четвер, 31 березня 2016 р.

Виїзне засідання клубу «Джерело життя»

Виїзне засідання клубу «Джерело життя» у місто Тростянець до родини Ранцевас.
            Про незвичний досвід вирощування рослин у теплицях – термос члени клубу «Джерело життя», який діє при Охтирській районній бібліотеці, чули неодноразово. Але чути це одне, а побачити інше. Тому й вирішили влаштувати практичне заняття, де можна побачити, помацати, розпитати у професіоналів все достеменно і конкретно. 
Отже весняного суботнього дня (12 березня) група з 25 чоловік здійснила виїзне засідання до Юрія та Оксани Ранцевас у м. Тростянець Сумської області. 
Участок куди приїхали не великий, але надзвичайно ошатний, з гарним дизайном. На подвір’ї красивий будинок, який за презентацією господарів, побудований за принципом термоса. Рівними рядами посаджені колоновидні яблуні та груші. Є на подвір’ї і басейн. 
Привітні господарі учасників туру зустріли радо та гостино, почастували гарячим чаєм із справжнісінького самовара та смачним печивом. За чаюванням, в розмові, розпочалося знайомство з родиною Ранцевас.
Так, як до теплиці всім разом йти було не дуже зручно, учасники розділилися на дві групи. Одна група залишалася спілкуватися з Юрієм Константиновичем, інша йшла з господинею. Оксана Вікторівна розпочала екскурсію з саду і продовжила вже в телиці , сходи до якої ведуть вниз під землю. Внизу теплиця ділилася на два крила, де в одному ріс кріп, цибуля на зелень,огірки, рання капуста і навіть суниці з ягодами. В іншому крилі присутні побачили різні сорти квітів. Була тут і розсада овочів. За словами господині підземна теплиця термос – один із найкращих зимових варіантів облаштування закритого ґрунту. Така теплиця працює круглий рік, в любі морози, постачаючи необхідні продукти. Унікальна енергозберігаюча технологія теплиці – термос потребує енергії менше в 15 разів, ніж звичайна. Теплиця більш рентабельна ніж звичайна, причому вирощувати в ній можна всі культури, а при правильному облаштуванні навіть екзотичні рослини. Вийшовши з теплиці Оксана Вікторівна показала квіти відкритого грунту, які вже розквітли на її ділянці, це віола та маргаритки.
В той час, як Оксана Вікторівна знайомила чергову групу з теплицею, Юрій Константинович інформував іншу групу про конструкції теплиць – термос і технології будівництва будинку – термос. А ще про вирощування винограду.
У ході екскурсій у присутніх виникло багато запитань до родини Ранцевас. Відвідувачі ще і ще раз уточнювали, як правильно збудувати будинок – термос і теплицю, які сорти рослин краще висаджувати. Запитували про саджанці кущових рослин та дерев, про все, абсолютно про все запитували гості у господарів. І жодне питання не залишилося без відповіді. А ще господарі додали, що і теплицю – термос, і облаштувати садибу може за бажанням кожний, треба тільки докласти праці та багато любові.

Так, про здобутки сім’ї Ранцевас можна розповідати багато, бо тут, у Тростянці , живуть дві талановиті і дуже працьовиті особистості, та це окрема тема і окрема розмова.
Учасники екскурсії, отримавши масу позитивних емоцій, поверталися додому задоволені, навперебій ділилися своїми враженнями від побаченого.