понеділок, 29 листопада 2010 р.

До Дня української писемності та мови

До Дня української писемності та мови 9 листопада 2010 року в Охтирській районній центральній бібліотеці відбулося свято мови «Кращої, ніж рідна мова, мови не буває..», в якому взяли участь представники міського осередку «Просвіта» - Скиба О.М., Радько Л.М., Краснокутський І.І., Батаніна Л.Г., місцеві літератори - Литвиненко М.Ф., Кулініч Л.А., Колєснік Ю.Г., учні школи № 4. У рамках програми свята була розгорнута тематична книжкова виставка.

Відкрив захід голова міського осередку «Просвіта» Скиба О.М, який привітав усіх присутніх зі святом та висвітлив багатогранність та красу нашої мови. З нагоди свята присутнім в залі просвітянам Олександр Миколайович урочисто вручив нові посвідчення членів організації «Просвіта».

Просвітянин, поет митець І.І.Краснокутський здійснив екскурс з найдавніших етапів розвитку української писемності в Україні до часів незалежності, потім зачитав свої власні вірші про мову, Україну, рідну землю.

У виконанні школярів прозвучали вірші класиків української літератури Т.Г.Шевченка, О.Олеся, Л.Українки, В.Стуса та ін.

Мова живе у прекрасних піснях українського народу, що вічнозеленою гілкою тягнеться з сивої давнини в прийдешність. Ведучі запропонували присутнім гру «Вгадайте українську пісню»

Наш народ багатий на усну народну творчість. Школярі залюбки прийняли участь у вікторинах з розгадування загадок, читанні скоромовок, прислів’їв.

Українська мова може говорити також і мовою вишивки. Майстриня Радько Л.М. презентувала присутнім тематичну виставку вишитих картин – портретів історичних постатей козацької доби, класиків української літератури, визначних просвітників України: Б.Хмельницього, І.Мазепи, Т.Шевченка, І.Франка та ін. Самобутня художниця Батаніна Л.Г. також познайомила школярів з власними вишитими роботами.

Рідне слово – невід'ємна частина рідного краю. Багатий наш край на літературні таланти. Ось і цього дня свято мови продовжили місцеві літератори, які читали власні твори, присвячені рідній Охтирщині, мові, чарівній природі краю…

Закінчили свято експрес-гравіконом «Найкращий знавець рідного слова», у якому взяли участь і дорослі і молодь.