неділю, 26 липня 2015 р.

Засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Діалог»

На початку липня відбулося відкриття кіноклубу медіапросвіти з прав  людини Docudays UA «Діалог» при районній центральній бібліотеці,  поки єдиного на Охтирщині. У кіноклубі відбуваються покази фільмів, які ввійшли в просвітницьку колекцію, були учасниками Міжнародних фестивалів документального кіно про права людини Docudays UA. Показ фестивальних фільмів не є комерційними, вони відбуваються безкоштовно  з просвітницькою метою..
Два дні поспіль   у кіноклубі «Діалог»   були  показані дві документальні стрічки,   в перегляді яких взяла участь молодь  ОМЦПО –МАН.
22 липня в рамках години права «Підліток у сучасному суспільстві», в якій  піднімали питання  ціннісної  природи прав людини, прав дитини використовуючи  Конвенцію ООН,   для перегляду був  запропонований документальний фільм «Трудний» (режисери  М.Бондарчук  та Д. Тяжлов, Україна, 2007). У фільмі  порушено кілька важливих суспільних проблем – сирітство при живих батьках та підліткова ігроманія.   Показ фільму не залишив байдужими присутніх, які включилися активно у діалог навколо  проблем з якими стикається  герой фільму, та шляхи їх вирішення.
23 липня молодь переглянула  документальну стрічку «Розмови на серйозні теми» (режисер Гієдре Бейноруте, Литва, 2012). «Розмови на серйозні теми» – це фільм, у якому немає зовнішньої дії, реквізиту, пейзажів та спецефектів. Головні герої  – 8-16-річні діти й підлітки, котрі по-особливому описують усе, що їх оточує. Знятий у дусі мінімалізму, цей фільм порушує питання самотності, любові до Бога, світу та людських взаємин.

Після перегляду відбулося жваве обговорення. Фільм спонукав  молодь   замислитись над аспектами життя їх однолітків, про які йдеться у стрічці. Обговорюючи кіно, у  розмові із молоддю, модератор  зачепила найголовніші для кожного питання – прав людини, людської гідності, поваги, толерантного ставлення і сприйняття людей, котрі лишилися заручниками ситуації, а також питання особистої відповідальності за слова і вчинки . На закінчення  наголосила що  документальне кіно дозволяє прожити досвід героїв реальних, не просто побачити – відчути проблему, вчить критично мислити.