понеділок, 6 квітня 2015 р.

Весняний агротур

Як вирощувати овочі та фрукти, квіти та лікарські трави, наглядати за садом та просто знайти друзів за інтересами вам розкажуть у клубі «Джерело життя», що діє при Охтирській районній центральній бібліотеці
          
Про усі новинки та останні розробки фахівців, члени
клубу дізнаються з книг, періодичних видань, завдяки  Інтернет – ресурсу, обговорюють прочитане на засіданнях, обмінюються посадковим матеріалом  та  тестують на власних садибах.  А ще завдяки матеріалам , що пропонують бібліотечні працівники, дізнаються про досвідчених садівників, городників нашого краю.  І ось, щоб поповнити свої колекції  саджанцями плодових дерев, члени клубу відправилися у село Рибальське  до  садівника Шульги В.С.. Господар привітно зустрів  відвідувачів та запросив на екскурсію  у свій садок. Сергій Володимирович розповідав  про роботи в саду, про дерева, які вирощує, яким надає перевагу. Та особливу увагу приділив колекційним  грушам та яблуням, яких у нього понад 300 сортів. Про кожне дерево розповідав з такою надзвичайною любов'ю, що присутні слухали, затамувавши подих, переймаючи порцію позитиву на себе. Щоб відвідувачам запам’яталася зустріч , садівник провів майстер – клас щеплення плодових дерев, що є прекрасним способом виростити на невеликій дачній ділянці різні сорти, надати улюбленому сорту стійкості до клімату, особливостей грунту, підвищити морозостійкість, виправити дефекти стовбура, тощо.  Учасники заходу  прийняли участь в практичних заняттях. 
 Багато  корисного та цікавого дізналися від Сергія Володимировича, який  відповідав  на всі  запитання присутніх та поділився  живцями дерев плодових сортів.  
Повертаючись до Охтирки, відвідувачка клубу Головко Р.М. запропонувала  заїхати  подивитися  її садибу у с. Чернеччена. Всі присутні зголосилися на пропозицію. Тож, коли  зупинилися  біля двору, Раїса Митрофанівна відразу розпочала екскурсію. Подвір’я у  господині все у  ошатних клумбах, на яких квітують перші весняні крокуси та проліски. Йдучи через двір та  розповідаючи про квіти, господиня провела всіх до ягідників, серед яких перевага надана  малині.  Раїса Митрофанівна розповіла про сорти, які представлені  на  ділянці , поділилася досвідом  по вирощуванню та  догляду  за малиновими кущами. Потім знайомила з сортами полуниці та багатьма  іншими культурами свого саду. Агроном за фахом, Раїса Митрофанівна, мала що розповісти і чим поділитися з присутніми.


Учасники агротуру повертаючись  до Охтирки, відчували неабияке задоволення та  ще довго обговорювали побачене та почуте.