понеділок, 6 липня 2015 р.

Майстер-клас з плетіння вінків

         
Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, це – Купало або Купайло. У наші дні до свята ставляться, як до частини народної української культури. Але, як і у давнину молодь цього вечора буде шукати квітку папороті, запалювати вогнища та  пускати у воду купальські вінки. Звичайно, яке ж свято Купала без вінків? Їх можна купити, але напевне, багато хто бажав би  сплести його собі сам. Та не всі  вміють це робити. Тож працівники Охтирської районної центральної бібліотеки  запросили всіх бажаючих на справжній  майстер-клас з плетіння  вінків, який провела  народна умілиця Сідіхіна Наталія.
На заняття  прийшла  молодь та  діти разом з дорослими.
Наталія Леонідівна перед початком роботи розклала квіти, надала присутнім теоретичні знання з техніки плетіння, а далі  робота активно закипіла. Під наглядом  майстрині  в руках присутніх утворювалися  віночки. Навіть самі маленькі  учасниці майстер-класу  старанно вплітали квіти у вінок. До речі, в дійстві вінкоплетіння приймали участь і хлопчики. В ході робочої атмосфери  присутні  від бібліотекарів дізнавалися  про символіку квітів купальського вінка та обряди, які пов’язані з цим головним убором. Про свято Івана Купала присутні могли дізнатися і з матеріалів  книжкової викладки «Вінок у купальському святі».

По закінченні майстер-класу, відбулася справжня фотосесія. Діти залюбки фотографувалися  з майстринею, рідними матусями та бабусями, групами та поодинці,  демонструючи витвори своїх рук. Бібліотечні працівники вдячні керівнику секції спортивного туризму ЦДЮТ  Валентину Сталинському та  юним туристам за допомогу у зборі квітів для заходу.