини

Молодь є особливо активною складовою сучасного українського суспільства. Від здатності молоді бути активною, та творчою силою залежать перспективи розбудови громадянського суспільства в Україні. З метою підвищення її ролі в суспільстві, створення належних умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку Указом Президента України 2009 рік проголошено Роком молоді в Україні. Значна роль у виконанні цих завдань відводиться бібліотекам.
15 жовтня в приміщенні Охтирської районної центральної бібліотеки пройшла районна читацька конференція «Роль книги в житті молодої людини» за участю представників влади, представників «Просвіти», місцевих літераторів, вчителів, молодіжної аудиторії та бібліотекарів.
Відкрила конференцію директор КЗ «Охтирська РЦБС» Ольга Миколаївна Андоленко, яка привітала учасників і винесла на обговорення одне з головних питань щодо ролі книги в житті молоді.
Чи може молода людина, не читаючи книг, вважати себе культурною, чи не загрожує такій людині в майбутньому бездуховність? Начальник відділу у справах сім′ї та молоді Охтирської РДА Сітало Віра Дмитрівна виступила з доповіддю «Духовний світ молодої людини».
Про вплив інформаційного простору на внутрішній світ молодої людини доповіла Грибовод І.І. – начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадкістю РДА.
Чи читає зараз молодь? А якщо читає, то які саме твори? На це питання дала відповідь доповіддю «Читацькі запити сучасної молоді» завідуюча відділом обслуговування Охтирської РЦБ Охонько Наталя Василівна.
Велику роботу по популяризації української книги веде Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка . З доповіддю «Молодь і українська книга» виступив Скиба О.М. – голова міського осередку «Просвіта». Українська література відіграє велику роль і у вихованні людини як громадянина України з притаманними йому мораллю та інтересами, культурою праці й поведінки. Вона має великий вплив на національне виховання, яке є найважливішим чинником формування підростаючого покоління.
Про те яку роботу проводить з молоддю бібліотека, як популяризують українську книгу молоді виступила завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Кудлєнок Л.А.
Присутня молодь Охтирського коледжу СНАУ, загальноосвітніх шкіл № 1, №4, №5, №6 розповіла про те, яке місце займає книга в їхньому житті.
Закрив конференцію місцевий поет, просвітянин Краснокутський Іван Іванович. Він ознайомив присутніх зі своєю поетичною збіркою, зачитав свої вірші.
Бібліотекарі найбільші ідеалісти і романтики в світі, бо вірять: у книги завжди буде свій читач, а молодь йтиме у доросле життя з любов′ю до справжньої літератури.