вівторок, 1 квітня 2014 р.

Бібліотеки Охтирщини створюють сприятливу політику та залучають фінансування для підтримки публічних бібліотек



Чи не найчисельнішим серед інших зібрань в селі Олешня та селищі Чупахівка стало зібрання активу Довжицької громади в приміщенні місцевої бібліотеки, на якому вирішувалося питання «Якою має бути бібліотека нашої громади» в рамках проекту «Сучасна бібліотека = успішна громада». На круглий стіл завітали депутати районної ради Загорулько Л.О., Мозгова А.О., Ромась А.П. сільський голова Почепцов В.О., депутати сільської ради, актив села. Заслуговує на повагу і те, що в цю гарячу пору не забули про бібліотеку засновник  ПрАТ «Сад», депутат районної ради  В.В.Сугак та директор ПП «Довжик», депутат районної ради  Стожко О.С..

Для покращення матеріального становища сільської книгозбірні уже значна робота  зроблена. Кожен відвідувач звертає увагу на сучасні пластикові вікна, які  з’явилися завдяки Сугаку В.В., в бібліотеці є телевізор, DVD , ігрова кімната, нові гардини на вікнах. Але представники громади розуміють, що цього замало для сучасної бібліотеки. В планах встановлення опалювального котла, який уже придбаний, та оснащення компютерною технікою з доступом до Інтернету. Це надзвичайно амбітні плани, але завдяки таким керівникам можна все осилити. Сугак В.В. запевнив присутніх, що він допоможе реально і з комп’ютерами, і з поповненням ігрової кімнати, оскільки він вважає, що бібліотека серед інших соціальних установ  в селі повинна існувати беззаперечно. Показ відеофільмів про можливості сучасної бібліотеки так запалив присутніх, що всі одноголосно вирішили до Дня села зробити все заплановане.

Складніше матеріальне становище бібліотеки в селі Олешня. Але той актив, який зібрався на чолі з сільським головою, докладе зусиль, щоб і їхня сільська бібліотека мала пристойний вигляд, адже на території села є ресурси, які можна використати для інституційного розвитку книгозбірні.

Основною думкою зустрічі в Чупахівці стала думка про те, що крім бажання щось змінити в житті громади, бібліотеки, повинна бути і участь кожного в цих змінах, а не очікування змін зверху. Тільки спільними зусиллями, як вважають довжичани, об’єднавши  та залучивши матеріальні ресурси громади, бізнесу, приватників можна навести лад у громаді і створити такі умови, на які заслуговує громада.