понеділок, 5 вересня 2016 р.

Апітуризм . Екскурсія на пасіку Єгошиних

Не порушуючи прадавніх традицій бджільництва, бджолярі пропонують на сьогоднішній день подивитися на пасіку з точки зору туриста, і люб’язно пропонують при цьому свої послуги, а вірніше своє пасічне господарство і весь асортимент продукції дбайливо зібраний на ньому.
В день Медового Спасу та Дня пасічника, учасники гуртка «Джерело життя», який діє при Охтирській районній центральній бібліотеці, в рамках проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє», незважаючи на несприятливі погодні умови, здійснила поїздку на пасіку в с.Куземин Охтирського раону, до Почесного пасічника України Єгошина Леоніда Ратмировича, щоб насититися цілющим повітрям, дізнатись усе про бджіл, скуштувати та придбати смачного меду! Хочеться відзначити, що і Леонід Ратмирович і його батько Ратмір Андрійович мають урядову нагороду - Золоту відзнаку бджолярського кругу "За рентабельну пасіку". 
Зайшовши до господи Єгошиних всіх вразив масштаб пасіки. Нескінченна кількість вуликів рівними рядами стояли у садку. Хотілося прогулятися, але завадив дощ. Привітні господарі запросили до чаювання та на дегустацію меду. А так як продовжував лити дощ, то за чаєм і розпочалося спілкування. Леонід Ратмирович відкрив медову абетку: яким буває цей солодкий продукт, що в ньому цінного, як відрізнити оригінал від фальсифікату. І все ж таки не терпілося заглянути у вулик до бджіл. Не зважаючи на непогоду, дехто все таки пішов на пасіку разом з господарем.
Так, вже трапилося, що на пасіку зайшла бібліотекар Куземенської бібліотеки – філії Філатова О.О., яка на прохання присутніх цікаво розповіла про історію с.Куземин. 
Оглядаючи пасіку всі звернули увагу на багато красивих квітів. Вони були і в саду, і біля будинку, на кожній вільній галявині. Це заслуга Віти Олександрівни. Звичайно ж мова зайшла про сорти, види, насіння і інше, що стосується квітникарства. 
Цього дня був іменинник - Синиця І. Н. з с. Сонячне. Не зважаючи на поважний вік (народився до Другої світової війни) Іван Никифорович любить господарювати біля пасіки та в саду. Знатний на Охтирщині пасічник. Всі дружно поздоровили іменинника зі святом та подарували чудову пісню. Якщо говорити про пісні, то їх було в цей день багато. У супровіді баяніста Явтушенка Миколи Антоновича вони звучали під час всієї поїздки.

Придбавши цілющого меду , насолодившись пізнавальним відпочинком та спілкуванням, з гарним настроєм , задоволені повернулися додому.