вівторок, 22 лютого 2011 р.

Зустріч – спогад "Тих днів не забудемо ніколи..."

Велика Вітчизняна війна чорним смерчем пронеслась над Україною, змінивши уклад життя та долі людей. Дорослі чоловіки ризикуючи власним життям, захищали Батьківщину. Діти, молодь та жінки вимушені були замінити чоловіків на їх робочих місцях, виконуючи непосильну для їхніх слабких рук роботу. Сліди Великої Вітчизняної війни ще досі кровоточать болючими спогадами у народній пам’яті, і хоча значна більшість безпосередніх учасників бойових дій відійшла вже у бронзу і граніт, проте серед нас живе ще багато людей, дитинство і юність яких обпалили роки воєнного лихоліття.

01.02. 2011 року у рамках проекту культурно-просвітницького центру "Зустріч поколінь", який діє при центральній районній бібліотеці відбулася зустріч з учасником бойових дій , в’язнем нацистських таборів Лінник Олександром Миколайовичем, уродженцем села Олешня та жертвами нацистської окупації, свідками війни Овчаренко Анною Степанівною, та Радько Лідією Миколаївною, м. Охтирка.

На зустріч завітали учні загальноосвітньої школи № 4 м. Охтирка. Свідки поділилися спогадами про те, як 70 років тому увірвалося всенародне горе у їхні життя. Тоді 1941 року майже 19 річного юнака Олександра Миколайовича Лінника призвали захищати Вітчизну. «Не розповісти словами всі ті жахливі події війни, які мені прийшлося побачити: вибухи снарядів, крики людей, стогін поранених»,- говорить О.М.Лінник. Потім було поранення і полон у який потрапив обороняючи м. Кіровоград. Далі ветеран розповідав про жорстоке ставлення фашистів з військовополоненими в німецьких таборах, про те як вдалося вистояти в тих нелюдських умовах, як живеться сьогодні.

Не стерлися спогади за 70 років мирного життя і у дітей війни: А.С.Овчаренко та Л.М.Радько, які у віці 6 - 8 років пережили окупаційний режим у м.Охтирці . Початок війни закарбувався в дитячій пам’яті в образі повідомлень по радіо, тривоги дорослих. Одним з найбільших потрясінь для дітей було розлучення зі своїми батьками, рідними. А далі дітям війни пригадується тяжке життя за окупації , про страшні діяння фашистів , та про нелегкі післявоєнні роки. Згадували і про те, що і серед німців різні були люди. Були й нестерпно огидні, що знущалися над окупованими. Були й такі, хто допомагав вижити.

Щиро ділилися свідки Великої Вітчизняної війни пережитим з присутніми , які уважно слухали доповідачів.

У заході прийняли участь головний спеціаліст сектору з питання внутрішньої політики апарату Охтирської РДА Піскурьова О.О.,директор КЗ «Охтирська РЦБС» Андоленко О.М., голова міського осередку «Просвіта» О.М.Скиба , поет просвітянин Краснокутський І.І.

На закінчення з вуст свідків війни, гостей на адресу учнів звучали слова побажань, щоб ні сьогоднішнє, ні наступні покоління не зазнали жахіть війни.