понеділок, 2 грудня 2013 р.

«Поезія звучить, як музика всіма барвами життя…»



Першого грудня виповнилося  100 років  видатному поету, публіцисту, драматургу, партизану - воїну та громадському діячеві Платону Вороньку. Цього дня у світлиці  Охтирської районної центральної бібліотеки відбулося літературно – музичне свято «Поезія звучить, як музика всіма барвами життя…»
Ім’я  Платона Воронька, особливо дороге  для охтирчан, тому що це наш земляк, який  народився в селі Чернеччина. На віршах Воронька виросли та зростають цілі покоління українських читачів. Ці вірші настільки улюблені, що іноді здається, мовби вони існували вічно.
У заході взяли участь член Національної спілки письменників України Багата Н.П., поети Комісаров Г.Г.,Будянська ГА.,Краснокутський І.І., М.І. Глива,землячка з Чернеччини, музикант Антоніна Тесля, просвітяни, вчителі, учні гімназії, користувачі білотеки.

 Відкрила свято директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М. Далі ведуча Шелудько А.С. розповідала про життєвий і творчий шлях поета – земляка, дикламувала його вірші. Майже всі свої літературні премії Платон Воронько отримав за «дорослі» вірші, але справжню славу здобули його неповторні поезії для дітей., тож учні гіназії представили присутнім читання дитячих творів Воронька. Глядачі  також  мали змогу завдяки новітнім технологіям  у запису почути  голос самого поета.
Зважаючи на властиву його ліриці музичність,  найвідоміші українські композитори написали на них пісні. Пісні на слова Платона Воронька виконали  заслужений артист естрадного мистецтва України Мар'ян Пуляк, користувачка бібліотеки Віра Іванівна Пащенко.Юні артисти Уляна та Кірочка Вовк, під акомпонемент їх матусі  Світлани Вовк заспівали дитячу пісеньку «Засмутилось кошеня..». Антоніна Тесля  під звуки бандури виконала декілька пісень, які оспівували рідну Чернеччину, Україну.
Та мабут, найціннішими були спогади присутніх у залі людей, про особисті зустрічі з Платоном Вороньком.