середу, 7 травня 2014 р.

Сільським бібліотекам все важче виживати в умовах мінімального фінансування

          І без того мізерне фінансування у цьому році ще перекроїли. Як врятувати культуру, радилися на Охтирщині.
Пані Олена в бібліотечній справі – понад 20 років. Ентузіазму жінки можна позаздрити. Її стараннями читальня в Сонячному об’єднує довкола себе всіх селян. При закладі діють численні гуртки, регулярно збираються круглі столи.
         Бібліотека в Сонячному четвертий рік працює у програмі «Бібліоміст», а тому – одна з найпрогресивніших в районі. Однак, далеко не всі сільські читальні можуть похвалитися доступом до Інтернету.
         Книжковий фонд сільських читалень потерпає від недофінансування. Цьогоріч на поповнення книжкових запасів з районного бюджету виділили лише тридцять тисяч гривень.
         До всього, осередки культури в селі ще й хочуть перевести на і без того невеликий баланс сільрад. Це неминуче приведе до їх загибелі, впевнені посадовці.
        Для розвитку бібліотек необхідна взаємодія громади, самої читальні і районної влади, говорять посадовці. Якщо вони тісно співпрацюватимуть, дочекаються підмоги і з області. На скільки ця підмога затягне у гривневому еквіваленті, – не уточнюють. Тим паче, що ділити доведеться майже на півтисячі сільських читалень.