четвер, 18 серпня 2016 р.

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Діалог»

Кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Діалог» Охтирської районної центральної бібліотеці завітав до молоді табору відпочинку «Космос» з документальним фільмом «Циркові гастролі» (режисери Яак Кілмі та Андерс Маймік, Естонія). У ХХІ столітті, коли переосмислюється роль циркових тварин, невтомний естонський бізнесмен живе у своєму власному омріяному цирковому світі. Він прагне врешті-решт заснувати в Естонії державну циркову компанію. Але проти жорстокого поводження з тваринами в його цирку виступають захисники тварин. Активісти скрізь їздять за трупою, влаштовують демонстрації та закликають людей бойкотувати цирк. 
Модератор Шаргородська Л.І. у виступі акцентувала увагу саме на захисті тварин, спонукаючи дітей замислитися «Тварини в цирку – норма, чи порушення закону природи» Для цього була запропонована вправа. Діти подумавши, розсудивши, висловили своє бачення проблеми наклеюючи папірці або на сторону «норма», чи то на «порушення закону природи». Таким чином аудиторія розподілилась на дві групи: тих, хто – «за», та тих, хто «проти», були й такі, що їх відношення складалося 50 на 50.
Потім відбувся сам показ стрічки. Після завершення сеансу відбулося продовження.обговорення фільму. Кожен з присутніх висловив свою думку щодо свого ставлення до використання тварин в циркових номерах. А саме, що фільм пробуджує співчуття, робить гуманними, вчить захищати тварин, ставитися до них належним чином, що тваринам потрібна свобода, умови для виживання, догляд. А ще фільм спонукає виявляти громадську активність , не стояти осторонь проблеми. Особливу активність в обговорені виявив Горностай Єгор на його думку цирки можуть тримати тварин, але в стаціонарних умовах і до них повинне бути гуманне ставлення. 

Далі розмова була направлена на правовий захист тварин у світі та Україні . Керівник кіноклубу Кудлєнок Л.А. ознайомила молодь зі статтями Загальної декларації прав тварин, і що розвинуті країни одностайно виступають проти знущання над живими істотами. Світова спільнота закликає відмовитися від використання тварин у циркових номерах. Останнім часом і в нашій країні цирки все частіше піддаються критиці захисниками тварин.