четвер, 13 листопада 2014 р.

БІБЛІОТЕКИ ОХТИРЩИНИ ОДНА З ОСНОВНИХ СКЛАДОВИХ КУЛЬТУРНОЇ СФЕРИ

      Зміни, що проходять в країні (соціальні, культурні, політичні, економічні) суттєво змінюють місце і роль бібліотек в суспільстві, ставлять перед останніми нові завдання, викликають необхідність інноваційної діяльності, пошуку сучасних форм і методів обслуговування різних груп користувачів, нових шляхів і засобів функціонування, організації нових взаємовідносин з оточуючим середовищем.
      «Сьогодні, не зважаючи  на всі негаразди в країні взагалі та в галузі культури зокрема, найдоступнішими та найвідвідуванішими населенням закладами культури залишаються бібліотеки. 
    Адже саме публічні книгозбірні та їх фондові зібрання – одна з  найважливіших складових інформаційної політики держави, спрямованої на задоволення духовних, культурних, освітніх потреб нації.» - про це повідомила в ході своєї доповіді на сьогоднішній апаратній нараді директор Охтирської районної централізованої бібліотетечної системи Ольга Андоленко.  
  На сьогоднішній день бібліотечно-інформаційне обслуговування населення району здійснюють 32 бібліотеки. Загальний фонд бібліотек складає 270239 примірників. Бібліотечні заклади району тісно співпрацюють з Національною Парламентською бібліотекою України. Близько 800 примірників нової актуальної літератури надійде після технічної обробки в сільські бібліотеки від учасника АТО Артема Семенихіна. Працівники закладу використовують всі можливості для поповнення фондів бібліотек: це дарунки від користувачів, авторів, благодійна допомога.
      Охтирська районна центральна бібліотека одна із лідерів по впровадженню проектних пропозицій та залученню грантових коштів в Сумській області. На даний час в системі реалізуються проекти «Інтернет для читачів публічних бібліотек», профінансований Посольством США в Україні, «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до інтернету» програми «Бібліоміст» за фінансуванням фонду Білла та Мелінди Гейтс. Продовжують діяти проекти, фінансовані Німецьким фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.»
    «Впровадження інноваційних форм і методів роботи сприяє підвищенню якості послуг, що надаються, робить їх більш доступними та цікавими для населення.» - зауважила О.Андоленко.
     По закінченню наради Сергій ГАВРИЛЕНКО звернув увагу, що розвиваючись, трансформуючись і адаптуючись, бібліотека залишається культурно-цивілізаційним феноменом з функціями суспільного інституту, що володіє універсальною компетенцією, яка включає всі досягнення культури та цивілізації. І Охтирська РЦБ є тому прикладом. Побажав працівникам і надалі виконувати свою роботу з натхненням, яке у них є.
      На нараді також очільник району не оминув і проблему з опалювальним сезоном в районі та дав доручення заступнику керівника апарату О.Картузу та начальнику відділу освіти Охтирської райдержадміністрації вжити вичерпних заходів щодо проведення опалювання в закладах соціального значення (школах, лікарнях) та провести усі можливі роботи по реконструкції опалювальної системи в Пологівській ЗОШ , Довжичанському НВК, Олешнянському НВК та В’язівському НВК. По даним питанням необхідно буде доповісти на наступній апаратній нараді.