вівторок, 22 лютого 2011 р.

«З любов’ю до України»

Рідне слово, українська народна пісня, вишивання – це ті терени, де розкошує наша душа.1 лютого в центральній районній бібліотеці відбулася презентація персональної виставки робіт майстрині художньої вишивки Радько Лідії Миколаївни.

Відкрила виставку Андоленко О. М. директор КЗ «Охтирська РЦБС». Теплі слова привітання про майстриню сказали її друзі Скиба О.М. та Краснокутський І. І.. Від імені учасників гуртка вишивки «Майстриня» при культурно – просвітницькому центрі «Зустріч поколінь» виступила Габчак Н. І. Привітала Лідію Миколаївну з відкриттям виставки майстриня Вінник Н. А.

Із далекої юності несе Радько Лідії Миколаївна в своєму серці любов до древнього мистецтва вишивання. Доля Лідії Миколаївни дуже скупа на подарунки. Народилася вона 17 березня 1939 року у м. Охтирка в сім’ї військовослужбовця. Ніколи батька не бачила. Коли почалася фінська війна прийшла звістка, що батько пропав безвісти. Мама, кругла сирота, рано пішла у кращі світи.

В школі навчалася в важкі повоєнні роки. В 1957 році вступила у Сумський будівельний технікум. Але вчитися не довелося, не було коштів. Відновила навчання уже маючи двох дітей. Закінчила сумський торгівельний технікум, отримавши освіту – товарознавець продовольчих товарів. У 1994 році стала членом Всеукраїнського товариства «Просвіта» та літературно-мистецького об’єднання «Заспів». У 2004 році – учасник та дипломант обласної виставки «Сумщина православна-пасхальна». У 2002,2004 роках Радько Л.М. підготувала персональну виставку робіт в Охтирському міському краєзнавчому музеї. Вона бере активну участь у виставках декоративно – ужиткового мистецтва в навчальних закладах міста, районному будинку культури. Від голови Сумської обласної державної адміністрації має подяку номінанту народної премії «Гордість Сумщини – 2007 рік»

І розрадою, і втіхою, і пристанищем її печалей стала вишивка. Роботи Лідії Миколаївни пронизані любов’ю до Охтирки, Охтирщини, Ворскли, України. Так багато хочеться вишити, створити неймовірну красу й подарувати людям – і дітям з онуками, і друзям, і всім. Міцного здоров’я, процвітання та творчої наснаги бажаю майстрині Радько Л. М.

Охонько Н.В.