понеділок, 18 липня 2016 р.

Похід за травми в день Купали

«Чому б не зібратися разом, щоб заготувати цілющі трави?» – вирішили учасники клубу «Здоровя», що діє при Охтирській районній бібліотеці. Долучилися до такої пропозиції й члени цільової групи проекту «Врятувати від забуття» за фінансової підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє». Вирішили і зробили. 6 липня вирушили у похід за травами в луги поблизу села Українка та до гори Замок, що стоїть над річкою Ворсклою, на шляху до с.Куземина. Тим більше, що всі рослини зібрані на Івана Купала мають найбільш цілющу силу. 
Сіли у мікроавтобус, відправилися у потрібному напрямку і ось перша зупинка - Українка. Вийшли з автобуса перед очима неймовірна, самобутня природа рідного краю. Луг усіяний трав’яним різнобарв’ям, серед якого багато цілющих трав. Ось – галявина з материнкою звичайною. «Пахуща і корисна, особливо для жіночого здоров’я», - пояснила наш експерт-травник. Експертом зі знання цілющих трав виступила керівник клубу «Здоров’я» Волошина Г.А. Нахилившись нижче до землі, Галина Іванівна вказала на невисоку рослину з тоненькими пахучими листочками і дрібненькими квіточками: "Це чебрець. Його використовують не лише для лікування і чаювання, а й під час приготування страв". Поряд квітує цілющий звіробій. А які надзвичайні цілющі властивості мають червоні голівки дикої конюшини! Під час походу багато цікавого дізналися і про інші трави, який вигляд має та чи інша рослина, її властивості та вплив на організм людини . Зібравши трави поїхали до Ворскли омитися у життєдайних водах. Як же не скупатися в такий день. 
Зробивши запаси корисних лікарських трав та чаїв на зиму, накупавшись, надихавшись чистим повітрям, з гарним настроєм та піснями повернулися учасники походу до Охтирки. 

«Щоб не хворіти живіть у гармонії з природою і будьте здорові» – бажають всім учасники походу.