неділю, 13 грудня 2015 р.

Музичні зустрічі в бібліотеці

Заграла скрипка весело, бентежно,
Мелодія чудова лине ввись.
Смичок торкає струни обережно,
До серця дивні звуки полились.
Співає скрипка, весело сміється
І все довкола зразу ожива.
Заплаче враз, луною сум озветься,
І думаєш, що скрипочка жива.
(Надія Красоткіна)



Саме таку, як описано у вірші : веселу і сумну, виразну і живу музику, нещодавно подарували відвідувачам Охтирської районної центральної бібліотеки викладачі Охтирської дитячої музичної школи по класу скрипки Шишлевська Лариса Ларіонівна, Горзей Зіновія Михайлівна, концертмейстер Шейко Наталія Володимирівна та учениця 5 класу цієї школи Вахміна Юлія у скрипічному концерті «Лунають звуки скрипки чарівні». З ініціативи ведучої концерту Шишлевської Л.Л така зустріч відбувається вдруге, в рамках літературно – мистецького об’єднання «Живе слово», який вона відвідує.

Послухати чаруючий звук скрипки прийшли літератори, митці, відвідувачі бібліотеки, молодь та люди старшого покоління проекту «Врятувати від забуття», фінансованого німецьким фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє».

Вітаючи глядачів, зазвучали перші звуки скрипки…Зал притих… Линула чиста, співуча, музика. Було відчуття, що грав оркестр, а не троє музикантів, які своїм мистецтвом гри допомогли відчути, що за інструмент – Скрипка. Вони продемонстрували віртуозну елегантність, бурхливу динамічність, відточену майстерність та широке різнобарв’я звуків і ритмів, внесли неповторність у кожну виконану композицію, чарували слухачів живою музикою.
Присутні слухали виразні наспіви українських народних пісень, популярні сучасні мелодії, попурі воєнних пісень. У концерті прозвучали класичні твори вітчизняних та зарубіжних композиторів: М. Лисенко «Баркаролла», П.Чайковського – «Танець пастушків", «Ноктюрн» А. Бабаджаняна, П.Шольца «Безперервний рух», вальс Й.Штрауса «Віденська кров», А.Вівальді - «Вічне кохання», твори Л.Боккерині та інші. В концерті прозвучала п’єса сучасного охтирського композитора, члена обласного об’єднання національної Всеукраїнської музичної спілки. викладача музичної школи Руслани Лісової «Ескіз». Сюрпризом для глядачів став виступ Юлії Вахміної ( гітара) з твором Іванова - Крамського «Вальс».
Глядачі слухали концерт з щирим захватом неначе перенеслися у справжнісіньку філармонію. Стрімкі хвилі сповіді набігали на присутніх у залі, душевний порив краяв душу і, водночас, був доказом щасливих людських переживань, сердечної любові і зворушливої відвертості .
Протягом всього концерту відбувалося спілкування з слухачами. Тож, окрім позитивних емоцій, отриманих від почутих у гарному виконанні музичних творів, присутні почули розповіді про композиторів та про історією виникнення музичного інструменту – скрипка. 
Концерт пройшов на одному подиху, нікого не залишив байдужим, багатьом хотілося щоб чаруючі звуки не змовкали. Слова подяки на адресу музикантів злітали з вуст присутніх і бумерангом поверталося до слухачів, заряджаючи їх такими ж щирими почуттями і позитивними емоціями.