четвер, 5 лютого 2015 р.

Подарунок бібліотеці




              Бібліотечний фонд краєзнавчої літератури Охтирської районної бібліотеки поповнився  книгами, які подарував  наш земляк, відомий  вчений  в області радіоекології  Кузьменко Михайло Ілліч. Книги до бібліотеки  передала його сестра Мар'єнкова Ніна Андріївна.



                   Бібліографічна довідка 


              Кузьменко Михайло Ілліч народився 19 листопада 1936 p. у м.Охтирка Сумської області. У 1951 р. закінчив Охтирську семирічну школу №9, у 1957 р. – Ржищевське педагогічне училище на Київщині, у 1964 p. закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка. У 1964–1967 pp. навчався в аспірантурі Інституту гідробіології АН УРСР, доктор біологічних наук (1982), професор (1994), заслужений діяч науки і техніки України (2007). У 1976 p. очолив лабораторію, з 1983 p. – відділ прісноводної радіоекології. Виконав оригінальні дослідження міксотрофізму та екологічного метаболізму синьозелених водоростей за умов антропогенного впливу, розширив і поглибив уявлення про первинну продукцію, участь водоростей у трансформації розчинених органічних речовин і формуванні якості води у водоймах.

           Починаючи з 1976 p., M.I.Кузьменко свої наукові інтереси спрямовує на радіоекологічні дослідження прісноводних екосистем України. Після аварії на Чорнобильській АЕС організовував і безпосередньо брав участь у радіоекологічних дослідженнях водойм 30-ти км Зони відчуження, р.Прип'ять, Дніпра та його водосховищ (1986 – 2006). Разом із співробітниками очолюваного ним відділу виконав радіоекологічні дослідження найбільших рік Європи: Дунаю (1988 p.), Волги (1992 р.) та Південного Бугу (1992 р.).

            М.І.Кузьменко – автор і співавтор ≈400 наукових праць, у тому числі монографій, 3 винаходів. Удостоєний срібної медалі ВДНГ СРСР (1987). Нагороджений Грамотою Президії Верховної ради Української РСР (1986), Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2006), учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.М.І.Кузьменко є членом Міжнародного союзу радіоекології, Міжнародного союзу екоетики, Гідроекологічного товариства України, редакційної колегії та науковим редактором-укладачем розділу “Водная радиоэкология” “Гидробиологичекого журнала”.

         Кузьменко М.І. Радіонуклідна аномалія/ М. І. Кузьменко; Ін-т гідробіології. - К.: Академперіодика, 2013. - 394 с. У книзі розповідається про екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи, радіонуклідне забруднення довкілля, міграцію радіонуклідів по Дніпру та каскаду його водосховищ до Чорного моря, динаміку накопичення радіонуклідів, дози опромінення і порушення в організмах представників флори та фауни наземних і водних екосистем.

          Техногенні радіонукліди у прісноводних екосистемах: монографія / М.І. Кузьменко, Д.І. Гудков, С.І. Кірєєв, В.В. Беляєв, О.М. Волкова, В.Г. Кленус, О.Є. Каглян, Н.Л. Шевцова, З.О. Широка, О.І. Насвіт. - Київ: Інститут гідробіології НАН України; Наукова думка, 2010. - 262 с. У монографії викладено результати багаторічних радіоекологічних досліджень водних екосистем Зони відчуження Чорнобильської АЕС, Дніпра, його приток і водосховищ.. Проаналізовано ефективність деяких гідротехнічних заходів, спрямованих на зниження радіонуклідного забруднення, та природні процеси дезактивації водних екосистем.