середу, 15 вересня 2010 р.

Година – спогад « Шляхами спогадів..»



2 вересня - день формальної капітуляції Японської імперії, останньої воюючої країни гітлерівського блоку, вважається офіційною датою завершення Другої світової війни, війни англо-американських військ на Тихому океані та радянсько-японської війни.
До 65 річниці закінчення Другої світової війни 2 вересня в приміщенні центральної районної бібліотеки відбулася година – спогад « Шляхами спогадів…»,за участю ветерана Великої Вітчизняної війни , учасника завершального етапу Другої світової війни Івана Пилиповича Желади. На зустріч з ветераном прийшли учні місцевої школи №6 , учні ліцею, працівники музею, просвітяни.
У спогадах Іван Пилипович пригадує: «…офіційно початком Другої світової вважається 1 вересня 1939 року, хоча фактично вона розпочалася 1 липня 1937 року в Азії, коли Японія вчинила агресію проти сусідніх країн. Саме в Азії найбільша і найкривавіша за всю світову історію війна і закінчилася 2 вересня 1945 року. Друга світова війна мала величезний вплив на долю людства. У ній брала участь 61 країна, в якій проживали 80 відсотків населення Землі. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн.»
Іван Пилипович пригадав як під час війни був зв’язківцем , виконував різні бойові завдання, про тяжкі миттєвості війни , які могли коштувати йому життя. Згадував ветеран побратимів, свого бойового товариша , молодого хлопця з Москви , про ліричні події тих далеких часів. Іван Пилипович приніс з собою медаль , якою був нагороджений «За перемогу над Японією» . З цікавістю дивилися на медаль присутні в залі передаючи її із рук в руки.
Заходи з нагоди відзначення 65-ї річниці закінчення Другої світової війни об`єднали сьогодні покоління. Цінним є те, що молодь спілкувалася з ветераном , а ветеран передавав їм свої власні спогади тих подій , передавав їм власний життєвий досвід.
В ході заходу до слова долучилися працівники краєзнавчого музею Л.В.Міщенко та О.В.Кудлєнок , просвітяни : О.М.Скиба, І.І.Краснокутський.